Ν. Κοροβέσης: «Σκοπός μας το Διοικητήριο να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης»
Ν. Κοροβέσης: «Σκοπός μας το Διοικητήριο να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης»
Μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, θα ανοίξει ο δρόμος για την περεταίρω ασφάλεια και ανάδειξή του, τόνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης απαντώντας σε σχετική επερώτηση του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Διονύση Καπλάνη και πρόσθεσε πως «Σκοπός είναι το κτίριο να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και για το λόγο αυτό έχει υλοποιηθεί σχετική μελέτη την οποία και έχουμε στα χέρια μας».
Επιπρόσθετα, ο κ. Κοροβέσης υπογράμμισε πως «το φαινόμενο της μερικής και σε μικρή έκταση αποσάθρωσης και αποκόλλησης επιχρισμάτων, στο κτίριο του Διοικητηρίου, συγκαταλέγονται στις ονομαζόμενες οικοδομικές φθορές ενός κτιρίου και εκδηλώνονται με την πάροδο του χρόνου. Κυρίαρχα όμως οι αποκολλήσεις επιχρισμάτων καθώς και η αποσάθρωση αυτών, οφείλονται στην διάβρωση, η οποία σε συνδυασμό με πιθανές κατασκευαστικές αστοχίες εφαρμογής και ποιότητας των επιχρισμάτων και με την πάροδο των χρόνων οδήγησαν σε κατά τόπου βλάβες των επιχρισμάτων του κτιρίου του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας».
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, αυτές οι φθορές, της αποσάθρωσης και της αποκόλλησης των επιχρισμάτων συγκαταλέγονται αποκλειστικά στις οικοδομικής φύσεως φθορές του κτηρίου, που κατά τη τέχνη και την επιστήμη, δεν επηρεάζουν άμεσα τη στατική επάρκεια του κτιρίου, αλλά πιθανόν να το επηρεάσουν έμμεσα και σε βάθος χρόνου, αν δεν αντιμετωπιστούν και δεν περιοριστεί η δράση τους.
Να σημειωθεί πως οι τελευταίες εργασίες επισκευής υλοποιήθηκαν το 2015, και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση αφορούσαν την αποκατάσταση του κτιρίου μετά τον σεισμό του 2008.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της επερώτησης του Διονύση Καπλάνη σχετικά με την στατική επάρκεια άλλων δημοσίων κτηρίων στην Ηλεία, ο κ. Κοροβέσης τόνισε πως σύμφωνα με το Νόμο 5037 του 2023 και συγκεκριμένα το άρθρο 265, ανατέθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, προσθέτοντας πως ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας διατηρεί την εποπτεία πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων.
«Σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει υλοποιηθεί πλατφόρμα σχετική με την απογραφή κτιρίων για προσεισμικό έλεγχο. Μάλιστα η αρχική προθεσμία υποβολής εξέπνευσε στις 6 Ιανουαρίου 2024 ενώ δόθηκε παράταση έως τις 8 Μαρτίου 2024.
Η υποβολή ξεκίνησε στις 06/11/2023 «ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ», όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) όφειλαν να καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους εντός δύο μηνών.
Διευκρινίζεται ότι, αρμόδιος φορέας για την καταχώριση των στοιχείων ταυτότητας των κτιρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων του ΟΑΣΠ, είναι ο φορέας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ ειδικά για τα δημόσια σχολικά κτίρια είναι οι Δήμοι», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.