![mpantounasbb](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2023/11/mpantounasbb-scaled.jpg)
![24sportlong](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2024/10/24sportlong.png)
![agrotikanealong](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2024/10/agrotikanealong.png)
Σύνοδος AI στο Παρίσι: H Eλλάδα ισότιμα και ενεργά στο τραπέζι του διεθνούς διαλόγου
![ai saftysummit 25](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/ai_saftysummit-25-1024x576.jpg)
Ολοκληρώθηκε στο Παρίσι η Σύνοδος Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από 61 χώρες, για μια τεχνητή νοημοσύνη «ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική». Συμμετείχαν αρχηγοί κρατών, επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας κ.ά.
Η Ελλάδα συμμετείχε στη Σύνοδο διότι πληροί πλέον τρεις βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι διαθέτει την απαιτούμενη υπολογιστική ισχύ, καθώς κατασκευάζεται στη χώρα μας ένας υπερυπολογιστής, ο Δαίδαλος, ο οποίος θα είναι έτοιμος σε έναν χρόνο και θα συγκαταλέγεται στο Top 500 από πλευράς υπολογιστικής ισχύος. Γι’ αυτό άλλωστε και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories, έχει εγκριθεί η πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία στη χώρα μας ενός από τα επτά πρώτα AI Factories, με την ονομασία «Φάρος». Πρόκειται στην ουσία για ένα οικοσύστημα βέλτιστων και καινοτόμων πρακτικών, το οποίο θα χρησιμοποιεί την ισχύ του Δαίδαλου και θα συνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και προωθώντας την καινοτομία. Παράλληλα θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω τεχνητής νοημοσύνης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι διαθέτουμε τον απαραίτητο όγκο δεδομένων, καθώς τα δεδομένα είναι αυτά που τροφοδοτούν και απογειώνουν την τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε νομοσχέδιο για την ορθολογική διαχείριση των δεδομένων, στο πλαίσιο του σεβασμού των δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας. Τέλος, η τρίτη και ίσως σημαντικότερη παράμετρος είναι ότι η Ελλάδα πλέον διαθέτει ανθρώπους με γνώσεις και ταλέντο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης.
Παρών στη Σύνοδο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων και από τον κ. Γιάννη Μαστρογεωργίου, επικεφαλής της τεχνοκρατικής Ομάδας Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης (Foresight), ο οποίος σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη υπογράμμισε πως έως τώρα η Ελλάδα ήταν απούσα από τις προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις και αγωνιζόταν εκ των υστέρων να συμπορευτεί. Στο Παρίσι όμως ήταν παρούσα, ισότιμα και ενεργά στο τραπέζι του διεθνούς διαλόγου για την τεχνητή νοημοσύνη, «μία συγκλονιστική τεχνολογία, που ήδη αλλάζει άρδην τον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς μπορεί να κάνει πολλά εξ ίσου καλά με εμάς και στο μέλλον θα τα κάνει καλύτερα από εμάς.
Η Σύνοδος για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι κατέδειξε πως έχει ξεκινήσει ένας νέου τύπου πόλεμος, με διαφορετικούς όρους και όπλα. Ο κόσμος πλέον θα χωρίζεται σε αυτούς που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το καταπληκτικό εργαλείο και σε εκείνους που δεν μπορούν. Σε αυτούς που επιθυμούν να επικρατήσει ένα καθεστώς Άγριας Δύσης, με μόνο κανόνα αυτόν του πιο ισχυρού και σε εκείνους που αναγνωρίζουν πως είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν κάποιοι κοινοί κανόνες ορθής χρήσης, διότι εδώ δεν πρόκειται για κυνήγι χρυσού, αλλά για ένα εργαλείο που επηρεάζει ανθρώπινες ζωές.
Αναμφίβολα χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη παρασάγγες μπροστά στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Παρόλα αυτά φάνηκε ότι η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα της κατάστασης και κινητοποιείται. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύει συνολικά επενδύσεις 200 δισ. ευρώ για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γαλλίας θα επενδύσει άνω των 100 δισ. Μπορεί τα ποσά αυτά να μη συγκρίνονται με τα κονδύλια που ρίχνουν στη μάχη οι ΗΠΑ και η Κίνα, αλλά σίγουρα είναι μία πολύ καλή αρχή και επιτρέπουν στην Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πρόκληση για τρία πράγματα: την ανθρωπότητα, τη δημοκρατία και την αναδιάταξη γεωπολιτικής ισχύος. Ας έχουμε λοιπόν ως Ευρώπη ένα συγκεκριμένο, απτό όραμα και για τα τρία και στη συνέχεια θα βρούμε και τα αναγκαία ποσά», κατέληξε ο κ. Μαστρογεωργίου.
Κατά τον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στους παριστάμενους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν αυτή την επαναστατική τεχνολογία συλλογικά, γεφυρώνοντας και όχι διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών. Κάλεσε επίσης για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, με γνώμονα την αλληλεγγύη, τις πολιτικές ισότητας και τις δίκαιες επιχειρηματικές πρακτικές.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν, κλείνοντας ως οικοδεσπότης τις εργασίες της Συνόδου, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για την υγιή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπερβολική ρύθμιση μπορεί «να σκοτώσει μία βιομηχανία που βρίσκεται σε άνθηση». Άλλωστε οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν, ενώ υπέγραψαν χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, γεγονός που καταδεικνύει πως έχει αλλάξει η γεωπολιτική σκακιέρα και δεν υφίσταται πλέον το παλαιό μέτωπο Δύσης εναντίον Κίνας.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.