
Το 4ο Γυμνάσιο Πύργου στην Κωνσταντινούπολη για το 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του 4ου Γυμνασίου Πύργου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του δικτύου «Πολίτες της Πόλης – Έλληνες της Οικουμένης».
Το ταξίδι, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών, αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία γνώσης, επαφής με τον πολιτισμό και καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης.
Η εκπαιδευτική αποστολή ξεκίνησε με επίσκεψη στην όμορφη Αλεξανδρούπολη όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης και στον Φάρο κατανοώντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής και την πολιτιστική της κληρονομιά.
Το ταξίδι κορυφώθηκε με τη μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι μαθητές συμμετείχαν στις εργασίες του 2ου Μαθητικού Περιβαλλοντικού Συνεδρίου στο Ζωγραφειο Σχολείο της Πόλης. Εκεί, παρουσίασαν τις δράσεις και τη μελέτη τους σχετικά με τη συγκριτική προσέγγιση των μνημείων της Ελλάδας και δη της Ηλείας σε σχέση με την ελληνική ιστορία, όπως αποτυπώνεται στα μνημεία της Πόλης.

Παράλληλα, ανάρτησαν και την αφίσα που φιλοτέχνησαν με ιδιαίτερη ζέση για το Συνέδριο. Αντάλλαξαν απόψεις με συνομηλίκους τους από άλλες σχολικές μονάδες όλης της Ελλάδας ενισχύοντας τη συνεργασία και την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Παράλληλα, επισκέφθηκαν ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Πόλης, όπως την Αγία Σοφία, το Πατριαρχείο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και άλλα αξιοθέατα βιώνοντας τη διαχρονική σύνδεση του Ελληνισμού με την Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον, έκαναν μια περιήγηση στην πόλη και είδαν την ποικιλομορφία με την οποία αποτυπώνεται ο σεβασμός στον Θεό στις διαφορετικές θρησκείες.
Στην επιστροφή έμειναν στην πανέμορφη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, την επιβλητική Θεσσαλονίκη, όπου περπάτησαν στα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου και ο ναός του Αγίου Δημητρίου, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για την ιστορία της πόλης. Τέλος, μετακινήθηκαν με το Μετρό μέσα στην πόλη, όπου ενημερώθηκαν για τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν μέσα στον ίδιο τον σταθμό, δημιουργώντας ένα μοναδικό “αρχαιολογικό μουσείο” μέσα στο Μετρό. Έτσι, για άλλη μια φορά διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πρόσφοροι τρόποι συνύπαρξης του παρελθόντος με το παρόν.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Δήμητρα Βλάσση (φιλόλογος), κ. Άννα Αφέντη (φιλόλογος) και κ. Ιωάννης Κουτσιούκης (αγγλικής φιλολογίας).





Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.