
Σε ποιες χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ αντιμετωπίζει συνεχή ανοδική τάση στο κόστος στέγασης.
Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2024, οι τιμές των κατοικιών σε ολόκληρη την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.
Και το 2024, ενώ οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν λιγότερο από τον πληθωρισμό σε επτά χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ρουμανία, Φινλανδία και Σουηδία), ξεπέρασαν τον πληθωρισμό σε όλα τα άλλα κράτη – μέλη.
Μεταξύ 2010 και 2024, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από τα ενοίκια σε εθνικό επίπεδο σε 21 χώρες της ΕΕ. Κατά την ίδια περίοδο, οι τιμές των κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Ουγγαρία (+234%) και την Εσθονία (+228%).
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν στη Λιθουανία (+187%), τη Λετονία (+153%), την Τσεχία (+142%), την Πορτογαλία (+120%), τη Βουλγαρία (+115%), την Αυστρία (+112%) και το Λουξεμβούργο (+105%).
Η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με πτώση 4%.
Κατά την ίδια περίοδο, τα ενοίκια αυξήθηκαν σε 26 χώρες της ΕΕ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Εσθονία (+212%), τη Λιθουανία (+175%) και την Ουγγαρία (+114%).
Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα όπου οι τιμές των ενοικίων μειώθηκαν, με πτώση 13%.
Περιφερειακές διακυμάνσεις
Ωστόσο, η συνολική τάση μπορεί να συγκαλύπτει σημαντικές περιφερειακές διαφοροποιήσεις. Τα ακίνητα στο κέντρο της πόλης στη Γερμανία, για παράδειγμα, παρουσίασαν εντονότερη μείωση των τιμών σε σύγκριση με εκείνα σε απομακρυσμένες γειτονιές.
Οι επτά μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις -Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Μόναχο και Στουτγάρδη- παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στην απόδοση των τιμών των διαμερισμάτων μεταξύ 2023 και 2024.
Από το 2022, οι τιμές των κατοικιών στο κέντρο της πόλης του Αμβούργου μειώθηκαν κατά 17,8%, ενώ εκείνες στα περίχωρα σημείωσαν πτώση μόλις 11,8%.
Ομοίως, οι κεντρικές περιοχές του Ντίσελντορφ γνώρισαν πτώση 17,5%, σε σύγκριση με μείωση 12,4% στις μη κεντρικές γειτονιές.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εξελισσόμενες προτιμήσεις στέγασης και η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας μπορεί να επηρεάζουν αυτές τις αλλαγές.
“Η άνοδος των επιτοκίων από το 2022 μπορεί να οδήγησε τους αγοραστές να αναζητήσουν πιο ριψοκίνδυνα αλλά υψηλότερης απόδοσης ακίνητα εκτός των κέντρων των πόλεων”, δήλωσε ο Jonas Zdrzalek, ειδικός σε θέματα ακινήτων στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
“Επιπλέον, λιγότερες ομάδες αγοραστών μπορεί απλώς να είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά ακριβά διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης λόγω των απωλειών των πραγματικών μισθών που σχετίζονται με τον πληθωρισμό”.
euronews
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.