
Στα Λεχαινά ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε εκδήλωση της Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ

Μια σπουδαία και ιστορικής σημασίας εκδήλωση, με πολλούς συμβολισμούς και ιδιαίτερη βαρύτητα, θα πραγματοποιηθεί στα Λεχαινά το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στις 19:30, στο Λαογραφικό Μουσείο, από την Περιφέρεια ΑΧΕΠΑ Ελλάδος και το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Ηλείας «Αντρέας Παπαδάκος».
Η ΑΧΕΠΑ, η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση παγκοσμίως, ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών από 8 Έλληνες ομογενείς – εκ των οποίων οι 5 κατάγονταν από την Ηλεία, με τον πρώτο Ύπατο Πρόεδρο, Νίκο Τσιώτα, να προέρχεται από τα Λεχαινά.
Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο της οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, τα μέλη της Ελληνικής Περιφέρειας εξέλεξαν ομόφωνα και παμψηφεί 13ο Κυβερνήτη της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος τον Δρ. Νίκο Δημητρόπουλο, καταγόμενο από τη Βάρδα και μεγαλωμένο στα Λεχαινά.
Στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του και σε συνεργασία με το τοπικό Τμήμα «Αντρέας Παπαδάκος», ο νέος Κυβερνήτης αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του πρώτου Ύπατου Προέδρου της οργάνωσης και να αναδείξει τη συμβολή της Ηλείας στην ίδρυση της ΑΧΕΠΑ, καθιστώντας τα Λεχαινά επίκεντρο της οργάνωσης στις 13 Σεπτεμβρίου με δύο σημαντικά γεγονότα:
Πρωί: Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφέρειας ΑΧΕΠΑ Ελλάδος στο Λαογραφικό Μουσείο.
Απόγευμα: Ανοιχτή διαδραστική εκδήλωση (είσοδος ελεύθερη), με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό ε.α. Κωνσταντίνο Φλώρο.
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, άνθρωπος-σύμβολο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2024, εξαντλώντας τη μέγιστη δυνατή θητεία που προβλέπει η νομοθεσία. Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα μετάλλια και διαμνημονεύσεις της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος.
Η ΑΧΕΠΑ διαχρονικά έχει προσφέρει ανεκτίμητη στήριξη στην Ελλάδα, τόσο σε εθνικά θέματα όσο και μέσα από φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο: από την ίδρυση του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη (1950) και τη νέα πτέρυγα του Ευαγγελισμού, έως υγειονομικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες, συσσίτια και υποτροφίες που ξεπερνούν τα 4.000.000 δολάρια.
Η εκδήλωση στα Λεχαινά αποτελεί ορόσημο για την τοπική κοινωνία και μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί ο ρόλος της Ηλείας στη δημιουργία και την ιστορική πορεία της ΑΧΕΠΑ.
📍 Ημερομηνία & Χώρος: Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2025, ώρα 19:30, Λαογραφικό Μουσείο Λεχαινών
🎟 Είσοδος: Ελεύθερη για το κοινό

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.