![mpantounasbb](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2023/11/mpantounasbb-scaled.jpg)
![24sportlong](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2024/10/24sportlong.png)
![agrotikanealong](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2024/10/agrotikanealong.png)
Βρες το πλησιέστερο ασφαλές σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής!
![mysafeplan katafygia](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/mysafeplan-katafygia.jpg)
Το mySafetyPlan είναι εδώ για να σε καθοδηγήσει σε περίπτωση φυσικής καταστροφής!
Βρες το πλησιέστερο ασφαλές σημείο συγκέντρωσης σε δευτερόλεπτα
MySafetyPlan.gov.gr: Χάρτης με ασφαλείς χώρους σε περίπτωση σεισμού
![safp](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/safp-1024x603.webp)
Όπως σημείωσε ο Κ. Κυρανάκης, πρόκειται για σημεία που έχουν υποδειχθεί από τους δήμους και τις περιφέρειες
«Αυτό που έχουμε να ανακοινώσουμε σήμερα είναι πως στη διεύθυνση MySafetyPlan.gov.gr ανέβηκε ένας ψηφιακός χάρτης, ο οποίος δείχνει για όλη την Ελλάδα –και για τη Σαντορίνη και την Αμοργό– τα καταφύγια που πρέπει να έχει υπόψη του κάθε πολίτης σε περίπτωση σεισμού, για να μεταβεί εκεί με ασφάλεια» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Όπως σημείωσε ο κ. Κυρανάκης, πρόκειται για σημεία που έχουν υποδειχθεί από τους δήμους και τις περιφέρειες. «Ο πολίτης πρέπει να τα γνωρίζει για να μεταβεί εκεί σε περίπτωση μεγάλου σεισμού» συμπλήρωσε.
Διευκρίνισε, δε, πως «όταν λέμε καταφύγια εννοούμε και ανοικτούς χώρους που μπορούν προσωρινά φιλοξενήσουν πολίτες για την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων». Για παράδειγμα, όπως είπε, μπορεί να είναι μια πλατεία ή ένα γήπεδο.
Η πλατφόρμα MySafetyPlan.gov.gr
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πλατφόρμα MySafetyPlan.gov.gr αποτελεί ένα εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν ασφαλείς χώρους προσωρινής συγκέντρωσης (καταφύγια) σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών περιοχών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Διαδικτυακός Χάρτης Ασφαλών Χώρων είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:
Προσβασιμότητα: Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση εφαρμογής. Αρκεί η επίσκεψη στην ιστοσελίδα mysafetyplan.gov.gr.
Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο: Ο χάρτης εμφανίζει όλες τις εγκεκριμένες τοποθεσίες προσωρινής φιλοξενίας πολιτών (καταφύγια), όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία, τους δήμους και τις περιφέρειες.
Σταδιακή αναβάθμιση: Στο προσεχές διάστημα θα εμπλουτιστεί με πρόσθετες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό για διάφορες κατηγορίες φυσικών καταστροφών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.