Συνάντηση εργασίας στη Βουλή με το Πανεπιστήμιο Purdue με πρωτοβουλία Αυγερινοπούλου
Συνάντηση εργασίας και πανεπιστημιακή συνεργασία μεταξύ εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας που ασχολείται με τις επιστήμες του διαστήματος και τις εφαρμογές τους πραγματοποιήθηκε στην Βουλή με πρωτοβουλία της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Βουλευτού Ηλείας Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και η από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεταξύ Ελλάδος και Αμερικής καθώς και η χάραξη κοινής δράσης για την ενίσχυση της Ερευνας και Τεχνολογίας.
Η συνεργασία με το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Purdue κρίνεται ως ιδιαίτερα στοχευμένη, καθώς είναι γνωστό ως «κοιτίδα των Αστροναυτών», διαθέτει εξειδικευμένα προγράμματα στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών και της αεροναυπηγικής μηχανικής, έχει ήδη στείλει 27 και πλέον αποφοίτους του αστροναύτες στο διάστημα, ενώ συνεργάζεται στενά με τη NASA. Διαθέτει επίσης το Purdue Space Program (PSP), μια διεπιστημονική ομάδα φοιτητών που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την πτήση πειραματικών πυραύλων και μικροδορυφόρων.
Στην συνάντηση συμμετείχε ο κος Κ. Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Δρ. Π. Βλάχος, Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Purdue, εκπρόσωποι ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων, καθώς και ερευνητές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αεροναυπηγικής, της διαστημικής τεχνολογίας και εφαρμογές αυτών.
Μεταξύ αυτών, ο Δρ. Εμ. Πλειώνης, Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Δρ. Σπ. Βασιλάκος, Διευθυντής Αστρονομίας του Αστεροσκοπείου, ο Δρ. Ν. Σέργης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και ο Δρ. Δ. Μυλωνάς, Σύμβουλος του Κέντρου, οι κυρίες Μ. Κόκκορη και Ειρ. Τσίπη, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστημών & Τεχνολογιών, οι εκπρόσωποι της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα κα Heidi-Hakone Louise Jovanovic, Αναπληρώτρια Οικονομική Σύμβουλος, κ. Β. Ζωάκος, Οικονομικός Σύμβουλος και κα Μ. Γεωργούση, Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας, ο κ. Αλ. Κωστόπουλος, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σ. Μπολλάνος, Αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογής, Διευθυντής της Planetek Hellas, ο κ. Τ. Μωραΐτης, Επικεφαλής Κυβερνητικών και Εταιρικών Υποθέσεων της MicrosoX Ελλάδος, η Δρ. Κ. Δασύρα, ερευνήτρια Αστροφυσικός, η κα Μ. Γερασίμου, φοιτήτρια Νομικής με ειδίκευση στο Δίκαιο του Διαστήματος του ΕΚΠΑ, οι κ.κ Ευ. Κρητσιμάς, Ν. Ζαχαριουδάκης, Κ. Φαραζής ως εκπρόσωποι ελληνικών εταιριών που ασχολούνται με το διάστημα.
Επέτειος 20 χρόνων της συμμετοχής της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος
Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο, 19 Ιουλίου, συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την υπογραφή στο Παρίσι της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA), αναφορικά με την ένταξη της χώρας στον Οργανισμό. Μια Συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο της χώρας μας, ως 16ο πλήρες μέλος του Οργανισμού.
Σημαντικός σταθμός της συνεργασίας αυτής υπήρξε η υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής της Ελλάδας για το Διάστημα, στην διαδικασία διαμόρφωσης της οποίας η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ενώ επί του παρόντος βρίσκεται υπό διαμόρφωση το νέο πλαισίου για την αναθεώρηση της εν λόγω στρατηγικής.
Η επιστημονική έρευνα, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η ασφάλεια, η οικονομία, το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη, οι μεταφορές, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το εμπόριο, αποτελούν τομείς στους οποίους επενδύει η χώρα μας, στη βάση ενός ολοκληρωμένου νομικού, πολιτικού και στρατηγικού πλαισίου, που υποστηρίζει και διέπει τις εθνικές διαστημικές δραστηριότητες.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου δήλωσε ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην ESA αποτιμάται ιδιαιτέρως θετικά, καθώς αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα με δεδομένη την υποστήριξη του οργανισμού στη ανάπτυξη εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα, ενώ η χώρα μας έχει συμβάλλει στην διαμόρφωση διαστημικών προγραμμάτων και εφαρμογών βαρύνουσας σημασίας και με ιδιαίτερα οφέλη για τους πολίτες της Ευρ. Ενωσης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως οι εφαρμογές γεωπαρατήρησης του Συστήματος Copernicus, αλλά και το νεότερο παγκόσμιας εμβέλειας πρόγραμμα «Digital Twin Earth/Desfnafon Earth»
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.