Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mathisis 6Χ5 copy
giannikopoulos
droggitis

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την νόσο της πανώλης στα μηρυκαστικά- Ποιοί οι κίνδυνοι

PROVATA

Σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, καθώς επίσης τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ – Δήμητρα  πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στην Πάτρα  για τη λήψη έκτακτων μέτρων σχετικά με την εξέλιξη της νόσου της  πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται απο τις  10 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου έχουν κληθεί οι συναρμόδιες υπηρεσίες.

Μιλώντας με ειδικούς  για το πρόβλημα  διαπιστώνουμε ότι δεν αφορά μεμονωμένες περιοχές αλλά λόγω των πολλών τρόπων μετάδοσής του ,εν δυνάμει υπάρχει τεράστιος κίνδυνος συνολικά για την κτηνοτροφία της χώρας και προφανώς της Δυτικής Ελλάδας.

Βεβαίως αυτό που πολλές φορές μας τονίζουν  είναι ότι η νόσος δεν μεταδίδεται με κανέναν τρόπο στον άνθρωπο και αυτό  είναι το καθησυχαστικό μήνυμα των ειδικών, κάτι που θα προκύψει και απο την σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια. 

Αυτό που κυρίως μας επισημαίνουν ειδικοί  για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου είναι ότι   αυτή  γίνεται μέσω άμεσης επαφής μεταξύ μολυσμένων και υγιών ζώων, καθώς και μέσω της εισπνοής αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ζώων, ιδιαίτερα σε αγορές ή κατά την μεταφορά των ζώων. Και στη μετάδοση μεσω μεταφοράς θα πρέπει να προστεθούν και όλες οι δράσεις μεταφοράς που σχετίζονται με την κτηνοτροφία όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα σε αυτήν, η καθημερινή συλλογή γάλακτος κλπ. 

Λόγω αυτών των κινδύνων που αφορούν  το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας οι κτηνοτρόφοι θα πρέπενα  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πόσο μάλλον που πέραν της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου η αναπλήρωσή του που απαιτεί χρόνο και χρήμα. Οπως όμως  τονίζουν σε διάφορα ρεπορταζ πληγέντες κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία  δεν καλύπτεται απο τα ποσά αποζημίωσης ανα ζώο που γίνονται γνωστά απο τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΆ  ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ   ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΜΥΡΗΚΑΣΤΙΚΑ 

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR – Peste des Petits Ruminants) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια που επηρεάζει τα μικρά μηρυκαστικά, όπως τα πρόβατα και τις κατσίκες. Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια ανήκει στην οικογένεια Paramyxoviridae και στο γένος Morbillivirus, συγγενικό με τον ιό της πανώλης των βοοειδών (Rinderpest).

Χαρακτηριστικά και Συμπτώματα

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών προκαλείται από τον ιό PPRV και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα ζώα που μολύνει. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υψηλό πυρετό
  • Έλκη στο στόμα
  • Διάρροια
  • Βήχα και δυσκολία στην αναπνοή
  • Εκκρίσεις από τα μάτια και τη μύτη

ΑΝΑΛΥΤΙΚΌΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΝΟΣΟΥΝΤΩΝ ΖΩΩΝ 

Τρεις κλινικές μορφές

Υπεροξεία μορφή
Πιο συχνά παρατηρείται σε κατσίκες, ιδιαίτερα σε νεογέννητα κατσικάκια, εκδηλώνεται με αιφνίδια θνησιμότητα (που εμφανίζεται εντός λίγων ωρών) χωρίς άλλα σημεία εκτός από σοβαρή υπερθερμία. Η φάση επώασης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο έως τρεις ημέρες.

Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, το πρώτο σημάδι που παρατηρείται είναι η σοβαρή υπερθερμία (41-42°C), που ακολουθείται γρήγορα από επίθεση στη γενική κατάσταση (κατάπτωση, κατάθλιψη, φραγκοσυκιές, ανορεξία) και εμφάνιση ρίψης και δακρύρροιας. Τις πρώτες μέρες, μπορεί να παρατηρήσουμε δυσκοιλιότητα που δίνει τη θέση της σε άφθονη διάρροια, μερικές φορές αιμορραγική. Οι αμβλώσεις είναι συχνές σε σχέση με την κατάσταση της αιμορραγικής σηψαιμίας. Ο θάνατος επέρχεται εντός πέντε έως έξι ημερών.

