
Ο Μπακαλιάρος σκορδαλιά την 25η Μαρτίου
Ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
Η ιστορία του μπακαλιάρου συνδέεται με τους λαούς του βόρειου Ατλαντικού και ιδιαίτερα με τους Νορβηγούς και τους Βάσκους, που ανέπτυξαν νωρίς την αλιεία, την αποξήρανση και την εμπορική διακίνησή του.
Απο ανάρτηση του Θοδωρη Κολυδά
Στην Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος επικράτησε επειδή μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να φτάσει εύκολα ακόμη και σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές, όπου το φρέσκο ψάρι ήταν σπάνιο. Κατά τους νεότερους χρόνους, σημαντικές ποσότητες έφταναν και μέσω του αγγλικού εμπορίου, ενώ η σύνδεσή του με τη Σαρακοστή και ιδιαίτερα με την 25η Μαρτίου οφείλεται στο ότι ο Ευαγγελισμός είναι από τις λίγες ημέρες της νηστείας κατά τις οποίες επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Έτσι, ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά δεν είναι μόνο ένα αγαπημένο φαγητό, αλλά και ένα έθιμο όπου συναντώνται η εκκλησιαστική παράδοση, η εμπορική ιστορία και οι πρακτικές ανάγκες της παλιάς ελληνικής καθημερινότητας.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.








Ακολούθησε τα Ηλειακά Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









