Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

kaka tzama moto mitro
topintzis plaiso
anthoulis 2x5 new (1)

*Νικόλεττα Κοκκαλιάρη – Ευθύνη με Όραμα ή Διαχείριση Χωρίς Προοπτική;

niki kokkaliari

Η ευθύνη μιας δημοτικής αρχής δεν εξαντλείται στη διαχείριση της καθημερινότητας ούτε στην απλή διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Είναι βαθιά πολιτική, ηθική και αναπτυξιακή. Αφορά το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον ενός τόπου και των ανθρώπων του.

Η ενασχόληση με τα κοινά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί μέσο προσωπικής δικαίωσης, κάλυψης ψυχολογικών αναγκών ή επιδίωξης κοινωνικής και οικονομικής καταξίωσης. Όποιος επιλέγει να υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει επίγνωση ότι αναλαμβάνει μια αποστολή: να πάει τον τόπο μπροστά. Να δημιουργήσει συνθήκες προόδου, ευημερίας και προοπτικής για όλους.

Μια δημοτική αρχή κρίνεται από το αποτύπωμά της. Από το αν σχεδιάζει και υλοποιεί έργα που δεν εξαντλούνται σε πρόσκαιρες παρεμβάσεις, αλλά έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και διάρκεια. Από το αν βελτιώνει ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών – στους δρόμους, στις υποδομές, στην ποιότητα ζωής. Από το αν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσελκυστούν επενδύσεις, να κινηθεί η τοπική οικονομία και να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να μείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους.

Δεν αποτελεί επιτυχία μια δημοτική περίοδος που απλώς ολοκληρώνει έργα που σχεδιάστηκαν και ξεκίνησαν από προηγούμενες διοικήσεις. Αυτό είναι το ελάχιστο χρέος της συνέχειας της διοίκησης. Η πραγματική επιτυχία βρίσκεται στο να αφήνεις πίσω σου ένα νέο κύμα έργων, μελετών και δράσεων που ανοίγουν δρόμους για το αύριο.

Απαιτείται όραμα. Όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως συγκεκριμένος σχεδιασμός που μετατρέπεται σε πράξη. Όραμα που αποτυπώνεται σε ώριμες μελέτες, σε διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, σε υλοποιήσιμα έργα και σε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη. Όραμα που συνδέει το σήμερα με το αύριο.
Αν πραγματικά έχει επιτευχθεί ο σκοπός και ο στόχος μιας δημοτικής αρχής, αυτό μπορεί να απαντηθεί με σαφή και μετρήσιμα κριτήρια. Πόσες προτάσεις ωριμάσαμε απέναντι σε προσκλήσεις χρηματοδοτήσεων που εκδόθηκαν από την 1/1/2024; Πόσες από αυτές εντάχθηκαν; Και πόσες έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε μέχρι την ολοκλήρωσή τους; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα της λογοδοσίας και όχι οι γενικόλογες διαπιστώσεις.

Σήμερα, οι δημοτικοί άρχοντες δεν δικαιούνται να παραπονιούνται όταν έχουν παραλάβει κρίσιμα ζητήματα λυμένα ή δρομολογημένα, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των απορριμμάτων. Η ευθύνη τους δεν είναι να αναζητούν δικαιολογίες, αλλά να αξιοποιούν το θεμέλιο που παρέλαβαν και να χτίζουν πάνω σε αυτό με νέες πολιτικές και πρωτοβουλίες.

Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν την πολυτέλεια να οπισθοδρομούν. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ο ανταγωνισμός μεταξύ περιοχών εντείνεται, η στασιμότητα ισοδυναμεί με υποβάθμιση. Η αδράνεια κοστίζει – και το κόστος αυτό το πληρώνουν κυρίως οι νέες γενιές.

Και κάτι ακόμη κρίσιμο: οι συνθήκες της εποχής απαιτούν αυτοδιοικητικούς με γνώση, κατάρτιση και επιστημονική επάρκεια. Ανθρώπους που μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, να κατανοήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σύνθετα έργα. Η διοίκηση δεν μπορεί να στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό.

Ο δήμαρχος οφείλει να ηγείται με επάρκεια και γνώση. Δεν μπορεί να υπολείπεται σε εκπαίδευση και αντίληψη από το ανθρώπινο δυναμικό που καλείται να διοικήσει. Αντίθετα, πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς, να εμπνέει, να συντονίζει και να αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες της υπηρεσιακής δομής.

Η ευθύνη, λοιπόν, μιας δημοτικής αρχής είναι να σκέφτεται πέρα από τη θητεία της. Να λειτουργεί με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και όχι το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Να σχεδιάζει με τόλμη, να υλοποιεί με συνέπεια και να λογοδοτεί με ειλικρίνεια.

Γιατί τελικά, η διοίκηση ενός τόπου δεν είναι διαχείριση εξουσίας. Είναι ευθύνη απέναντι στην ιστορία του και υποχρέωση απέναντι στο μέλλον του.

*Νικόλεττα Κοκκαλιάρη

Προϊσταμένη Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos