Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

10 Δέκα καθημερινές συνήθειες για να κρατήσετε νέο και «κοφτερό» το μυαλό σας

myalo brain

Το να παραμείνουμε πνευματικά σε εγρήγορση καθώς μεγαλώνουμε είναι μεγάλη πρόκληση σε έναν κόσμο που κινείται και αλλάζει συνεχώς.

Πώς να προφυλάξουμε το μυαλό μας από το «γκριζάρισμα»

Θυμάμαι τον παππού μου, ο οποίος ό,τι και να συνέβαινε, πριν πιεί τον καφέ του κάθε πρωί έκανε 10 λεπτά γυμναστική. Εάν ήταν καλοκαίρι κολυμπούσε τουλάχιστον μία ώρα στη θάλασσα, μετά έβγαινε και έτρωγε καμία εικοσαριά πίννες με χόρτα, για να παραπονεθεί στη συνέχεια ότι βαρυστομάχιασε. Εκτός από την αδυναμία που είχε στις πίννες, ήταν γενικά λιτοδίαιτος, λεπτός έως αδύνατος και με ένα κοφτερό και νεανικό μυαλό, μέχρι που έφυγε από τη ζωή.

Διάβαζε καθημερινά και με επιμέλεια την εφημερίδα του και κάθε απόγευμα μέχρι το βράδυ διάβαζε ό,τι είχε σχέση με την επιστήμη του, για να τα συζητήσει στη συνέχεια με παλιούς του φίλους και συνεργάτες.

Τον σκέφτομαι συχνά. Παρά τα ενενήντα του χρόνια, ήταν πάντα μια νεανική φιγούρα, πρόθυμος να μοιραστεί την πείρα και τη σοφία του με τους νεότερους. Δεν του ξέφευγε τίποτα, είχε συμμετοχή σε όλες τις συζητήσεις. Ήταν πάντα καλοντυμένος και περιποιημένος. Μόνο τα μάτια του που είχαν μικρύνει και θολώσει, πρόδιδαν την ηλικία του.

Έτσι κάθε φορά, που πέφτει το μάτι μου σε συμβουλές για κοφτερό μυαλό τον φέρνω στη μνήμη μου και σκέφτομαι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πριν από πολλές δεκαετίες, τις έκανε πράξη.

Για «κοφτερό» μυαλό λοιπόν:

 Δια βίου μάθηση

Καθώς μεγαλώνουμε το να αποκτούμε καινούριες γνώσεις και δεξιότητες είναι σαν να «γυμνάζουμε» το μυαλό μας. Η ευκαιρία να μάθουμε κάτι καινούργιο, είτε από ένα βιβλίο, είτε από ένα ντοκιμαντέρ, είτε ακόμη και από μια περιστασιακή συζήτηση μας δίνει τη δυνατότητα να μην μένουμε πίσω από την εποχή μας.

Ναι στις μικρές, καθημερινές, απολαύσεις

Με παρουσία και εμπλοκή στη στιγμή. Ο παππούς μου κολυμπούσε στη θάλασσα απολύτως συγκεντρωμένος και χαλαρός. Και κάθε φορά που έβγαινε από το νερό επαναλάμβανε πόσο προνομιούχος ήταν που μπορούσε να κολυμπάει.

Σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή δεν ωφελεί μόνο το σώμα, αλλά παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της πνευματικής οξύτητας. Όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς έχουν συχνά μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η πέστροφα (για τις πίννες δεν ξέρω), έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και τη μείωση της νοητικής παρακμής.

Δεν είναι περίεργο που χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου η κατανάλωση θαλασσινών είναι υψηλή, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζει πάνω από 100 χρόνια με εντυπωσιακή πνευματική οξύτητα.

Τακτική σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα είναι μια άλλη κρίσιμη συνήθεια εκείνων που παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνούν. Περισσότερο από την απλή διατήρηση ενός υγιούς σώματος, είναι επίσης η διατήρηση του μυαλού ενεργού και σε εγρήγορση.

Η τακτική άσκηση, είτε πρόκειται για περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι  ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αυτή η αυξημένη κυκλοφορία παρέχει περισσότερο οξυγόνο και βασικά θρεπτικά συστατικά, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και της μνήμης.

