Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
georgiou kritikos kreopoleio
NTOAS COOKIES 2X7 XMAS copy

2ο Ετήσιο Συνέδριο στο πλαίσιο του 11ου Port Festival

11 PORT FESTIVAL 24 FB
bolarisxmas24

“Μουσική, Πολιτισμός & Περιφερειακή Ανάπτυξη:

Η συμβολή των φεστιβάλ τέχνης στην οικονομική σύγκλιση”

2, 3 & 4 Αυγούστου 2024, άλσος Κατακόλου

To 2ο Ετήσιο Συνέδριο Μουσική, Πολιτισμός & Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των φεστιβάλ τέχνης στην οικονομική σύγκλιση, που διοργανώνει η Αέναον ΚοινΣΕπ, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 11ου Port Festival καθημερινά στις 2, 3 & 4 Αυγούστου και ώρες 20:00 – 21:00, στο άλσος Κατακόλου.

Σκοπός: Το Συνέδριο θα εξετάσει τον ρόλο των τεχνών, ιδίως της μουσικής, και του πολιτισμού των φεστιβάλ ως μοχλών για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της σύγκλισης των περιοχών.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και το πολιτιστικό μάρκετινγκ, τις πολιτικές και μεθόδους για τη χρηματοδότηση, τη συνεργασία και τη δημιουργία δικτύων με άλλους φορείς, τους τρόπους διάχυσης και επικοινωνίας του πολιτισμικού προϊόντος, την οικονομική διαχείριση, τις στρατηγικές βιωσιμότητας, αλλά και διαχείρισης κρίσεων των φορέων πολιτισμού, την αξία της συνεχούς επικοινωνίας και διαβούλευσης με την κοινωνία.

Θεωρητικό πλαίσιο και επιστημονικός προβληματισμός (συνοπτικά):

  1. Τα φεστιβάλ τέχνης θεωρείται ότι επιτυγχάνουν την καταναλωτική ανάμειξη (personal involvement inventory), η οποία είναι η κατάσταση του νου, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η ικανοποίηση και η αφοσίωση αυτού που συμμετέχει στο πολιτιστικό προϊόν. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ συνοδεύονται από οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά οφέλη για τις πόλεις και τις ευρύτερες περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα.
  2. Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του φεστιβαλικού τουρισμού είναι η αποκόμιση θετικής εμπειρίας για τον θεατή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θετική αυτή εμπειρία είναι η επιλογή μιας καλής τοποθεσίας για την διεξαγωγή του φεστιβάλ, ο σχεδιασμός ενός ελκυστικού προγράμματος, αλλά και οι καλές εγκαταστάσεις και συνοδευτικές υπηρεσίες για τον επισκέπτη.
  3. Τα φεστιβάλ ικανοποιούν σηµαντικές αξίες και στόχους και αυτή η µορφή καταναλωτικής ανάµειξης περιλαµβάνει µια διαρκή αφοσίωση από την πλευρά του συμμετέχοντα θεατή-καταναλωτή όσον αφορά τις σκέψεις, τα συναισθήµατα και τη συµπεριφορά του απέναντι στα ιδιαίτερα πολιτιστικά προϊόντα των φεστιβάλ.
  4. Τα φεστιβάλ, ως οι πολιτιστικοί μεσολαβητές, θεωρούνται δημιουργοί γούστου που αξιοποιούν τις εμπειρίες σε επαγγελματικούς τομείς για να προωθήσουν και να καθιερώσουν ορισμένες ποιοτικές μορφές πολιτισμού έναντι άλλων. Έτσι, (ανα)παράγουν τις συλλογικές ταυτότητες, την κοινωνικότητα και τελικά την ίδια την κοινωνία (Bourdieu, 1984).
  5. Οι πρακτικές πολιτιστικής ιθαγένειας όπως τα τοπικά φεστιβάλ, αποτελούν για το κοινό σημαντικές προσπάθειες και μορφές ανάκτησης της κρίσιμης δημόσιας σφαίρας (προωθώντας την τοπική αξιοπρέπεια, την ιστορική συνείδηση, την εξωστρέφεια, την αλληλεγγύη, τις δημοκρατικές αρχές, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις).
  6. Ο τουρισμός για φεστιβάλ είναι ένας σημαντικός άξονας της τοπικής ανάπτυξης. Τα φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν ή να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα μιας πόλης, να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο ή και να δημιουργήσουν εξ αρχής τουριστική περίοδο, όπως επίσης και να συνδράμουν θετικά στις σχέσεις των κατοίκων. Γι’ αυτό και οι πόλεις επιζητούν τα φεστιβάλ. Ανεξάρτητα από το κοινό στο οποίο αυτά απευθύνονται, είτε αυτό είναι όλες οι πληθυσμιακές ομάδες ανεξαιρέτως, είτε μία συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, και ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, είτε αυτά διαρκούν μία με δύο μέρες είτε μία εβδομάδα, το κοινό τους στοιχείο είναι ότι έλκουν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ένα αποτέλεσμα προφανώς επιθυμητό για κάθε περιοχή (Wagenaar, 2004: 87).

