
ΠΔΕ: Ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την οριολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού στην Ηλεία

Ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την οριολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού στην ΗλείαΗ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης του νερού και τη σύνδεσή της με τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής, υλοποιεί μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις ενόψει της αρδευτικής περιόδου 2025–2026, με έμφαση στο φράγμα Πηνειού και το σύστημα άρδευσης της Ηλείας.
Συγκεκριμένα:
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ: Από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησαν τεχνικές συναντήσεις στο Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας στην Αμαλιάδα, όπου συζητήθηκε ο προγραμματισμός άρδευσης με βάση μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς στις περιοχές ευθύνης του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τους υδρονομείς και τον εργολάβο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της νέας αρδευτικής περιόδου. Ακολούθησαν σημαντικές συναντήσεις με την Υπηρεσία Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τους ΤΟΕΒ του Νομού Ηλείας, με στόχο την πληροφόρηση για την κατάσταση των υδάτινων αποθεμάτων και την ανάγκη για συνετή διαχείριση του νερού.
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕς: Με τη συμμετοχή της Βουλευτού Ηλείας και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρος. Διονυσίας Αυγερινοπούλου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και επιτόπια αυτοψία στο φράγμα Πηνειού και τη λίμνη Καραμανλή.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Υπουργείου, της Αυτοδιοίκησης και της ομάδας μελετητών του έργου.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκε η πρόοδος των τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, στο πλαίσιο σύμβασης με το Υπουργείο Υποδομών, προϋπολογισμού 3.015.900 ευρώ. Κεντρικό στοιχείο ήταν η Διαχειριστική Μελέτη Ισοζυγίου, η οποία καθορίζει τη βέλτιστη χρήση των υδατικών πόρων για άρδευση, ύδρευση, εξοικονόμηση νερού και ενεργειακή απόδοση.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με τους καθηγητές Παύλο Αβραμίδη και Νικόλαο Δεπούντη για την τοποθέτηση συστημάτων μέτρησης στάθμης νερού και την υποστήριξη της περιβαλλοντικής τεκμηρίωσης. Επίσης, συζητήθηκαν με εκπροσώπους της Περιφέρειας τα επόμενα βήματα για τη σύνταξη της απαιτούμενης περιβαλλοντικής μελέτης για το φράγμα Πηνειού.
ΑΥΤΟΨΙΕΣ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ: Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, συνεχίστηκαν οι επιτόπιες παρεμβάσεις και επιθεωρήσεις στο φράγμα και κατά μήκος της διώρυγας, με καταγραφή τεχνικών επεμβάσεων (καθαρισμοί, σφραγίσεις, βελτιώσεις), αλλά και συσκέψεις με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για την άμεση σύσταση επιτροπής εξηλεκτρισμού του συστήματος και τη διασφάλιση του συντονισμού ενόψει της νέας χρονιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διατήρηση της ανησυχητικά χαμηλής στάθμης του φράγματος, γεγονός που επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση και βελτιστοποίηση της χρήσης του διαθέσιμου υδατικού δυναμικού.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ: Η τελευταία προγραμματισμένη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΤΟΕΒ Ηλείας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Πύργο, με στόχο την οριστικοποίηση του προγράμματος άρδευσης και τη λήψη αποφάσεων με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.
Με συνεχή παρακολούθηση, συντονισμό, συνεργασίες με φορείς και αξιοποίηση της επιστήμης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει με σχέδιο την πρόκληση της υδατικής επάρκειας, διασφαλίζοντας την αγροτική παραγωγή, το φυσικό περιβάλλον και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.