Ορισμένοι μπορεί να παραβλέπουν αυτή τη συνήθεια ως μια απλή αγωγή γυμναστικής. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό – είναι μια ολιστική προσέγγιση της υγείας που ωφελεί τόσο το φυσικό σώμα όσο και το μυαλό.

Χρήσιμη μοναξιά

Η μοναξιά δεν συνηθίζεται ποτέ, η σιωπή, η έλλειψη συντροφικότητας. Όμως όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνούν έχουν μάθει να εκτιμούν, και μάλιστα να αναζητούν, στιγμές μοναξιάς. Όσοι «αγκαλιάζουν» τη μοναξιά, διαπιστώνουν ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πνευματική διαύγεια.

Στην μοναχικότητα βρίσκουν χώρο να προβληματιστούν, να σκεφτούν, να ασχοληθούν με τον εσωτερικό τους εαυτό. Είναι πολύτιμος χρόνος που έχει να κάνει με την αυτογνωσία και την ενδοσκόπηση.

Τέλος οι μικροκακίες

Η καλοσύνη δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι καλός με τους άλλους, αλλά και με το να είσαι καλός με τον εαυτό σου. Εκείνοι που παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνούν καταλαβαίνουν τη θεραπευτική δύναμη της καλοσύνης, τόσο όταν τη λαμβάνουν όσο και όταν τη δίνουν.

Η άσκηση της καλοσύνης μπορεί να σημαίνει να προσφέρετε ένα χέρι βοήθειας σε έναν γείτονα, να συγχωρήσετε κάποιον που μπορεί να σας έχει αδικήσει Είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε όλοι αλληλένδετοι και ότι οι πράξεις μας μπορούν να έχουν αντίκτυπο στους άλλους και στον εαυτό μας.

Κοινωνικά ενεργοί

Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί. Όλοι μας επιθυμούμε τη σύνδεση και τη συντροφικότητα σε κάποιο βαθμό. Όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνούν, φροντίζουν να παραμένουν κοινωνικά ενεργοί. Είτε πρόκειται για την ένταξη σε μια λέσχη βιβλίου, είτε για την παρακολούθηση κοινοτικών εκδηλώσεων, είτε απλώς για την συνάντηση με φίλους κατανοούν τη σημασία της διατήρησης των κοινωνικών δεσμών.

Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ψηφιακός και αποσυνδεδεμένος, επιλέγουν να επενδύουν σε πραγματικές αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

Με αίσθηση του χιούμορ

Το γέλιο είναι φάρμακο. Όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνούν έχουν την ικανότητα να βρίσκουν χιούμορ στις καθημερινές καταστάσεις. Ξέρουν πώς να γελούν με τους παραλογισμούς της ζωής, ακόμα και με τον εαυτό τους. Είτε γελούν με ένα κόμικς στην εφημερίδα, είτε μοιράζονται ένα ανέκδοτο, είτε απολαμβάνουν μια κωμική παράσταση, κάνουν χώρο για γέλιο στη ζωή τους.

Όρια και προτεραιότητες

Το να θέτεις όρια δεν σημαίνει να είσαι εγωιστής ή αποστασιοποιημένος. Έχει να κάνει με το να γνωρίζεις τα όριά σου και να τα σέβεσαι. Όσοι παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς καθώς μεγαλώνουν το καταλαβαίνουν αυτό και δεν φοβούνται να πουν «όχι» όταν χρειάζεται. Είτε πρόκειται για την απόρριψη μιας πρόσκλησης επειδή χρειάζονται λίγο χρόνο ξεκούρασης, είτε για την απομάκρυνση από μια εξαντλητική σχέση, δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική τους ευεξία.

Θετική νοοτροπία

Η νοοτροπία είναι το παν. Όσοι παραμένουν πνευματικά «κοφτεροί» καθώς γερνούν έχουν καταφέρει να διατηρούν μια θετική ματιά στα πράγματα. Καταλαβαίνουν ότι η ζωή αναπόφευκτα τελειώνει. Αντί όμως να μελαγχολούν ή να «βυθίζονται» μπαίνουν στη ροή και «αρπάζονται» από τα θετικά.

ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

thermo knauf

This will close in 20 seconds