Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpantounasbb
auto moto news gr logo
agroikaneadd

Πολεμική Αεροπορία – «Ηνίοχος 2025»: Η πολυεθνική άσκηση μεγαλύτερη και ρεαλιστικότερη από ποτέ με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

hnioxos25

Ηνίοχος 2025 : Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται σε λίγες ημέρες να υποδεχθεί δεκάδες μαχητικά σε μια μεγάλη άσκηση, την «Ηνίοχος 2025».


Αυτή τη φορά η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ανάμεσά τους και ένα Σουχόϊ από την Ινδία. Είναι η δεύτερη φορά που η Ινδία μετέχει σε πολυεθνική άσκηση στη χώρα μας με Σουχόί, με το οποίο πέταξαν φτερό με φτερό τα μαχητικά μας F-16, Mirage 2000-5 και Rafale.

Φάσεις – Πρόγραμμα

H άσκηση χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

• Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 24 – 30 Μαρτίου 2025
• Φάση 2: Φάση Εκτέλεσης: 31 Μαρτίου – 11 Απριλίου 2025
• Φάση 3: Φάση Αναδίπλωσης: 11 – 13 Απριλίου 2025

SPOTTERS DAY: 7 Απριλίου 2025

HOT WASH UP: 10 Απριλίου 2025

Για να συμμετάσχετε στη Spotters Day, θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα που θα βρείτε εδώ, έως και την 21η Μαρτίου 2025.

Στη συνέχεια η Μονάδα θα επικοινωνήσει μαζί σας για τη διαδικασία της πληρωμής και λοιπών λεπτομερειών, στη διεύθυνση e-mail που θα έχετε δηλώσει.

Αποστολές

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), όπως:

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)
  • Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)
  • Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations
  • Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)
  • Αποστολές Αναγνώρισης – Reconnaissance Missions (RECCE)
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)
  • Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets (TST)
  • Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

Στον άσκηση «Ηνίοχος 2025» θα εκτελεστεί επίσης ένας σημαντικός αριθμός αποστολών με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Συμμετέχοντες

Στον «Ηνίοχος 2025», η ΠΑ συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Επιπλέον, πρόκειται να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις κάτωθι συμμαχικές και φίλιες Χώρες:

  • Γαλλία με Μ-2000
  • ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9
  • Ινδία με SU-30
  • Ισπανία με F/A-18 Hornet
  • Ισραήλ με G-550
  • Ιταλία με Tornado
  • Κατάρ με F-15
  • Μαυροβούνιο με B-412
  • Πολωνία με F-16
  • Σλοβενία με PC-9

Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Κύπρος θα συμμετάσχει με προσωπικό υποστήριξης ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν θα αποστείλουν ομάδα παρατηρητών.

Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της ΠΑ και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «Ηνίοχος» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Τονίζεται ότι, η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των Χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2025» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Επικοινωνία

• Διεύθυνση: ΚΕΑΤ, Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, ΤΚ 27051, Ανδραβίδα Ν. Ηλείας
• Υπασπιστήριο/Δημόσιες Σχέσεις: 26230-65501, 65513
• E-mail: [email protected]

Στο «Ηνίοχο 2025», η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των Χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2025» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX (Invitation Exercise) . Φάση Εκτέλεσης: 31 Μαρτίου – 11 Απριλίου 2025

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds