Συμμετοχή της Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου στο Davos για την Οικολογική Σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας & Προστασία της Θάλασσας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του Davos Lodge, στο Νταβός της Ελβετίας, που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τίτλο: «Συνεργασία για την Ευφυή Εποχή», στις οποίες συμμετείχε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την Προστασία των Ωκεανών.
Πάνελ με θέμα: «Αξιοποίηση της γαλάζιας καινοτομίας για μια πιο βιώσιμη οικονομία»
Η Δρ. Αυγερινοπούλου ήταν εισηγήτρια, σε πάνελ της Αντιπροσωπείας του Μονακό με τίτλο «Αξιοποίηση της γαλάζιας καινοτομίας για μια πιο βιώσιμη οικονομία», και αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της προστασίας της θάλασσας. Το εν λόγω πάνελ συντόνισε η Chloé Boscagli, Διευθύντρια του Monaco Private Label, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής και ο Bertrand Piccard, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Solar Impulse Foundation.
Το πάνελ εκφράστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις σημαντικές δράσεις που έχει δρομολογήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου & παράκτιου περιβάλλοντος, ενώ τόσο ο κ. Piccard όσο και η συντονίστρια κα Boscagli, έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στην Ελληνική Κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά, πρωτοβουλίες που αποτελούν πρότυπο για την πριστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσών,
Η Δρ. Αυγερινοπούλου, απαντώνας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές τις πρωτοβουλίες στρατηγικής φύσεως, με τις οποίες συγκεκριμένα η Ελλάδα, δημιουργώντας 2 θαλάσσια πάρκα, υπερκάλυψε το στόχο 30Χ30 του Παγκόσμιου Πλαισίου για την προστασία της βιοποικιλότητας, προχωρά σε βιώσιμους τρόπους αλίευσης, όπως η απαγόρευση της μηχανότρατας στα εθνικά θαλάσσια πάρκα, με επέκταση της απαγόρευσης σε όλες τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (MPAs) έως το 2030, εκσυγχρονισμό των λιμενικών παράκτιων υποδομών σε 12 λιμένες της χώρας, το Νέο Σχέδιο Eκσυγχρονισμού του ακτοπλοϊκού της στόλου, κ.α.
Η χώρα μας, επιπλέον, εγκαινίασε το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά, με προγράμματα της Ελλάδος για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος να ανέρχονται σε αξία άνω των 2 δις ευρώ, με ήδη δεσμευμένους πόρους για αυτό το σκοπό, ενώ προωθήθηκαν δράσεις για την απομείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη Γαλάζια Οικονομία.
Σημειώνεται δε, πως οι ως άνω δεσμεύσεις, που ήδη υλοποιοούνται, ανακοινώθηκαν στην 9η Διάσκεψη για την προστασία των Ωκεανών που η χώρα μας φιλοξένησε με, κοινώς ομολογουμένως, μεγάλη επιτυχία, τον Απρίλιο του 2024, στην Αθήνα. Από πλευράς της, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για 21 μέτρα με εκτιμώμενο προϋπολογισμό υλοποίησης άνω των 780 εκατομμυρίων ευρώ.Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία μεταξύ του Μονακό και της Ελλάδος σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και συγκεκριμένα προστασίας θαλάσιας βιοποικιλότητας.
Άλλωστε, οι δύο μεσογειακές χώρες έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Μονακό για μια σειρά δράσεων που αφορούν την προστασία της Μεσογείου. Η Δρ. Αυγερινοπούλου στηρίζει έμπρακτα τις άνωθε δράσεις και συντονίζει αρκετές από αυτές.
Επιπλέον, η Δρ. Αυγερινοπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των θαλασσών, όχι μόνο στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας, που στηρίζει ένα μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας αλλά και στην οικολογική αξία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι οι υγιείς θάλασσες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία του πλανήτη καθώς είναι ρυθμιστές του κλίματος απορροφώντας το 25% των κπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το 90% της θερμότητας του πλανήτη ενώ παράγουν το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε.
Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη να δεσμεύσουμε συλλογικά ακόμα περισσότερους πόρους για την προστασία των θαλασσών, προκειμένου να επιτύχουμε τον Παγκόσμιο Στόχο 14 έως το 2030. Υπενθύμισε, επίσης, ότι: «Κάθε δεύτερη ανάσα που παίρνουμε την οφείλουμε στη θάλασσα. Επομένως, η προστασία των θαλασσών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία της ίδιας της ζωής».
Διμερής συνάντηση με Πρίγκηπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό & Υπουργό Επενδύσεων του Μονακό, κ. Genta
Με την ολοκλήρωση των εργασιών του Monaco Day in Davos, η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μονακό σε θέματα προστασίας της γαλάζιας βιοποικιλότητας.Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος, στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμά όλες τις ηγετικές προσωπικότητες που συμμετείχαν στα υψηλού επιπέδου πάνελ και συζητήσεις του Monaco Day, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην προώθηση θεμάτων για το κλίμα και την περιβαλλοντική προστασία.
Επιπλέον, η Δρ. Αυγερινοπούλου συναντήθηκε με τον κ. Frédéric Genta, Υπουργό Επενδύσεων του Μονακό. Ο κ. Genta εκτός των άλλων, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη Δρ. Αυγερινοπούλου, καθώς, μαζί με την κα. Ειρήνη Βανταράκη, τον κ. Εμμανουήλ Σπανούδη και την κα. Ελένη Βλαντή, ανέλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης το Monaco Day in Davos, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Davos Longe.
Διμερής συνάντηση με τον Fabien Cousteau
Σε μία από τις διμερείς συναντήσεις της, η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είχε τη χαρά να συζητήσει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση του βυθού με τον υδροναύτη και ερευνητή Fabien Cousteau, εγγονό του διάσημου ωκεανογράφου Jacques Cousteau, ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ο κ. Cousteau βρίσκεται στην προετοιμασία ενός φιλόδοξου προγράμματος με υποθαλάσσιους σταθμούς παρατήρησης, με την ονομασία Πρωτέας. Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό υποβρύχιο σταθμό επιστημονικής έρευνας και υποθαλάσσια αποικία, που θα ασχολείται με κρίσιμα ζητήματα, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η βιωσιμότητα των πηγών τροφής και άλλα.
Ο κ. Cousteau τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για την Ελλάδα και, μάλιστα, εμπνεύστηκε το όνομα του προγράμματός του, Πρωτέας, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη χώρα μας.Οι δύο συνομιλητές ανανέωσαν το ραντεβού τους, με την πρόσκληση της Δρ. Αυγερινοπούλου προς τον κ. Cousteau να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα.
Στόχος αυτής της επίσκεψης θα είναι η διερεύνηση συνεργασιών με την ελληνική επιστημονική κοινότητα, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.