
Σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών – Έμφαση στην Τριανταφυλλιά

Σύσκεψη με αντικείμενο την αποτίμηση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, οι Δήμαρχοι της Ηλείας, Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών.
Προτεραιότητα η άμεση καταγραφή
Βασικός πυλώνας της σύσκεψης αποτέλεσε η άμεση και ορθή καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τα φαινόμενα, προκειμένου να διεκδικηθούν συντονισμένα οι απαραίτητοι πόροι για την ενίσχυση και πλήρη αποκατάσταση των υποδομών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, όπου εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα, αλλά και σε άλλα σημεία του νομού που επλήγησαν.
Παρεμβάσεις στο πεδίο από την πρώτη στιγμή
Όπως τονίστηκε, από την πρώτη στιγμή των φαινομένων υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηλείας, με το προσωπικό να επιχειρεί διαρκώς για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, πραγματοποιώντας επιτόπιες παρεμβάσεις και συντονίζοντας ενέργειες σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Δήμους, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας.
Τεχνικές μελέτες και επόμενα βήματα
Σε δεύτερη φάση, οι άμεσες παρεμβάσεις θα πλαισιωθούν από τεχνικές μελέτες και την κατάρτιση τεχνικών δελτίων, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για μόνιμες λύσεις με ανθεκτικότητα και ασφάλεια.
Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται, με την Περιφέρεια και τους Δήμους να βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία για την πλήρη επαναφορά της ομαλότητας στις πληγείσες περιοχές.
—
Σύσκεψη συντονισμού στην Π.Ε. Ηλείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας του τελευταίου διαστήματος

Την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών και της έγκαιρης και ολοκληρωμένης διεκδίκησης των απαιτουμένων αποζημιώσεων και χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Ηλεία μετά τα πρόσφατα και αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026 στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας, παρουσία όλων των Δημάρχων της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στο σύνολο των Δήμων της Ηλείας, με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει ότι η Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, βρέθηκε για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεπερνούν ακόμα και τις πολύ μεγάλες προσπάθειες πρόληψης που διαρκώς γίνονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποφευχθούν πλήρως τα προβλήματα, ειδικά σε υποδομές πολλών ετών που συνήθως αποτελούν και τον «αδύναμο κρίκο».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της βρέθηκε στο πλευρό των Δήμων και σε κάθε «μάχη πρώτης γραμμής», ευχαριστώντας παράλληλα τους Δημάρχους για την άριστη συνεργασία, που όπως είπε πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Δυτική Ελλάδα, με ενιαία φωνή να διεκδικήσει, όχι μόνο την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την βελτίωση της ποιότητας των υποδομών, δεδομένου ότι η περιοχή βρίσκεται στο «μάτι» της κλιματικής κρίσης που επιφέρει διαρκώς έντονα καιρικά φαινόμενα.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην επιστολή που ο ίδιος έστειλε προς τα συναρμόδια Υπουργεία στις 16 Φεβρουαρίου 2026, με αναλυτική περιγραφή των καταστροφών που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα και στην οποία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η Δυτική Ελλάδα δέχεται συνήθως τις πρώτες μεγάλες κακοκαιρίες, γεγονός που αποδεικνύεται και στατιστικά, καθώς είναι η Περιφέρεια που διαχειρίζεται το 1/8 των κρίσεων της ελληνικής επικράτειας.
Στην ίδια επιστολή, ο Περιφερειάρχης τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αύξησης της ανθεκτικότητας των τοπικών υποδομών, καθώς και σύνταξης στρατηγικών σχεδίων αντιπλημμυρικής προστασίας στις λεκάνες απορροής, που θα συμβάλλουν στην ιεράρχηση των έργων που πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα. Επίσης, σημειώνει την ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ήδη προχωρήσει σε ολοκληρωμένη καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών στα έργα αρμοδιότητάς της και κάλεσε τους Δήμους να πράξουν το ίδιο, το συντομότερο δυνατό, ώστε όλοι μαζί από κοινού να προχωρήσουν σε διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων.
Από την πλευρά τους, οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές ευθύνης τους, επεσήμαναν τις ανάγκες που έχουν ανακύψει ιδιαίτερα στους τομείς της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας και συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής δράσης για τη συντομότερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος και Πηνειού, Αλέξης Καστρινός. Επίσης, συμμετείχαν Αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων.

FacebookTwitterMessengerPinterestEmailCopy Link
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.








Ακολούθησε τα Ηλειακά Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