Συνοπτικά, τα μακροπρόθεσμα αποτυπώματα των τοπικών φεστιβάλ είναι:

• Διαμόρφωση νέου κοινού για τον πολιτισμό το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κοινό-στόχο για διάφορα εγχειρήματα της πολιτιστικής βιομηχανίας.

• Τοπική υπερηφάνειακαι ανάπτυξη της αίσθησης του ανήκειν

• Πολιτιστική διαφοροποίηση και κοινωνική συνοχή

• Αύξηση του ποιοτικού χρόνου των μελών της οικογένειας

• Βαθύτερη κατανόηση της ιδιαίτερης κουλτούρας λόγω της παρατήρησης των διαφορών της ως προς τις άλλες κουλτούρες

• Βελτίωση στην ποιότητα ζωής

• Ενίσχυση της τοπικής τουριστικής προβολής

• Ανάπτυξη νέων τουριστικών καταλυμάτων για την παραμονή των επισκεπτών

• Δημιουργία αναγνωρίσιμου (ή διεθνούς) προφίλ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης & επικοινωνίας και στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα

• Μείωση της ανεργίας

• Αύξηση ελκυστικότητας τοπικών επενδύσεων

• Παροχή πλατφόρμας μάρκετινγκ για χορηγούς και τοπικούς φορείς

• Δικτύωση των τοπικών καλλιτεχνών

• Θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

• Βιωσιμότητα

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιλαμβάνουν:

• Η συμβολή της μουσικής στην πολιτιστική ταυτότητα και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

• Ο ρόλος της μουσικής εκπαίδευσης και των μουσικών σχολών (ωδείων) στην περιφερειακή ανάπτυξη.

• Το μουσικό βιοτεχνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

• Η πολιτιστική κληρονομιά και ο ρόλος της στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης.

• Μουσική τεχνολογία και ψηφιακή καινοτομία για την προώθηση της περιφερειακής σύγκλισης

• Μουσική και βιώσιμη ανάπτυξη: Πώς η μουσική μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία βιώσιμων πρακτικών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

• Καλλιτεχνικές συνεργασίες και διασυνοριακές σχέσεις: Πώς η συνεργασία μεταξύ μουσικών και καλλιτεχνών από διάφορες περιοχές μπορεί να συμβάλει στη σύγκλιση και στην περιφερειακή ανάπτυξη.

• Μουσική και κοινωνική συνοχή: Πώς η μουσική μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών και στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής στις περιφέρειες.

• Μουσικές εκδηλώσεις και τουρισμός: Πώς οι μουσικές εκδηλώσεις μπορούν να ενισχύσουν τον τουρισμό και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.

