
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση των νεκρών μωρών στην Ηλεία και στην Αχαΐα – Τι αναφέρουν στα πορίσματά

Θάνατος παιδιών σε Αμαλιάδα – Κάτω Αχαΐα: “Τρια από τα νεκρά παιδιά δεν κατέληξαν από φυσιολογικά αίτια” λένε επιστήμονες που έχει διορίσει η ΕΛ.ΑΣ.
Τι αναφέρουν στα πορίσματά τους
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση των νεκρών μωρών στην Ηλεία και στην Αχαΐα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, οι ειδικοί επιστήμονες, διορισμένοι από τη Ελληνική Αστυνομία, που μελέτησαν τα στοιχεία στους φακέλους των παιδιών, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου για τα τρία παιδιά, ανατρέποντας τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Η τριμελής επιστημονική επιτροπή, που έχει οριστεί από το ελληνικό FBI και συγκεκριμένα από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, αμφισβητεί το αρχικό πόρισμα των ιατροδικαστών που έκανε λόγο για παθολογικά αίτια θανάτου των τριών παιδιών, όπως ενδιάμεση πνευμονίτιδα και επιληπτικές κρίσεις. Συγκεκριμένα, οι δύο από τους τρεις επιστήμονες της επιτροπής, ο παθολόγος και ο νευρολόγος, στα πορίσματά τους σημειώνουν κατηγορηματικά ότι η ενδιάμεση πνευμονίτιδα και οι επιληπτικές κρίσεις δεν είναι δυνατόν, κάτω από τις συνθήκες που μελέτησαν, να επέφεραν τον θάνατο.
Μάλιστα, και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω, κάνουν λόγο για ενδείξεις που τους οδηγούν στην εκτίμηση πως ο θάνατος των τριών παιδιών οφείλεται -μάλλον- σε ασφυξία που προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες, ίσως ακόμα και από ανθρώπινο χέρι.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται και τα συμπεράσματα που θα διατυπώσει σε πόρισμά του το τρίτο μέλος της επιτροπής, ο παθολογοανατόμος, ο οποίος σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «R» έχει ήδη στα χέρια του τα αποτελέσματα από τις μελέτες των δύο συναδέλφων του. Ο ίδιος θα συνεκτιμήσει τα στοιχεία και θα αποφανθεί με τη σειρά του για τα πιθανά αίτια θανάτου των τριών μωρών.
Οι τρεις υπό εξέταση θάνατοι αφορούν τα δύο παιδιά που γέννησε η 24χρονη η οποία ήταν παρούσα σε όλους τους θανάτους -και τα οποία έφυγαν από τη ζωή μετά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομείο- και ένα μωρό φίλης της, το οποίο είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ωστόσο οι γιατροί δυστυχώς δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή. Και σε αυτή την περίπτωση η 24χρονης ήταν παρούσα στο σπίτι, φυλάσσοντας το μωρό, το οποίο βρήκε σε ημιθανή κατάσταση η μητέρα του. Ελάχιστη ώρα πριν, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, η Ε. Μουρτζούκου είχε διαβεβαιώσει τη μητέρα ότι το παιδί της είναι καλά στην υγεία του και ευδιάθετο.
Ο μικρός Παναγιώτης
Παράλληλα με τις προηγούμενες υποθέσεις, με ενδιαφέρον αναμένονται τα συμπεράσματα της τριμελούς επιτροπής των ιατροδικαστών, με επικεφαλής τον Νίκο Καρακούκη, προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη στην Αμαλιάδα, τον Αύγουστο του 2024. Πρόκειται για το τραγικό γεγονός, το οποίο έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη, καθώς έφερε στη δημοσιότητα την περίπτωση της Ε. Μουρτζούκου και τη σύνδεσή της με τους άλλους θανάτους.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ο εισαγγελέας Αμαλιάδας αποφάνθηκε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας εις βάρος της Ε. Μουρτζούκου, οι οποίες ουσιαστικά την έχουν καταστήσει ύποπτη για τον θάνατο του ηλικίας 15 μηνών Παναγιώτη.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρμόδιος εισαγγελέας ζήτησε από την επιτροπή των ειδικών να επανεξετάσει όλα τα στοιχεία γύρω από τον θάνατο του μικρού παιδιού και να αποφανθεί αν αυτός οφείλεται τελικά σε παθολογικά αίτια, όπως είχε καταδείξει αρχικά η ιατροδικαστική έκθεση του Ανδρέα Γκότση.
