Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
locomotive gif output g3t4JV

Tέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

dikastiriapyrgos
kotsakis megalo

Πρωτοδικείο Ηλείας με κεντρική έδρα στον Πύργο και παράλληλη στην Αμαλιάδα

Τις αλλαγές στο δικαστικό χάρτη του Νομού Ηλείας γνωστοποιεί το σχέδιο νόμου για την «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και θα είναι ανοιχτό σε σχόλια έως το βράδυ της 18ης Απριλίου 2024.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Αμαλιάδα και σε άλλους νομούς που διαθέτουν δύο Πρωτοδικεία, όπως χαρακτηριστικά η Αιτωλοακαρνανία και η Βοιωτία, διαθέτει συνολικά 45 άρθρα, και μεταξύ άλλων προβλέπει και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, αλλά και την επιμόρφωση των Ειρηνοδικών στο Ποινικό Δίκαιο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες συνθέσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων.

Η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου νόμου θα πραγματοποιηθεί σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται.

Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού.

Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις , β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις , γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν, δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο , ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε.

Στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελέων. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε εισαγγελία παράλληλης έδρας πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην εισαγγελία της κεντρικής έδρας του πρωτοδικείου. Στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.

Καθ’ ύλη αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων

Οι κεντρικές και παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα. Οι προανακρίσεις, πλην αυτών που λαμβάνουν χώρα στις περιφερειακές έδρες, διενεργούνται από προανακριτικά τμήματα με αρμοδιότητα αντίστοιχη των πταισματοδικείων που ανήκαν στα καταργούμενα ειρηνοδικεία.

Στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων ανήκουν: α) η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου και β) η εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων. Προανάκριση διενεργείται και στις περιφερειακές έδρες.

Σκοπός

Όπως αναφέρεται, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του καθορισμού της έδρας και της περιφέρειάς τους με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης, η ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων, με βάση των αριθμό των υποθέσεων και την πληθυσμιακή τους αντιστοιχία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δικαστικών υπηρεσιών, η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και η απαλλαγή των διευθυνόντων τα δικαστήρια από τα διαχειριστικά τους καθήκοντα, όπως προμήθειες, επισκευές και συντήρηση δικαστικών κτιρίων.

Διαχειριστικά καθήκοντα

Ως προς τα διαχειριστικά καθήκοντα, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι στα δικαστήρια της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης η μέριμνα για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών, τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων με αντικείμενο την προμήθεια υλικών, μηχανολογικού εξοπλισμού και την παροχή συνδεόμενων με τη λειτουργία των ανωτέρω δικαστηρίων ειδών και υπηρεσιών, την παρακολούθηση της προσήκουσας εκπλήρωσης των συναπτόμενων συμβάσεων, την παρακολούθηση και διαχείριση των πιστώσεων και των πάγιων επιχορηγήσεων, τη συντήρηση, την επισκευή, τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και των περιβαλλόντων χώρων, καθώς και η μέριμνα για τη συντήρηση και την επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανωτέρω δικαστηρίων, ανατίθενται στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). Οι σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου οργάνου του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. λαμβάνονται ύστερα από γνώμη των διοικήσεων των ανωτέρω δικαστηρίων.

Στα θρανία οι Ειρηνοδίκες

Όσον αφορά τους υπηρετούντες ειρηνοδίκες από την καλούνται να  παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης, ιδίως στον τομέα του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας.

Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης οι υπηρετούντες, ειρηνοδίκες εκδικάζουν υποθέσεις μονομελούς πλημμελειοδικείου και το σύνολο των αστικών υποθέσεων. Επίσης, συμμετέχουν σε συνθέσεις τριμελών πλημμελειοδικείων, χωρίς ο αριθμός του να δύναται να υπερβαίνει τους δύο ανά σύνθεση. Στις πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας.

