
Ο Δήμος Πύργου τίμησε τον Μιχάλη Μιχαήλ, ένα από τα παιδιά της Κύπρου που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την τουρκική εισβολή

Σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης, ο δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα (1974-1979), Μιχάλης Μιχαήλ, ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμος Δημότης Πύργου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Η ανακήρυξη αυτή αποτελεί μια πράξη αναγνώρισης και τιμής στη συμβολή του Κύπριου δημοσιογράφου στην ανάδειξη της προσφοράς των κατοίκων του Πύργου, οι οποίοι πριν από 51 χρόνια άνοιξαν τις αγκαλιές και τα σπίτια τους σε 456 παιδιά από την Κύπρο που έφτασαν στον νομό Ηλείας για να γλιτώσουν από την τουρκική εισβολή.
Ο Μιχάλης Μιχαήλ, τότε παιδί, βρήκε στον Πύργο μια δεύτερη οικογένεια. Όπως εξομολογήθηκε στην ομιλία του, δεν ξέχασε ποτέ αυτές τις δύσκολες αλλά και σωτήριες στιγμές. Μέσα από την αφήγησή του, ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες από τις μέρες του «Αττίλα», το ταξίδι του προς την Ελλάδα και τη φιλοξενία που έζησε στην οικογένεια Μπρη.
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η αφήγηση του Γιώργου Μπρή για τους εννέα μήνες που πέρασε κάτω από την ίδια στέγη με τον Μιχάλη και τον αδελφό του Πέτρο.
Η Τελετή και οι Χαιρετισμοί
Ο Δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, απένειμε στον Μιχάλη Μιχαήλ τον πάπυρο ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ξεχωριστή ημέρα που αναδεικνύει την ενότητα του κυπριακού και του ελληνικού λαού, τονίζοντας παράλληλα ότι και οικογένειες που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η δική του, προσέφεραν στέγη, θαλπωρή και αγάπη στα παιδιά από την Κύπρο.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ.κ. Ησαΐας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Αγνοουμένων, Αιχμαλώτων, Εγκλωβισμένων και Παθόντων, Νίκος Κέττηρος, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών στην Ελλάδα 1974-1979, Ανδρέας Θεοδοσίου.
Την Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου άνοιξε ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Μεσσαλάς, ο οποίος διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Σώματος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων.
Τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων
Νωρίτερα, στις 6 το απόγευμα, τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων Κυπρίων Αγωνιστών στην πλατεία Μεταξά (Χαλικιάτικα), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.





Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.