Στην έκθεσή του ο ιατροδικαστής Αν. Γκότσης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Παναγιωτάκης οδηγήθηκε στον θάνατο έπειτα από ιογενή λοίμωξη που «χτύπησε» τόσο το αναπνευστικό όσο και το εντερικό του σύστημα. Συγκεκριμένα και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναφέρεται ότι «ο θάνατος επήλθε συνεπεία ιογενούς λοίμωξης, με προσβολή κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, επιπλακείσα με γκολεασμό εντέρου». Μάλιστα, γίνεται λόγος για ιογενή λοίμωξη μετά προσβολής του αναπνευστικού συστήματος (κοκκιωματώδης λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσος) και μετά προσβολής του γαστρεντερικού συστήματος (εικόνα εγκολεασμού).
Ωστόσο, από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον φάκελο της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι ο θάνατος του παιδιού δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ομως, και οι ιατροδικαστές Γρηγόρης Λέων και Δημήτρης Γαλεντέρης -που η μητέρα και ο πατέρας του παιδιού όρισαν ως τεχνικούς συμβούλους στην υπόθεση- αμφισβητούν ευθέως τα συμπεράσματα της έκθεσης Γκότση, κάνοντας λόγο για πληθώρα κενών και αντιφάσεων στην ερμηνεία των ιατροδικαστικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς η 24χρονη, ο μικρός Παναγιώτης πέθανε στο νοσοκομείο και όχι στο σπίτι. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι γιατροί του νοσοκομείου, που κλήθηκαν να εξετάσουν το μωρό, διαπίστωσαν ότι είχε καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο και οι προσπάθειές τους να το επαναφέρουν στη ζωή απέβησαν άκαρπες.
Συνολικά, πέντε βρέφη, με τα οποία συνδεόταν η 24χρονη, έχουν χάσει τη ζωή τους, παρουσία της νεαρής γυναίκας. Τα δύο παιδιά, ηλικίας 19 ημερών και 2 μηνών, ήταν της ίδιας της 24χρονης και κατέληξαν στις 19 Ιουνίου του 2022 στην Αχαΐα και στις 17 Οκτωβρίου του 2023 στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Το τρίτο παιδί, ο μικρός Παναγιώτης, της συγκατοίκου της στην Αμαλιάδα, πέθανε τον Αύγουστο του 2024.
Η παρουσία της 24χρονης έχει συσχετιστεί επίσης με τους θανάτους της μικρής αδελφής της, στις 6 Φεβρουαρίου του 2014 στο Άργος, και του 6 μηνών βρέφους στις 4 Φεβρουαρίουτου 2021 στην Αχαΐα, το οποίο υποτίθεται πως η ίδια πρόσεχε. Μία ακόμα μητέρα υποστήριξε πως τον Οκτώβριο του 2016, και ενώ συγκατοικούσε με την Ειρήνη, παραλίγο το παιδί της να φύγει ξαφνικά από τη ζωή. Όπως σημείωσε η μητέρα, άφησε το παιδί της για λίγα λεπτά στην Ειρήνη και βγήκε να απλώσει. Μόλις επέστρεψε, βρήκε το παιδί μελανιασμένο.
Η έρευνα των επιστημόνων που διόρισε η ΕΛ.ΑΣ. αφορά τους θανάτους των παιδιών της 24χρονης και του 6 μηνών βρέφους που πέθανε το 2021. Για την απώλεια της αδελφής της, η οποία βρισκόταν επίσης σε βρεφική ηλικία, οι πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο ύστερα από 11 χρόνια να αντληθούν χρήσιμα στοιχεία για τη διεξαγωγή έρευνας.
πηγη enikos,thebest
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.