
Ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

Σε νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, ανεβάζοντας το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB, από BBB-, με σταθερές προοπτικές.
Πρόκειται για την τρίτη θετική αξιολόγηση από αναγνωρισμένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης – μετά τους DBRS Morningstar και Scope Ratings – που διατηρεί την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Η αξιολόγηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για έναν από τους πέντε οίκους που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ.
S&P: Η δημοσιονομική πειθαρχία φέρνει την αναβάθμιση
Όπως επισημαίνει η S&P Global Ratings, η αναβάθμιση οφείλεται κυρίως στη δημοσιονομική πειθαρχία και στη σταθερή οικονομική απόδοση της χώρας. «Οι προσπάθειες για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και η ανθεκτική ανάπτυξη επιτρέπουν στην Ελλάδα να ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους», σημειώνει ο οίκος.
Παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα προβλέπεται να μειώσει περαιτέρω το καθαρό δημόσιο χρέος, με τον σχετικό δείκτη να εκτιμάται στο 114% του ΑΕΠ το 2028, δηλαδή 50 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Παράλληλα, η ισχυρή ταμειακή θέση του ΟΔΔΗΧ, με απόθεμα ρευστότητας που καλύπτει τρεις χρονιές αποπληρωμών, προσφέρει επιπλέον ασφάλεια.
Υπέρβαση στόχων το 2024 – Πλεονάσματα και σταθερότητα
Η Ελλάδα εμφάνισε το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον στόχο του 2,1%. Μετά την αφαίρεση των δαπανών για τόκους, το συνολικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 0,5% του ΑΕΠ.
Η δημοσιονομική πορεία προβλέπεται να παραμείνει θετική, με μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,7% την περίοδο 2025-2028.
Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, η νέα κυβέρνηση μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση. Τα επιπλέον έσοδα θα κατευθυνθούν κυρίως σε επενδύσεις υποδομών, ενόψει και της σταδιακής λήξης του NextGen EU το 2027.
S&P: Ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική έως το 2028
Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράφει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,3% την τετραετία 2025-2028, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Για την περίοδο 2025-2026, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 2,4%, με βασικούς μοχλούς τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.
Το πρόγραμμα NextGenEU θα συνεχίσει να δίνει σημαντική ώθηση, ενώ η άνοδος της απασχόλησης και η αύξηση των πραγματικών μισθών ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση.
S&P: «Πρόκληση» η δικαιοσύνη – Ζήτημα οι ενδεχόμενες εμπορικές εντάσεις
Η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, οι οποίες αντιστοιχούν σε σχεδόν 70% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.
Παρά την πρόοδο, η S&P Global Ratings επισημαίνει πως παραμένουν προκλήσεις σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, ενώ οι εξωτερικές οικονομικές πιέσεις – όπως ενδεχόμενες εμπορικές εντάσεις – θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένους κλάδους.
Ωστόσο, η σταδιακή μείωση του χρέους, η σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης καθιστούν την ελληνική οικονομία σημαντικά πιο βιώσιμη σε σχέση με το παρελθόν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.