Το “κρινάκι της Παναγίας”
Tο Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος
Tο συναντάμε σε πάρα πολλές παραλίες του νομού Ηλείας
Το θαλασσόκρινο που αποκαλούν “κρινάκι της Παναγίας” γιατί τα άνθη του ευωδιάζουν το Δεκαπεντάγουστο. Επιμένει να ανθίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κνωσό και την Σαντορίνη
Εκεί που δεν φυτρώνει τίποτε άλλο, στην άνυδρη άμμο ξαφνικά από τα μέσα Ιουλίου και με αποκορύφωμα το Δεκαπενταύγουστο φυτρώνουν μικρά ταπεινά λουλουδάκια με υπέροχη ευωδιά!
«Κρινάκι της Παναγίας» ή «Κρινάκι της Άμμου» ή «Κρινάκι της Θάλασσας» ή «Θαλάσσιος Ασφόδελος»-τα έξι πέταλα του λουλουδιού σχηματίζουν ένα στέμμα όπως οι ασφόδελοι εξ ου και η ονομασία «Θαλασσόκρινο» ή «Λευκάθια». Στα αγγλικά αναφέρονται ως Sea lillies ή Sea daffodils. Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα του είδους Pancratium maritimum, που είναι ένα υπέροχο σπάνιο φυτό!
Το σπάνιο κρινάκι της άμμου είναι είδος υπό παρακολούθηση και προστασία. Βγάζει τα φύλλα του τον χειμώνα που το καλοκαίρι ξεραίνονται σαν να καίγονται και εκείνη ακριβώς την στιγμή μέσα στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού πετάγονται κάτασπρα τα άνθη του, συμμετρικά, αρωματικά που ανοίγουν αργά το απόγευμα για να φτάσουν στο ζενίθ τους τη νύκτα που το άρωμα τους γίνεται αντιληπτό από μακριά προσελκύοντας τις νυκτόβιες πεταλούδες.
Το κρινάκι άντεξε χιλιάδες χρόνια…Άντεξε σε πολλές δυσκολίες, όμως κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τις αλόγιστες δραστηριότητες στην άμμο- οικοδόμηση, ομπρέλες, ξαπλώστρες….
Oι περισσότεροι λουόμενοι περνούν δίπλα τους ή από πάνω τους αγνοώντας την ύπαρξη και την σπανιότητα του: το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και για την προστασία του έχει προτείνει:
1. την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται.
2. την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους.
3. απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο. Αν το δείτε, θαυμάστε το !Αν θέλετε να το κόψετε,μην πειράξετε τουλάχιστον τους βολβούς που είναι θαμμένοι στην άμμο.
Τα κρινάκια της Παναγιάς λατρεύτηκαν ως ιερά λουλούδια την Μινωική εποχή και τα ζωγράφισαν στο παλάτι της Κνωσού αλλά και στη Βίλα της Αμνισού στο Ηράκλειο. Ανακαλύφθηκαν και στις υστεροκυκλαδικές τοιχογραφίες στο ανάκτορο της Σαντορίνης που χτίστηκε πριν από 3.500 χρόνια. Ήταν σύμβολο των βασιλιάδων και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με τα θεϊκά κρινάκια συνόδευαν τα πλοία που έφευγαν με τα πιθάρια τους γεμάτα λάδι, κρασί και ζαφορά.
Εκτός από τις παραλίες, οι «Παρθενόκρινοι» όπως τους αποκαλούν σε διάφορες περιοχές, πρωταγωνιστούν και σε αξιοθαύμαστα φαινόμενα!
