Το παραθαλάσσιο – τεχνητό – δάσος της Σπιάντζας στον Πύργο Ηλείας
Το άλσος Σπιάντζας στον Πύργο
Ένα αλσύλλιο, η φύτευση του οποίου ξεκίνησε ως προσπάθεια προστασίας των καλλιεργειών εξελίχθηκε σε ένα μικρό δάσος.
Το παραθαλάσσιο τεχνητό δάσος της Σπιάντζας στον Πύργο Ηλείας, που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 με αρχές του ΄70, παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.
Ο Παναγιώτης Λάττας, δασάρχης Πύργου, εξηγεί πως αναπτύχθηκαν 358 στρέμματα δάσους δίπλα στην θάλασσα, στις παρυφές του Αλφειού ποταμού, προκειμένου να σταματήσει η επέκταση της άμμου και η διάβρωση του εδάφους. Η ψιλή μαλακή άμμος παρασύρεται από τους νοτιοδυτικούς ανέμους και εισβάλει ενδότερα, καταπίνοντας την καλλιεργήσιμη γη.
«Εφαρμόστηκαν τεχνικές που είχαν επιτυχή αποτελέσματα σε άλλα κράτη, στην Τυνησία, το Μαρόκο και το Ισραήλ. Φυτεύοντας περιμετρικά ακακίες και πικροδάφνες που ευδοκιμούν σε αμμώδη εδάφη δημιουργήθηκε ένα φυσικό τείχος εντός του οποίου σε ένα με δυο χρόνια φυτεύτηκαν στο κέντρο αυτού προστατευμένου χώρου ευκάλυπτοι, κουκουναριές, κυπαρίσσια, τα οποία ρίζωσαν και επεκτάθηκαν».
Τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στα προστατευόμενα δάση του νομού και έχουν ανοιχτεί δασικοί δρόμοι για την διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ απαγορεύεται η κίνηση κάθε είδους τροχοφόρα.. Είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου κοντά στην πόλη του Πύργου, μόλις 4 χλμ. και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει, αναγνωρίζοντας την σημασία του, επισημαίνει ο κ. Λάττας. Υπάρχουν πολλοί περιπατητές, από την πόλη και τους γύρω οικισμούς, κυρίως άνοιξη και καλοκαίρι, που αναζητούν την αναψυχή σεβόμενοι το περιβάλλον.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.