
Το Bitcoin ανέκτησε τις $84.000 λόγω προσδοκιών μείωσης επιτοκίων – Παραμένουν οι κίνδυνοι

Το Bitcoin (BTC) επανήλθε πάνω από τις $84.000, καταγράφοντας ισχυρή ανάκαμψη από τα πρόσφατα χαμηλά κοντά στα $74.500, με ώθηση από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ίσως ξεκινήσει κύκλο μείωσης επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.
Ο βασικός καταλύτης για το ράλι αυτό ήταν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) και τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού (PPI) του Μαρτίου, τα οποία έδειξαν ξεκάθαρη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης CPI διαμορφώθηκε στο 2,4%, κάτω από τις προσδοκίες αλλά και χαμηλότερα από το προηγούμενο μηνιαίο ποσοστό. Ακολούθως, την Παρασκευή, ο δείκτης PPI παρουσίασε μια απροσδόκητη πτώση -0,4%, σε αντίθεση με την άνοδο +0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι εξελίξεις αυτές ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, με την πρώτη να τοποθετείται χρονικά ακόμη και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για παράγοντα-κλειδί, καθώς μειώνει το κόστος κεφαλαίου και ενισχύει την επενδυτική διάθεση για περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα.
Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ έχει επίσης συνδράμει σημαντικά στην ανάκαμψη του Bitcoin. Τόσο ο δείκτης S&P 500 όσο και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αντανακλώντας βελτίωση στην επενδυτική όρεξη για ρίσκο.
Αξιοσημείωτο είναι πως το BTC δείχνει ξανά θετική συσχέτιση με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, γεγονός που υποδηλώνει επιστροφή των κερδοσκοπικών ροών προς τα περιουσιακά στοιχεία με προοπτικές ανάπτυξης.
Παράγοντες κινδύνου στο προσκήνιο
Ωστόσο, οι επενδυτές οφείλουν να παραμείνουν προσεκτικοί έναντι αναδυόμενων κινδύνων, ιδιαίτερα όσον αφορά το εμπόριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να εισαγάγει νέους δασμούς στον κλάδο των ημιαγωγών μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από την κινεζική τεχνολογία και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Παρότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η διασφάλιση στρατηγικών συμφερόντων, βραχυπρόθεσμα, τα αντικρουόμενα μηνύματα από το πεδίο της εμπορικής πολιτικής ενδέχεται να επιβαρύνουν τις μετοχές και να δημιουργήσουν ρίσκο για τη σημερινή ανάκαμψη του Bitcoin.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελούν ακόμα μια απρόβλεπτη μεταβλητή. Εάν υπάρξουν θετικές ενδείξεις προς την κατεύθυνση της διπλωματίας ή της αποκλιμάκωσης, η επενδυτική ψυχολογία θα μπορούσε να ενισχυθεί, στηρίζοντας την τιμή του BTC. Αντιθέτως, εάν η σύγκρουση παραταθεί ή κλιμακωθεί, ενδέχεται να προκληθεί νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο Bitcoin, δεδομένης της ευαισθησίας του σε περιβάλλοντα «risk-off».
Απουσία θεσμικών κεφαλαίων
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τα θεσμικά κεφάλαια δεν έχουν επιστρέψει ακόμη ουσιαστικά στην αγορά. Τα αμερικανικά ETFs σε spot Bitcoin κατέγραψαν έξι διαδοχικές συνεδρίες καθαρών εκροών, γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα από μεγάλους επενδυτές, εξαιτίας της διαρκούς αστάθειας των αγορών.
Αυτό παραμένει ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για τη διατήρηση της ανοδικής ορμής του BTC βραχυπρόθεσμα.
msn
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.