
Τα κακά μαντάτα για την κρουαζιέρα
Σε τροχιά επιβράδυνσης εισέρχεται η κρουαζιέρα για το 2026, με τη γεωπολιτική αστάθεια να επιταχύνει αυτήν την τάση που είχε ήδη διαφανεί πριν από την έκρηξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή και η Ελλάδα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε απώλειες και νέες ευκαιρίες, σε ένα περιβάλλον πιο νευρικό και σαφώς πιο απρόβλεπτο.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν σαφή κάμψη τόσο στις αφίξεις πλοίων όσο και στους επιβάτες, ανατρέποντας την πολυετή ανοδική πορεία του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cruise Lines International Association (CLIA) στις 15 Φεβρουαρίου, πριν ακόμη ξεσπάσει η γεωπολιτική κρίση, εκτιμάτο μείωση 16,7% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και 9,5% στους επιβάτες στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά εισέρχεται σε φάση «διόρθωσης» μετά από χρόνια έντονης μεταπανδημικής ανάπτυξης.
Η επιβράδυνση αυτή δεν είναι μονοδιάστατη. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, πέραν της συγκυρίας, ρόλο διαδραματίζουν και διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η επιβολή τέλους κρουαζιέρας.
Την ίδια ώρα, η αναδιάταξη της διεθνούς αγοράς δημιουργεί και νέα περιθώρια για την Ελλάδα.
Η μετατόπιση δραστηριότητας από τη Μέση Ανατολή, λόγω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου, οδηγεί εταιρείες στην επαναχάραξη δρομολογίων, ενισχύοντας τη σημασία της Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα επιχειρεί να απορροφήσει μέρος της δραστηριότητας που απομακρύνεται από τις εμπόλεμες ζώνες.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.









Ακολούθησε τα Ηλειακά Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