Στην Κεφαλονιά, μεταξύ των χωριών Τρωγωνιάτα και Δεμουτσαντάτα, κοντά στο Αργοστόλι, παρατηρείται ένα θαυμαστό φαινόμενο, σε ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στη χάρη της Παναγίας -«Η Παναγία με τα κρινάκια» το αποκαλούν οι πιστοί γιατί συνδέεται με ένα επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο θαύμα που έχει σχέση με τα λευκά κρίνα! Από την παραμονή του Ευαγγελισμού τοποθετούν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας παρθενόκρινους μέσα σε βάζα. Με την πάροδο των ημερών, και καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει τα κρίνα ξηραίνονται. Ανήμερα της Παναγίας, κατά τρόπο θαυμαστό, πρασινίζουν οι μίσχοι και ανθίζουν τα κρίνα, αν και το κοτσάνι παραμένει ξερό!!!
Και στο χωριό Πάστρα, στα νοτιανατολικά του νησιού, παρουσιάζεται το ίδιο θαύμα με τους παρθενόκρινους και με τη χάρη της Παναγίας.Τα ξερά κρίνα εδώ, από την 1η Αυγούστου που αρχίζουν οι Παρακλήσεις στην Παναγία βγάζουν μπουμπούκια και ζωντανεύουν. Μετά τη θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως ο ιερέας μοιράζει τα άνθη σαν ευλογία στους χριστιανούς.
Με τους κρίνους συνδέεται και η «Παναγία του Χάρου» στους Λειψούς. Τον Απρίλη του 1943, όταν τα Δωδεκάνησα βρισκόταν υπό Ιταλική κατοχή, μια κοπέλα έκοψε άσπρους κρίνους και τους έβαλε επάνω στην εικόνα. Oι κρίνοι μετά από λίγες ημέρες ξεράθηκαν. Πέρασαν εβδομάδες, μήνες. Oι ξεροί κρίνοι ξαφνικά άρχισαν να βγάζουν περιστασιακά μπουμπούκια, ιδίως τον Ιούλιο. Στις 23 Αυγούστου, ημέρα εορτής του Ναού, στα Εννιάμερα, άνοιξαν σαν τέλειοι κρίνοι. Από τότε, από το 1943, το θαύμα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Στην Άνδρο, και συγκεκριμένα στο χωριό Αποίκια, oι κοπέλες και οι γυναίκες του χωριού καλλιεργούν τους κρίνους της Παρθένου, τους «Αγιόκρινους της Παναγίας», όπως τους ονομάζουν. Με ιδιαίτερη φροντίδα τους περιποιούνται, για να απολαύσουν το θαύμα και να τιμήσουν την Παναγία. Όταν ανθίσουν το Μάιο, κόβουν αρκετούς απ’ αυτούς και τους πηγαίνουν στο ναό της Παναγίας και τους τοποθετούν στη μεγάλη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Σε λίγες μέρες, όπως είναι φυσικό, ξεραίνονται και πέφτουν τα φύλλα. Όταν πλησιάζουν οι μέρες του Δεκαπενταύγουστου, τα νεκρά κρίνα αρχίζουν με θαυμαστό τρόπο να ξαναζωντανεύουν! Το Δεκαπενταύγουστο τα κρίνα έχουν ολοκληρώσει και πάλι την άνθιση τους. Το παράδοξο είναι ότι θα διατηρηθούν σ’ αυτήν την ανθηρή κατάσταση μέχρι την άνοιξη του επομένου έτους, οπότε συνηθίζουν να τους ανανεώνουν αντικαθιστώντας τους με κρίνους της νέας άνοιξης.
Οι κρίνοι αυτοί, μέσα από το τζάμι της εικόνας οι ζωντανεμένοι κρίνοι, αγνοώντας τους νόμους της βαρύτητας στέκονται όρθιοι σαν να αιωρούνται. Αν οι θαυμαστοί αυτοί κρίνοι δεν ξαναζωντανέψουν, θεωρείται προμήνυμα κακών. Λέγεται πως τον Αύγουστο του 1940 δεν άνθισαν. Ύστερα από δυο μήνες, η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ελλάδας…
t24news,hethesnews,mhxanixronou,iliaka
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.