
Προσβασιμότητα: Πώς οι άνθρωποι μπορούν να άρουν τα εμπόδια

Αθήνα, 22 Μαΐου 2025 – Ποια είναι η σημασία της προσβασιμότητας; Πώς μπορούμε να άρουμε τα εμπόδια; Πώς θα δημιουργήσουμε μια κοινωνία, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους;
Μια ματιά σ’ αυτά τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τις ζωές πολλών συμπολιτών μας, συζητήθηκαν, στο πλαίσιο του The Upfront Initiative που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά στο Ωδείο Αθηνών.
Ο Παραολυμπιονίκης κ. Αθανάσιος Γκαβέλας, ο οποίος από την ηλικία των 10 ετών άρχισε να έχει προβλήματα με την όρασή του, παραδέχθηκε ότι λαμβάνει πολλά μηνύματα σχετικά με την προσβασιμότητα. «Είναι χαρά μου να αναπαράγω τον ρεαλισμό. Να δείχνω πώς είναι η ζωή αυτών των ανθρώπων» επισήμανε, μεταξύ άλλων, προτού καταστήσει σαφές ότι η κοινωνία μας πρέπει να είναι ανοιχτή για όλους. «Οι άνθρωποι μπορούν να την κάνουν ευκολότερη, παρότι οι υποδομές δημιουργούν εμπόδια», πρόσθεσε. Όσον αφορά το προσωπικό του βίωμα, εξήγησε ότι η αναπηρία του δεν τον σταμάτησε. «Ο μόνιμος χτύπος που είχα να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έσβησε ποτέ και τελικά τα κατάφερα».
Από την πλευρά της, η κα Βίκη Δαμίγου, Brand Manager – eCommerce Greece στην P&G, περιέγραψε τη δική της εργασιακή εμπειρία ως άτομο με αναπηρία. «Όταν ξεκίνησα πάντα πίστευα ότι θα έμενα σε μία θέση και θα εργαζόμουν ατομικά. Δεν πίστευα ότι άτομα με αναπηρία θα δούλευαν σε μεγάλους οργανισμούς και ότι θα είχαν κάποια θέση». Οκτώ χρόνια μετά, όπως πρόσθεσε, έχει αλλάξει τρεις θέσεις εργασίας, δουλεύει με πολλά άτομα και έχει μάθει πολλές δεξιότητες. «Δεν το πίστευα ποτέ», κατέληξε.
Ο κ. Παναγιώτης Ζαχαριάς είναι Ιδρυτής & Επικεφαλής Ερευνητής Εμπειρίας Χρήστη στη theUXProdigy, η οποία ασχολείται με την ψηφιακή προσβασιμότητα. Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει καθολική προσβασιμότητα κι αυτό είναι κάτι, το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε. Επομένως, η δουλειά του είναι να διορθώνει τα προβλήματα προσβασιμότητας, να βελτιώνει την κατάσταση. «Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε την κατάσταση καλύτερη» επισήμανε, χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, είναι η άγνοια που υπάρχει σε πολλές εταιρείες. Άγνοια για το τι είναι η αναπηρία, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, πώς χρησιμοποιούν την τεχνολογία, πώς δουλεύουν οι υποστηρικτικές τεχνολογίες. «Υπάρχει πρόοδος, αλλά κινούμαστε με πολύ αργούς ρυθμούς», σχολίασε.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Τερζής, Communications & Corporate Affairs Director στην Alpha Bank, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ένας τέτοιος οργανισμός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενίσχυσης της προσβασιμότητας σε πολιτιστικούς χώρους.
«Οι τράπεζες έχουν ένα συγκεκριμένο βάρος. Γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε κάτι καλό για την κοινωνία;», διερωτήθηκε. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ, σε μια προσπάθεια να κάνουμε τη ζωή καλύτερη», συνέχισε. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται για μια επικοινωνιακή άσκηση ή για «social washing». Παράλληλα, θέλησε να εξηγήσει τι σημαίνει τραπεζική προσβασιμότητα: από το να κάνουν όλοι συναλλαγές σε νησιά, όπως στην Κάρπαθο και στην Κάσο, όπου η μοναδική τράπεζα είναι της Alpha, έως το να είναι πλήρως προσβάσιμα για όλους τα ΑΤΜ, αλλά και να βοηθάμε τους ηλικιωμένους να μην πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον συντονισμό έκανε ο κ. Θοδωρής Τσάτσος, Ψυχολόγος – Συνιδρυτής & Εκπαιδευτής στη Black Light.
Το συνέδριο “The Upfront Initiative” διοργανώνεται από τη LiFO και την εταιρεία Tsomokos, με στόχο τη διαρκή ανάδειξη των θεμάτων ισότητας, διαφορετικότητας και ένταξης στη δημόσια σφαίρα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.