Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

kaka tzama moto mitro
topintzis plaiso
anthoulis 2x5 new (1)

Πύργος: Ζημιές άνω των 20 εκατ. ευρώ από την κακοκαιρία – Πάνω από 10 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση ανακοίνωσε ο Κατσαφάδος II

SYSKESPPYRGOSKATAFADOS

Διευρυμένη σύσκεψη εργασίας για τις ζημιές που προκάλεσαν τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ηλεία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βασίλης Γιαννόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, δήμαρχοι του νομού, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας στην Ηλεία και τον καθορισμό των διαδικασιών χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των υποδομών.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, στόχος της συνάντησης ήταν να οριοθετηθούν οι διαδικασίες και τα επόμενα βήματα για τα έργα αποκατάστασης.
«Συζητήσαμε για τα ποσά που απαιτούνται ώστε να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις στις υποδομές που επλήγησαν. Το ποσό για τους δήμους θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και σημαντική χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Κατσαφάδος.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σημείωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία συντονισμού των διοικητικών ενεργειών για την υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης, τα οποία αφορούν ζημιές σε οδικά δίκτυα, αντιπλημμυρικά έργα, κατολισθητικά φαινόμενα και αγροτική οδοποιία.

Παράλληλα εκτίμησε ότι το συνολικό ύψος των ζημιών στις υποδομές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Ηλεία υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των αυτοψιών που πραγματοποίησαν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας μετά τις πλημμύρες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2026, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε ποτάμια, αντιπλημμυρικές υποδομές και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ποταμούς Αλφειό και Νέδα, όπου έχουν εντοπιστεί σημεία που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Αυτοψίες σε Ολυμπία και Καλυβάκια

Μετά το πέρας της σύσκεψης πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε περιοχές που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, στην Αρχαία Ολυμπία και στα Καλυβάκια, στα όρια του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Η ορμητικότητα των υδάτων στον ποταμό Αλφειό προκάλεσε κατάρρευση συρματοκιβωτίων σε αναχώματα ανάσχεσης πλημμυρικών φαινομένων. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, απαιτείται άμεση αποκατάσταση και ενίσχυση των αναχωμάτων, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας αλλά και για παραποτάμιες καλλιέργειες και περιουσίες.

Παράλληλα, αυτοψία πραγματοποιήθηκε και στο 75ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πατρών – Τριπόλεως (111), όπου έχει εκδηλωθεί σοβαρή κατολίσθηση του οδοστρώματος. Στο σημείο η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω προσωρινής παράκαμψης που κατασκεύασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης.

Πύργος: Σύσκεψη για τις ζημιές της κακοκαιρίας στην Ηλεία παρουσία Κατσαφάδου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑΦΑΔΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Σύσκεψη για τις ζημιές που προκάλεσαν τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ηλεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πύργο, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βασίλης Γιαννόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος καθώς και δήμαρχοι της Ηλείας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά τις πλημμύρες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2026, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε ποτάμια, αντιπλημμυρικές υποδομές και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα που καταγράφηκαν στους ποταμούς Αλφειός και Νέδα, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες σημεία που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Οι αρμόδιοι φορείς τόνισαν την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των έργων, καθώς η περιοχή της Ηλείας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Σημείωση: Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα στοιχεία της σύσκεψης και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos