
Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από την παγκόσμια αναστάτωση σε αγορές και οικονομίες

Τα “αντίμετρα” που θα πάρει η ΕΕ απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ, θα καθορίσουν και το βάρος των συνεπειών που θα έχει η Ελλάδα από τον πόλεμο των δασμών που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ προς τους εμπορικούς της εταίρους και τώρα τείνει να γίνει παγκόσμιος.
Με την επιβολή των “αντίμετρων” με τη μορφή ανταποδοτικών δασμών, πλέον οι ΗΠΑ θα πλήξουν την εξωστρέφεια της ΕΕ στις εξαγωγές τους, ροκανίζοντας την ήδη αναιμική ανάπτυξη της Ευρώπης, η οποία με βάση την αναθεωρημένη πρόβλεψη της ΕΚΤ δεν θα ξεπεράσει το 0,9% και κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1%. Από την άλλη, η ΕΕ υποχρεώνεται να βάλει δασμούς στην Κίνα, για να μην κατακλυστεί από κινεζικά προϊόντα και από την άλλη, θα εισάγει ακριβότερα αμερικανικά προϊόντα.
Αν μάλιστα, περάσει η σφοδρή επιθυμία Γερμανίας και Γαλλίας (οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κατάσταση), για “σκληρή” απάντηση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν. ΟΙ δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, ζητούν να επιβληθούν δασμοί όχι μόνο στις εισαγωγές αγαθών αλλά και σε δημοφιλείς ηλεκτρονικές εφαρμογές αμερικανικής προέλευσης και γενικότερα σε ό,τι υπηρεσία ή προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας, αμερικανικής προέλευσης. Με τις παρεμβάσεις αυτές, θα δημιουργηθούν νέες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα προστεθούν στην οικονομική επιβράδυνση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία ούτως ή άλλως βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια. Unmute
Remaining Time -0:00Fullscreen
Advertisement
Τη Δευτέρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Τράμπ απάντησε στο αίτημα της ΕΕ για διαπραγμάτευση σχετικά με τους δασμούς που επέβαλε, παίζοντας το “χαρτί” της ενέργειας. Τόνισε συγκεκριμένα ότι, αν η ΕΕ θέλει διαπραγμάτευση, θα πρέπει να αγοράσει περισσότερα ενεργειακά προϊόντα από τις ΗΠΑ και τα πληρώσει.
Η Ελλάδα, έχει εξαγωγές ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ (4,9% των συνολικών εξαγωγών) προς τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν τα τελευταία χρόνια ανοδική δυναμική, Από τις εξαγωγές αυτές, περίπου το 30% αφορά τρόφιμα (κυρίως ελαιόλαδο, φέτα, επιτραπέζιες ελιές, κρασί), οι οποίες κανονικά θα επιβαρυνθούν από τους δασμούς των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν προσδοκίες για παρέμβαση της ομογένειας για εξαίρεση των προϊόντων αυτών από το 20% των δασμών Τράμπ. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πάντα ο δρόμος της ανακατεύθυνσης των εξαγωγών σε άλλες αγορές, όπως π.χ. η Ινδία, όπως συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Οι δευτερεύουσες επιδράσεις
Άγνωστο παραμένει ακόμη το τι θα γίνει ακόμη με τους βασικούς εμπορικούς μας εταίρους, τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες απορροφούν περίπου το 70% των εξαγωγών μας. Το περιβάλλον για τις εξαγωγές εντός της ΕΕ θα είναι η επιβράδυνση στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, η οποία ενταθεί με τον πόλεμο των δασμών. Γερμανία Γαλλία και Ιταλία αντιμετωπίζουν εσωτερικές προβλήματα τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας οριακά θετική ιδιωτική κατανάλωση.
Αυτό θα έχει ως συνέπειες στις εξαγωγές αγαθών εντός της ΕΕ, οι οποίες αναμένεται να έχουν κάμψη. Το κομμάτι που ενδιαφέρει περισσότερο ίσως στο κομμάτι των εξαγωγών είναι ο τουρισμός.
Οι πρόσφατοι σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει επιφυλάξεις για τον εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό οι οποίες αναμένεται να ξεπεραστούν. Ο προβληματισμός βρίσκεται στον γεγονός ότι ο κύριος όγκος των τουριστών που δεχόμαστε κάθε χρόνο, είναι πολίτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία την Ιταλία και την Ισπανία. Οι Αμερικανοί τουρίστες έχουν επίσης αυξητική δυναμική τα τελευταία χρόνια και θεωρούνται από τους πιο “γαλαντόμους”. Ωστόσο, για φέτος τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικάνοι τουρίστες θα πιεστούν από τη συγκυρία και μπορεί να μην κάνουν μακρινές διακοπές.
Ακόμη ένας κρίσιμος για την οικονομία κλάδος που απειλείται είναι οι επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει διασφαλίσει δημόσιες επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ για φέτος, με συγχρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ 2021-2027. Ωστόσο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις που έφτασαν τα 6 δισ. ευρώ το 2024 θα έχουν απώλειες, αφού παρά τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη γενικότερη αβεβαιότητα στις αγορές και την οικονομική επιβράδυνση, συνθήκες οι οποίες οδηγούν σε αναβολή επενδύσεων.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, αποφασίστηκε να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η σημερινή οικονομική πολιτική, με δημοσιονομική υπευθυνότητα, ταχεία ολοκλήρωση των δημοσίων επενδύσεων και προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
capital
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.