Ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για τη μαύρη επέτειο του 2007 με τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία
Ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγή, για τη μαύρη επέτειο του 2007
Ανατριχιάζει όποιος ανατρέξει στο χρονικό της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε ανθρώπους, περιουσίες και τον μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής μας, εκείνη τη μαύρη μέρα, την 24η Αυγούστου του 2007.
Κι όμως, 17 χρόνια μετά την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει ζήσει μέχρι σήμερα η Ηλεία από πυρκαγιά, συζητάμε ακόμα για την οχύρωση και προστασία του νομού μας, οι οποίες παραμένουν ανύπαρκτες.Για τους 63 συντοπίτες μας, που θρηνήσαμε εκείνη τη μέρα στη στροφή του θανάτου στην Αρτέμιδα, η δικαίωση δεν ήρθε ποτέ.
Το μόνο που καταγράφηκε ήταν η αναφορά στον «στρατηγό άνεμο», που ήταν υπαίτιος για την καταστροφή, και η παντελής ανικανότητα της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί μία τόσο κρίσιμη κατάσταση. Τί έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα; Τίποτα.
Η ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η αναξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για τον κίνδυνο πρόβλεψης πυρκαγιάς, η απουσία πρόληψης, παραμένουν ακόμα και σήμερα βασικό χαρακτηριστικό στη διαχείριση των πυρκαγιών στην χώρα μας, η οποία συνεχίζει να θρηνεί θύματα, με όρους πλέον κλιματικής κρίσης.
Ακόμα και σήμερα, το μόνο που λαμβάνουμε από την κυβέρνηση είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας.Στην Ηλεία οι ανάγκες είναι ξεκάθαρες και αποσαφηνισμένες.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός, η ανάγκη σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, η στρατηγική πρόληψης πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδους, πρέπει εδώ και τώρα να τεθούν στη βάση απόκρισης και πρόληψης των πυρκαγιών. Δυστυχώς 17 χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην πολύπαθη Ηλεία συνεχίζουμε να συζητάμε τα ίδια.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέλαβε χθες τη διακυβέρνηση, κυβερνά 5 και πλέον χρόνια. Ολη αυτή την περίοδο μόνο 1% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πυροπροστασία έχει απορροφηθεί. Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την πολιτική προστασία έπρεπε να τρέχει από το 2021, αλλά οι πρώτες κινήσεις για την απορρόφηση των κονδυλίων έγιναν μόλις το 2023.
Αυτή τη στιγμή, έχει συμβασιοποιηθεί το 17,7% του προγράμματος που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το 37,6% βρίσκεται σε φάση τελικής υπογραφής των συμβάσεων. Το υπόλοιπο 45%, εκκρεμεί.
Ενα χρόνο μετά την παράδοση της ολιστικής, αναπτυξιακής μελέτης της ΔιαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, τίποτα δεν έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, ενώ εκκρεμούν ακόμη αποζημιώσεις για τους πληγέντες, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την πολύχρονη απώλεια εισοδήματος που υφίστανται λόγω της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου τους.
Δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που απαιτούνται, παρότι η μελέτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ηλεία κινδυνεύει να απαξιωθεί πλήρως, εάν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα και εάν δεν χαραχθεί ένας μακροχρόνιος και οραματικός σχεδιασμός.
Η Ηλεία δεν ανήκει σε κάποια άλλη χώρα. Κι αυτό οφείλει να το θυμάται η κυβέρνηση όταν εφαρμόζει “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, με την περιφέρεια να παραμένει η “ξεχασμένη Ελλάδα”.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.