Πνίγει τη χώρα ο καύσωνας με 43άρια και αφρικανική σκόνη – «Ξεπεράστηκε κάθε προηγούμενο ρεκόρ»
Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων σημαίνοντας πορτοκαλί συναγερμό.
«Πνίγει» την χώρα ο καύσωνας που όπως επισημαίνουν μετεωρολόγοι εμφανίστηκε πρώιμα: Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο ακραία ζέστη πριν τις 19 Ιουνίου.
Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων, προειδοποιώντας για πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή.
Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη είναι οι πιο «επικίνδυνες» μέρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αναμένονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.
Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου
Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου
Καμίνι η χώρα
Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ οι συνθήκες, ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 4, στα νότια θαλάσσια 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα είναι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στην ανατολική Στερεά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά ο καιρός
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 με 39 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Tους τελευταίους 12 μήνες προστέθηκαν κατά μέσο όρο 26 μέρες ακραίας ζέστης σε όλα τα μέρη του κόσμου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.
Πρώτη φορά…
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο «τον 20ο αιώνα δεν υπήρξε κανένας καύσωνας στη χώρα πριν από τις 19 Ιουνίου. Τον 21ο αιώνα είχαμε αρκετούς καύσωνες μέσα στον Ιούνιο για παράδειγμα το ‘07 το ΄10 το ΄16 το ΄17 και το ΄21, όλοι όμως αυτοί συνέβησαν μετά τις 15 Ιουνίου».
Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι οι καύσωνες στο άμεσο μέλλον θα είναι περισσότεροι και συχνότεροι, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
«Για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνιου ήδη με τις θερμοκρασίες που είχαμε την περασμένη εβδομάδα ξεπεράστηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ» επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποιήσαν τέσσερις παγκόσμιοι οργανισμοί για το κλίμα το τελευταίο 12μηνο και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024: 6,3 δισ. άνθρωποι που ισοδυναμούν με το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού βίωσαν τουλάχιστον 31 ημέρες ακραίας ζέστης, όπως μεταδίδει η ertnews. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η παρατήρηση ότι τους τελευταίους 12 μήνες προστέθηκαν κατά μέσο όρο 26 μέρες ακραίας ζέστης σε όλα τα μέρη του κόσμου, στα οποία δεν θα είχε προηγουμένως καταγραφεί, αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.