«Το ιστορικό μας Πρωτοδικείο χάνει την αυτοτέλειά του…»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των δημοτικών αρχών Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, καθώς και φορέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου που αλλάζει το δικαστικό χάρτη της χώρας και συγκεντρώνει την κεντρική διοίκηση του δικαστικού σχηματισμού στον Πύργο, αφού εκτιμούν πως οδηγούμαστε σε διαφαινόμενο κλείσιμο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε αρχικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, που εκτιμά πως μετά από τόσα χρόνια το Πρωτοδικείο χάνει την αυτοτέλειά του και παράλληλα σημείωσε πως το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά κενά που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Ειδικότερα ανέφερε: «Η κατάθεση του νομοσχεδίου σήμερα στη διαβούλευση μας βρίσκει πραγματικά μουδιασμένους, γιατί δεν ξέρουμε κυριολεκτικά πως να αντιδράσουμε. Το σίγουρο είναι ότι είναι μία κρίσιμη ιστορική στιγμή για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, γιατί μετά από τόσα χρόνια χάνει την αυτοτέλειά του καθώς η κεντρική διοίκηση του δικαστικού σχηματισμού μεταφέρεται πλέον στον Πύργο, που σημαίνει ότι ο πρόεδρος Πρωτοδικών του Πύργου θα είναι εκείνος που θα ρυθμίζει την εσωτερική λειτουργία του Δικαστηρίου. Δεύτερον, το νομοσχέδιο αφήνει πάρα πολλά κενά και επειδή πάντα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Εισαγγελικής Αρχής και τον τρόπο λειτουργίας των Δικαστών Υπηρεσίας, το κενό της απουσίας του Προέδρου Πρωτοδικών από το δικαστικό σχηματισμό της Αμαλιάδας είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Μου προκαλεί πραγματικά απορία πως είναι δυνατή η λειτουργία ενός αυτοτελούς σχηματισμού, όπως τουλάχιστον αναγράφεται στο νομοσχέδιο, από μακριά».

«Σοβαρό πλήγμα στο δικαστικό σχηματισμό ολόκληρης της Ηλείας»

Ακολούθως, εντόπισε τα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν από το Υπουργείο και παράλληλα επικεντρώθηκε στην αντίδραση που πρέπει να υπάρξει. Συγκεκριμένα είπε: «Θεωρούμε ότι πρέπει να λυθούν πολλές λεπτομέρειες σε αυτό το νομοσχέδιο που έχουν να κάνουν με τον τρόπο παραμονής των δικαστικών υπαλλήλων. Δεν ξέρουμε εάν οι δικαστικοί υπάλληλοι των καταργούμενων Ειρηνοδικείων του Κάμπου θα έρθουν απευθείας στην Αμαλιάδα ή θα πηγαίνουν στον Πύργο, που σημαίνει ότι δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα. Δεν ξέρουμε πως θα γίνονται οι καταθέσεις των δικογράφων, δεν ξέρουμε πως θα γίνεται ο συντονισμός τους, δεν υπάρχει η έννοια ανακριτής στο καταργημένο νομοσχέδιο, που σημαίνει ότι μένουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας της ανάκρισης και τέλος δεν ξέρουμε πως θα χαρακτηρίζεται και πως θα λειτουργούν και θα κατανέμονται τα δικόγραφα των αγωγών. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις, γιατί σε κάθε περίπτωση αυτό που γίνεται με το πρωτοδικείο της Αμαλιάδας είναι υποβάθμιση και σε συνδυασμό με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων του Κάμπου δίνεται ένα σοβαρό πλήγμα στο δικαστικό σχηματισμό της περιοχής και κατά συνέπεια και ολόκληρης της Ηλείας».

«Δε μας σκότωσαν, αλλά σίγουρα μας τραυμάτισαν»

Τέλος, ο κ. Θεοδόσης επικεντρώθηκε και στις ενέργειες που θα κάνουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την επιχειρούμενη αλλαγή του δικαστικού χάρτη. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε τις αντιδράσεις μας. Ήδη την Κυριακή έχουμε συντονίσει συνάντηση με τα διοικητικά συμβούλια και των άλλων έξι επονομαζόμενων παράλληλων Πρωτοδικείων και συγχρόνως θα δώσουμε συνέντευξη τύπου τις επόμενες ημέρες ως Διοικητικό Συμβούλιο για να πούμε στον κόσμο τι μέλλει γενέσθαι. Θα επιδιώξουμε να είμαστε στην επιτροπή που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή μαζί με τους φορείς, ενώ ζητήσαμε ήδη τη σύγκληση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ολοκληρωτικά από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Το καλό μέσα σε αυτή την τραγική ιστορία είναι ότι παραμένει ο Δικηγορικός Σύλλογος με μία μεταβατική διάταξη την οποία είχαμε ζητήσει επιμόνως από το Υπουργείο. Σε γενικές γραμμές δεν μας σκότωσαν, αλλά σίγουρα μας τραυμάτισαν».

«Υπάρχουν και αρκετά θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο, όπως η διατήρηση της παράλληλης έδρας του Πρωτοδικείου στην Αμαλιάδα»

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε αντίθεση με ότι συνέβη σε άλλες περιπτώσεις κομβικών νομοθετημάτων, στην περίπτωση αυτή προηγήθηκε μακρύς και συχνά επίπονος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να αποτυπώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης χωρίς να προκαλεί διαιρέσεις στις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, με αφορμή το γεγονός ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.

patris

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

GIANNIKOPOULOS ELAIOTRIBIO 2X5 copy(1)

This will close in 20 seconds