
Σοκ στις αγορές πετρελαίου: Το Brent «σπάει» ξανά τα 100 δολάρια παρά την ιστορική παρέμβαση των κυβερνήσεων
Το Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς η αποδέσμευση αποθεμάτων δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες για τον πόλεμο με το Ιράν
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από 8%, με το Brent να αγγίζει τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές παραμένουν δύσπιστες ότι η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από κυβερνήσεις μπορεί να αντισταθμίσει το σοκ στην προσφορά που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 8,8% φτάνοντας τα 95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το διεθνές σημείο αναφοράς Brent ενισχύεται κατά περίπου 8,88% στα 100 δολάρια.
Η άνοδος καταγράφηκε ακόμη και μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για τη μεγαλύτερη στην ιστορία αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου.
Η ΙΕΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2026, ότι οι 32 χώρες-μέλη του θα απελευθερώσουν συνολικά 400 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα έκτακτα αποθέματά τους, στην πιο μαζική συντονισμένη παρέμβαση από την ίδρυση του οργανισμού μετά το πετρελαϊκό εμπάργκο του 1973.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωστοποίησαν ότι θα διαθέσουν 172 εκατομμύρια βαρέλια από το στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, με τον υπουργό Ενέργειας Chris Wright να δηλώνει ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα και να ολοκληρωθούν μέσα σε περίπου 120 ημέρες.
Οξύς ο κίνδυνος
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ενεργειακό αναλυτή Saul Kavonic της MST Marquee, η ίδια η απόφαση του ΙΕΑ αποτελεί ένδειξη του πόσο οξύς είναι ο κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου.
Όπως σημείωσε, η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι ο οργανισμός δεν εκτιμά πως ο πόλεμος πρόκειται να τερματιστεί σύντομα.
Παρά τις ανακοινώσεις, η αγορά πετρελαίου δεν έδειξε να καθησυχάζεται, καθώς οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, αντανακλώντας τον σκεπτικισμό των επενδυτών ότι τα μέτρα μπορούν να καλύψουν το κενό προσφοράς, ιδιαίτερα αν οι ροές μέσω των Στενών του Hormuz παραμείνουν διαταραγμένες.
«Οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε κατάσταση πανικού.
Υπάρχει έντονο συναίσθημα, φόβος και αβεβαιότητα που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές που βλέπουμε», δήλωσε ο Pavel Molchanov, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Raymond James.
Μόνο μικρό μέρος των ελλείψεων
Η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από τον ΙΕΑ αναμένεται να προσθέσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου στην αγορά, αλλά ενδέχεται να καλύψει μόνο έως και το ένα τέταρτο του κενού των περίπου 20 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που θα μπορούσε να δημιουργηθεί αν κλείσουν τα Στενά του Hormuz, εκτίμησε ο Saul Kavonic.
«Η απόφαση του ΙΕΑ δείχνει πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου και υποδηλώνει ότι ο οργανισμός δεν πιστεύει πως ο πόλεμος είναι πιθανό να τελειώσει σύντομα.
Επιπλέον, τα αποθέματα που αποδεσμεύονται τώρα θα πρέπει να αναπληρωθούν αργότερα, κάτι που προμηνύει υψηλότερες τιμές ακόμη και μετά το τέλος της σύγκρουσης», δήλωσε στο CNBC.
Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά του Hormuz, τα οποία συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τις διεθνείς αγορές ενέργειας.
Αβεβαιότητα για τον χρόνο και την υλοποίηση
Ένας από τους βασικούς λόγους που οι αγορές παραμένουν νευρικές είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα φτάσουν οι επιπλέον ποσότητες πετρελαίου στην αγορά, επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου.
Αν και η ανακοίνωση της ΙΕΑ αποτέλεσε μια πρωτοφανή παρέμβαση, ο οργανισμός δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο γρήγορα θα αποδεσμεύσουν τα αποθέματά τους οι επιμέρους χώρες ούτε για τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το πετρέλαιο.
«Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι τα 400 εκατομμύρια βαρέλια να φτάσουν πραγματικά στην αγορά», σημείωσε ο Pavel Molchanov.
Όπως εξήγησε, «τα 400 εκατομμύρια βαρέλια είναι ένας τεράστιος αριθμός, όμως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαταραχή στην προσφορά πετρελαίου τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970.
Χρειαζόμαστε πολύ πετρέλαιο — και το χρειαζόμαστε γρήγορα».
Τα στρατηγικά αποθέματα διατηρούνται χωριστά από κάθε χώρα-μέλος της ΙΕΑ, γεγονός που σημαίνει ότι τεχνικοί και υλικοτεχνικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη ροή των ποσοτήτων προς την αγορά.
Ο Pavel Molchanov εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν από 60 έως 90 ημέρες μέχρι το πετρέλαιο να φτάσει ουσιαστικά στην αγορά — χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που θα ήθελαν οι επενδυτές που αναζητούν άμεση ανακούφιση στις τιμές.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.








Ακολούθησε τα Ηλειακά Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








