“Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποινικός λαϊκισμός”
“Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποινικός λαϊκισμός”
*Του Δικηγόρου Μισέλ Άμπου Χάντμπα
Οι τροποποιήσεις στον νέο ποινικό κώδικα είναι όνειδος. Με μια πρωτοφανή διαδικασία όπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρέκαμψε την σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με πρόσωπα υψηλού κύρους προερχόμενα από όλους τους συμμετέχοντες στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης φορείς και φέρνοντας το νομοσχέδιο εις πέρας ο ίδιος μαζί με μετακλητούς και υπηρεσίες του Υπουργείου. Πρωτοφανές και μάλιστα παρακάμπτοντας τον Ν. 4622/2019 περί καλής νομοθέτησης και το Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας του 2020, το οποίο εξέδωσε η Προεδρία της Κυβέρνησης.
Αγνόησε τις ανακοινώσεις των καθηγητών της νομικής σχολής Αθηνών και 39 καθηγητών ποινικού δικαίου της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τους ως «καθηγητάδες» καθώς και τις ενστάσεις της ένωσης ελλήνων ποινικολόγων. Ο ποινικός κώδικας όμως αφορά την ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του θα είναι τραγικά αφού είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει συμφόρηση των ποινικών ακροατηρίων, υπερ-κορεσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων (εκτός και αν στο σχέδιο είναι η κατασκευή νέων φυλακών μέσω ΣΔΙΤ) κοινωνικό εξοστρακισμό μη επικίνδυνων παραβατών. Θα αντιμετωπίσουμε πτώση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων και αύξηση των εξ αυτών ουσιαστικώς ή νομικώς λανθασμένων καθώς και αφόρητο περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων ( π.χ. οι αστυνομικοί δεν θα υποχρεούνται να παρίστανται στις δίκες στις οποίες είναι μάρτυρες). Δεν θα υποχρεούνται να απαντούν στις ερωτήσεις της υπεράσπισης, ούτε θα μπορεί να ελεγχθεί η αξιοπιστία των καταθέσεών τους στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο οδηγεί στην υποβάθμιση του ρόλου των συνηγόρων και στην ανατροπή της δικαιοπολιτικής και δογματικής ισορροπίας του ποινικού μας συστήματος. Αφού λοιπόν η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στον τομέα της ασφάλειας, στα προληπτικά μέτρα κατά της εγκληματικότητας, στη βελτίωση του σωφρονιστικού μας συστήματος και στην εφαρμογής ενός οργανωμένου σχεδίου καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αποφάσισε πως η λύση είναι η οριζόντια αύξηση των ποινών. Θα φυλακίζονται με ποινές άνω των δυο ετών ακόμα και για χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Σε λίγο καιρό λοιπόν που θα εφαρμοστεί η φυλάκιση για ποινές πάνω από δύο έτη θα γίνει αντιληπτό περί τίνος μεταρρύθμισης πρόκειται. Και αυτή η διάταξη είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας δήθεν μεταρρύθμισης. Είναι ένα μεγάλο σφάλμα που θα κουβαλά η χώρα και στην εφαρμογή του θα αποκαλυφθούν οι εγκληματικές παθογένειες που φέρει.
ΜΙΣΕΛ ΑΜΠΟΥ – ΧΑΝΤΜΠΑ
Δικηγόρος
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.