
Το κύμα από τη Λιβύη
-Μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να προκαλεί το μεταναστευτικό κύμα που απειλεί να «πνίξει» την Κρήτη, με αφετηρία τη Λιβύη. Οσο τα κυκλώματα διακινητών βλέπουν ότι υπάρχει κινητοποίηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να υπάρξει αντιμετώπιση της νέας οδού μαζικής παράνομης μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, τόσο θα εντείνονται οι ροές, καθώς όλοι θέλουν να προλάβουν να περάσουν στην Ευρώπη πριν «κλείσει η στρόφιγγα». Η επίσκεψη του Γεραπετρίτη την Κυριακή στη Βεγγάζη και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, καθώς και των υπουργών Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη την Τετάρτη, σήμαναν συναγερμό και στους διακινητές, που προσπαθούν τώρα να σπρώξουν όσο περισσότερους μετανάστες μπορούν προς την Κρήτη και τη Γαύδο, πριν από τη λήψη των όποιων αποφάσεων. Μαθαίνουμε ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς περίπου δύο εκατομμύρια Σουδανοί, διωγμένοι από τον εμφύλιο πόλεμο, κατευθύνονται μέσω Αιγύπτου στα παράλια της Λιβύης. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και χιλιάδες Αιγύπτιοι που αναζητούν διέξοδο προς την Ευρώπη, δημιουργώντας μια ασφυκτική πίεση. Και εφόσον αυτός ο δρόμος δεν κλείσει, ίσως ακολουθήσουν μερικά εκατομμύρια ακόμη ανθρώπων εκτοπισμένων από τον εμφύλιο στο Σουδάν και τους πολέμους στη ζώνη του Σαχέλ. Το ζήτημα είναι αν αρκούν για να ανακοπεί αυτή η πλημμυρίδα των απελπισμένων που προσπαθούν να φθάσουν στα παράλια της Κρήτης, μόνο οι επισκέψεις και η «μελέτη» μέτρων και παροχής κινήτρων προς τη Λιβύη… Ή αν θα πρέπει τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση η Αθήνα να στείλει έμπρακτα το μήνυμα ότι ο διάδρομος που ανοίγουν οι διακινητές προς την Ελλάδα δεν οδηγεί στην Ευρώπη, αλλά σε κλειστά κέντρα κράτησης μέχρι την εκτέλεση αποφάσεων επιστροφής.
Η αποστολή Πλεύρη
-Σήμερα το πρωί, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Μπρούνερ, και τους ομολόγους του από Ιταλία και Μάλτα, ο Θάνος Πλεύρης θα βρεθεί στη Λιβύη, σε Τρίπολη και Βεγγάζη. Η επίσκεψη είναι σημαντική για τους Λίβυους, καθώς πρώτη φορά Ευρωπαίος αξιωματούχος πηγαίνει στη χώρα μετά από πολλά χρόνια, αλλά στην Αθήνα δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ως προς τον εκβιασμό με τις μεταναστευτικές καραβιές. Πάντως, στην περίπτωση της Λιβύης φαίνεται ότι ο μοχλός πίεσης, όπως σας έγραφα χθες, είναι τα λεφτά, εν προκειμένω τα ευρωπαϊκά και η υποστήριξη σε υποδομές. Επίσης, οι Ευρωπαίοι συζητούν το σενάριο για ένα κέντρο επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου στη Λιβύη, προκειμένου να γίνεται εκεί η διαλογή και να έρχονται μόνο οι νόμιμοι στην Ευρώπη. Η συζήτηση αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς οι Λίβυοι έχουν πίεση, κυρίως από το Σουδάν.
newsmoney
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.