Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

kak ntoa pasxa
topintzis plaiso
georgiou kritikos 3x10 pasxa

” ΨΥΧΩΦΕΛΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΕΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΕΙΣ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ “

afisa theio pathos sosta ellinika

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ 

” ΨΥΧΩΦΕΛΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΕΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΕΙΣ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ “

Αγαπητοί μας Χριστιανοί, η αποψινή Ιερή Ακολουθία των Αγίων Παθών, αποτελεί μία από τις πιο κατανυκτικές, ιερές και συγκλονιστικές ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Κατά την αγία αυτή βραδιά, η  Ορθόδοξη  Εκκλησία, μας οδηγεί με δέος και κατάνυξη στο Μυστήριο του εκουσίου Πάθους του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος από άπειρη αγάπη για τον άνθρωπο προσφέρεται θυσία, υπέρ της του κόσμου, Ζωής και Σωτηρίας!

Μέσα από την ανάγνωση των Δώδεκα Αγίων Ευαγγελίων, προβάλλονται ενώπιόν μας, με τρόπο ιερό και ζωντανό, τα κοσμοσωτήρια εκείνα γεγονότα των τελευταίων ωρών του επιγείου βίου του Κυρίου μας. Ο Μυστικός Δείπνος, η υπερφυής Προσευχή στη Γεθσημανή, η προδοσία, η σύλληψη, οι εμπτυσμοί, οι ύβρεις, οι ραπισμοί, η άδικη καταδίκη, η πορεία προς τον Γολγοθά, η Σταύρωση και ο θάνατος επάνω στον Σταυρό.

Ο Χριστός, πάσχει ως άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα παραμένει ο αναμάρτητος Θεάνθρωπος, ο εκούσια προσφέρων Εαυτόν υπέρ ημών. Δεν οδηγείται στο Πάθος, ως ανίσχυρο θύμα της ανθρώπινης κακίας, αλλά ως ο Κύριος της δόξης, ο Οποίος ταπεινώνεται θεληματικά, για να λυτρώσει τον άνθρωπο από τη δουλεία της αμαρτίας, την φθορά και τον Θάνατο. Το Πάθος Του, δεν είναι ήττα, αλλά είναι η αρχή της Νίκης. Ο Σταυρός δεν είναι το τέλος, είναι το “Προοίμιο” της Αναστάσεως! Η Ακολουθία των Παθών, μας καλεί όχι απλώς να συγκινηθούμε απόψε συναισθηματικά, αλλά να σταθούμε Πνευματικά, κάτω από τον Σταυρό του Κυρίου και μάλιστα καθ’ όλη την διάρκεια της ιερής αυτής ακολουθίας, μέχρι το τέλος της, με πίστη, συντριβή και αυτομεμψία. Διότι ο Χριστός σταυρώνεται για τις αμαρτίες όλου του κόσμου, αλλά και για τις προσωπικές αμαρτίες του καθενός μας. Κάθε υπερηφάνεια, κάθε σκληρότητα, κάθε αμετανοησία, κάθε απομάκρυνση από το θέλημα του Θεού, γίνεται πληγή στο άχραντο Σώμα Του. Και όμως, εκείνος απαντά όχι με κατάρα, αλλά με συγχώρηση, όχι με εκδίκηση, αλλά με άμετρη Αγάπη!

Μπροστά στον Εσταυρωμένο Κύριο, ο άνθρωπος μαθαίνει τι σημαίνει αληθινή αγάπη, αληθινή ταπείνωση και αληθινή υπακοή, στο θέλημα του Θεού. Ο Χριστός επάνω στον Σταυρό, ανοίγει την αγκαλιά Του, για όλη την ανθρωπότητα και γίνεται η θύρα της σωτηρίας, της συμφιλιώσεως με τον Θεό και της Αιωνίου Ζωής. Το Τίμιο Αίμα, που χύνεται επάνω στο Ξύλο του Σταυρού, γίνεται “Λύτρο”, για τον άνθρωπο και πηγή “Αγιασμού”, για όλη την Κτίση!

Κατά την Ιερή αυτή Ακολουθία, η ψυχή κάθε πιστού, καλείται να συμμετάσχει, όχι ως απλός θεατής ολίγων λεπτών…, αλλά ως Προσευχόμενος Μαθητής του Κυρίου. Να ακούσει τα Ιερά Ευαγγέλια με φόβο Θεού. Να Προσκυνήσει τον Εσταυρωμένο, με ευλάβεια και όχι να φύγει βιαστικά… Να αναλογισθεί το μέγεθος της Θείας Αγάπης. Να αφήσει την καρδιά του να μαλακώσει από τη χάρη και να οδηγηθεί σε αληθινή Μετάνοια. Η Νύχτα των Αγίων Παθών, είναι νύχτα ιεράς σιωπής, πνευματικής εγρηγόρσεως και βαθείας Προσευχής. Είναι η ώρα κατά την οποία ο Ουρανός και η Γη στέκονται με δέος ενώπιον του πάσχοντος Λυτρωτού. Είναι η ώρα κατά την οποία η Εκκλησία, υμνεί τον Εσταυρωμένο Βασιλέα της δόξης και καλεί τα πιστά της τέκνα να Τον ακολουθήσουν με καρδιά καθαρή, με ταπείνωση και με ευγνωμοσύνη.

Αγαπητοί μας κατά την αποψινή Ιερή Ακολουθία των Αγίων Παθών, ας φροντίσουμε να παραμένουμε στον Ιερό Ναό μέχρι το τέλος, με ευλάβεια, σιωπή και Προσευχή. Δεν αρμόζει, ενώ ο Κύριος πορεύεται εκουσίως προς το Πάθος και τον Σταυρό για τη σωτηρία μας, εμείς να αποχωρούμε πριν ολοκληρωθεί η Ιερή αυτή κατανυκτική σύναξή μας. Η παραμονή μας έως το τέλος αποτελεί έκφραση αγάπης, τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον Εσταυρωμένο Χριστό. Ας σταθούμε, λοιπόν, με υπομονή και κατάνυξη, κάτω από τον Σταυρό Του, ώστε να γίνουμε ουσιαστικοί μέτοχοι του Θείου Πάθους και να αξιωθούμε με καθαρή καρδιά να προσκυνήσουμε και την ένδοξη Ανάστασή Του! Ας πλησιάσουμε λοιπόν απόψε, και ας σταθούμε πνευματικά στον Γολγοθά. Ας προσκυνήσουμε τον Εσταυρωμένο Χριστό, τον διά την ημών σωτηρίαν παθόντα, και ας τον παρακαλέσουμε, να νεκρώσει μέσα μας τον παλαιό άνθρωπο της αμαρτίας. Με πίστη, δάκρυα μετανοίας και καρδιά ταπεινή, ας ακολουθήσουμε τον Κύριο στο Πάθος ως τέλος Του, για να γίνουμε κοινωνοί και της ένδοξης Αναστάσεώς Του!

Η ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ “ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ” ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ. 

Εκ του Ιερού Ναού.

afisa theio pathos sosta ellinika

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

epim pasxa 26

This will close in 20 seconds