Συνάντηση της Προέδρου της Επ. Περιβάλλοντος της Βουλής, Δ. Αυγερινοπούλου, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κελέτση
Στο επίκεντρο τα θέματα αλιείας
Νέα προγράμματα για τις λιμνοθάλασσες
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2023
Θέματα βιώσιμης αλιείας απασχόλησαν την συνάντηση εργασίας που είχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Κελέτση, στο Υπουργείο.
Ο Υφυπουργός γνωστοποίησε ότι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) την τρέχουσα προγραμματική περίοδο θα διατεθούν πάνω από 360 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση δράσεων για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των εργασιών της Υποεπιτροπής και κάλεσε τον κ. Υφυπουργό σε ειδική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να ενημερώσει για θέματα του Υπουργείου. Αντικείμενα ειδικότερης συζήτησης αποτέλεσαν τα θέματα προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ο στόχος της μείωσης των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα, ο τρόπος αποθήκευσης των ψαριών, τα περιστατικά υπεραλίευσης και οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές (Marine Protected Areas – MPAs) και εστίασαν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αλιεία και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και στα αργής έναρξης γεγονότα (slow onset events).
Επί τάπητος τα θέματα των αλιέων του Ν. Ηλείας – Ειδικά προγράμματα για τις λιμνοθάλασσες
Η Δρ. Αυγερινοπούλου, έχοντας πραγματοποιήσει προηγούμενη επικοινωνία με τους Προέδρους των αλιέων του Νομού Ηλείας, έθεσε, ακόμη, στον κ. Κελέτση τα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς του Νομού. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υψηλή τιμή πετρελαίου, στην ανάγκη προστασίας των επαγγελματιών αλιέων, στην προστασία των ενδημικών ειδών ψαριών από τα ξενικά είδη, όπως το λαγοκέφαλο, αλλά και στον τρόπο αποθήκευσης των ψαριών (αντικατάσταση του φελιζόλ και εύρεση πιο βιώσιμων πρακτικών). Εστίασε δε στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και συνεπακόλουθα στη μετανάστευση των ειδών σε ευνοϊκότερες συνθήκες, πλήττοντας ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και ο τόνος, τα οποία αλιεύουν κατά βάση οι μικροί παράκτιοι αλιείς. Η κα Βουλευτής επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη τακτοποίησης του λιμένα των Λεχαινών, του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαφιδιάς και της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Στροφυλιάς, τονίζοντας την σημασία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και δη του λώρου που παρουσιάζει σημαντική διάβρωση, με αποτέλεσμα να σημειώνονται στην περιοχή έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και τα αλιεύματα να βρίσκουν έξοδο προς τη θάλασσα.
Ο Υφυπουργός, κ. Κελέτσης, γνωστοποίησε ότι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) την τρέχουσα προγραμματική περίοδο θα διατεθούν πάνω από 360 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση δράσεων για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Ως προς την ανάγκη προστασίας των επαγγελματιών αλιέων, ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι είναι προς επεξεργασία το νομοθετικό πλαίσιο για να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς σε ό,τι αφορά την ερασιτεχνική αλιεία, η οποία πρέπει να ασκείται μόνο μετά την παροχή σχετικής άδειας, ώστε να προστατεύεται το επάγγελμα των παράκτιων αλιέων. Τέλος, αναφορικά με την προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των λιμνοθαλασσών ο κ. Κελέτσης σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα βγουν ειδικά προγράμματα για τις λιμνοθάλασσες, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε έργα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.