Οξεία μορφή
Οι πρώτες φάσεις της νόσου είναι πανομοιότυπες με αυτές της υπεροξείας μορφής. Στη συνέχεια, η οροβλεννογόνος έκκριση γίνεται βλεννοπυώδης και αποφράσσει τα ρουθούνια, με συμφόρηση των ούλων με περίγραμμα στη βάση των δοντιών, διαβρωτικές στη συνέχεια ελκώδεις βλάβες στα ούλα, τη γλώσσα, την εσωτερική πλευρά των παρειών, τον ουρανίσκο ακόμα και ο λάρυγγας. Η γλώσσα καλύπτεται με ένα δύσοσμο υπόλευκο επίχρισμα. Εμφανίζεται ένας ξηρός βήχας που γίνεται γρήγορα υγρός. Παρουσία διάρροιας που είναι ασυνεπής αλλά μπορεί να είναι αιμορραγική. Συχνές αμβλώσεις. Εξέλιξη προς τον θάνατο σε οκτώ έως δέκα ημέρες, ή ανάρρωση με διαρκή (ισόβια) ανοσία.

Και στις δύο περιπτώσεις (οξεία και υπεροξεία μορφή) η PPR συχνά εκδηλώνεται ως πνευμονοεντερικό σύνδρομο με παρουσία οφθαλμικών και ρινικών εκκρίσεων και στοματικές βλάβες εάν η εξέλιξη προς τον θάνατο δεν είναι πολύ ξαφνική. Σε επίπεδο αγέλης, αυτά τα κλινικά σημεία αποτελούν τη βάση της κλινικής υποψίας.

Τραχιά ή αφανή σχήματα
Ιδιαίτερα κοινό σε ορισμένες περιοχές και ορισμένα είδη (πρόβατα) λόγω αντοχής στις τοπικές φυλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η νόσος εξελίσσεται σε διάστημα δέκα έως δεκαπέντε ημερών με ασυνεπή κλινικά σημεία. Τον τελευταίο καιρό, μπορεί να εμφανιστούν βλατίδες ή φλύκταινες, οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσουν σε σύγχυση με έκθυμα.

Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση και θάνατο, ειδικά σε νεαρά ζώα και ζώα που είναι ήδη αδύναμα λόγω άλλων ασθενειών ή υποσιτισμού.

Μετάδοση

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής μεταξύ μολυσμένων και υγιών ζώων, καθώς και μέσω της εισπνοής αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ζώων, ιδιαίτερα σε αγορές ή κατά την μεταφορά των ζώων.

Διάγνωση και Πρόληψη

Η διάγνωση της PPR γίνεται μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, όπως η ανίχνευση του ιού μέσω RT-PCR ή η ανίχνευση αντισωμάτων μέσω ELISA. Η πρόληψη και ο έλεγχος της ασθένειας βασίζονται κυρίως στον εμβολιασμό των ζώων και στην τήρηση αυστηρών υγειονομικών κανόνων.

Αντιμετώπιση και Έλεγχος

Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών περιλαμβάνει:

  • Εμβολιασμός: Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια που παρέχουν μακροχρόνια ανοσία στα ζώα.
  • Καραντίνα και έλεγχος της κίνησης των ζώων: Αυστηρά μέτρα ελέγχου για την αποφυγή της διασποράς της νόσου.
  • Εκπαίδευση των κτηνοτρόφων: Ενημέρωση και εκπαίδευση των κτηνοτρόφων για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την αναφορά ύποπτων περιπτώσεων.
  • Αντιμετώπιση εκδηλώσεων: Ταχεία απομόνωση και θεραπεία των μολυσμένων ζώων για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η εκτροφή προβάτων και κατσικών αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας. Η μείωση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος, καθώς και η απώλεια ζώων, μπορεί να επηρεάσει την ευημερία των κτηνοτρόφων και των τοπικών κοινοτήτων.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μια σοβαρή απειλή για την κτηνοτροφία και απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και κτηνοτρόφους για την αποτελεσματική πρόληψη και έλεγχό της.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

 

olymbionnews24viber image 2024 09 13 09 51 10 447

 

This will close in 20 seconds