• Μουσική και κοινωνική επιχειρηματικότητα: Πώς οι μουσικοί και οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία και την υποστήριξη μουσικών επιχειρήσεων που θα συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη. Το Κατάκολο, ως μικρό λιμάνι σκαφών αναψυχής και τουρισμού στην Πελοπόννησο, προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να απολαύσουν την πανέμορφη παραθαλάσσια τοποθεσία του Κατάκολου και να εξερευνήσουν τις γραφικές γύρω περιοχές. Επιπλέον, μπορεί να προστεθούν και άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο του φεστιβάλ μουσικής, όπως συναυλίες, μουσικά workshops, εκθέσεις τοπικής τέχνης και χειροτεχνίας, καθώς και παρουσιάσεις τοπικής γαστρονομίας. Το συνέδριο στο Κατάκολο μπορεί να προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για τη συνάντηση επαγγελματιών, ερευνητών, καλλιτεχνών και όσων αγαπάνε τη μουσική και τον τουρισμό, προωθώντας τον πολιτισμό και την περιοχή της Πελοποννήσου ως έναν προορισμό που συνδυάζει την τέχνη και τη φυσική ομορφιά.

Οι εισηγητές στο Συνέδριο είναι:

Παρασκευή 2 Αυγούστου 21:00

11 PORT FESTIVAL 24 FB

Δημήτρης Πουλικάκος

Ο Δημήτρης Πουλικάκος (ή θείος Νώντας ή Κόμης Βράκουλας ή….) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Είναι Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός, εκφωνητής διαφημιστικών, συγγραφέας, αλλά και μεταφραστής υπερρεαλιστικής ποίησης και λογοτεχνίας. Συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού Πάλι μαζί με τους Νάνο Βαλαωρίτη, Παναγιώτη Κουτρουμπούση, Μαντώ Αραβαντινού, Κώστα Ταχτσή, Ανδρέα Εμπειρίκο, Γιώργο Μακρή κ.ά., με δικά του κείμενα, καθώς και μεταφράσεις. Για πολλά χρόνια έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές, αυτοαποκαλούμενος “Θείος Νώντας” (έτσι συνήθιζε να τον αποκαλεί και ο Παύλος Σιδηρόπουλος, τον οποίο ο ίδιος προτιμούσε να αποκαλεί ανιψιό), σε διάφορους σταθμούς (ποτέ δεν χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα σαν ραδιοφωνικός παραγωγός). Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος MGC, το οποίο οφείλει το όνομά του στον ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο, και αρχηγός του ροκ συγκροτήματος Εξαδάκτυλος και των Αχ-Βαχ (στους οποίους έπαιζαν εκτός των άλλων, μπάσο-φωνητικά ο Σταμάτης Σπανουδάκης και πλήκτρα ο Άλεξ Σπυρόπουλος, γνωστός από το αγγλικό συγκρότημα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 Nirvana). Συνεργάστηκε ως συνθέτης, εκτελεστής, παραγωγός και μουσικός με πολλούς άλλους Έλληνες rockers και συγκροτήματα (Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Βλάσσης Μπονάτσος, Σταύρος Λογαρίδης, κ.ά.). Έγινε γνωστός με τις εμφανίσεις του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από τη δεκαετία του 1970 έως και τη δεκαετία του 1990. Κυριότερες εμφανίσεις: Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978), Άρπα κόλλα (1982), Ο δράκουλας των Εξαρχείων (1983), BIOS + πολιτεία (1987), Made In Greece (1987), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Θηλυκή εταιρεία (1999), Σαπουνόπετρα (1995) κ.ά.. Οι κυριότερες τηλεοπτικές του εμφανίσεις είναι στις σειρές Οι Αυθαίρετοι (1989 – 1991), Οι Μεν και οι Δεν στο επεισόδιο «Εις το όνομα του ανδρός» της δεύτερης σεζόν (1994-1995) όπου παριστάνει τον επικεφαλής κρατούμενο στις φυλακές, Δύο ξένοι (1997), Επτά θανάσιμες πεθερές (2008) κ.ά.. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ελληνικού ροκ. Ο δίσκος του Μεταφοραί Εκδρομαί Ο Μήτσος αποτελεί τον πρόδρομο της ελληνικής rock ‘n roll δισκογραφίας. Η συναυλία του στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στου Ζωγράφου αποτελεί σταθμό στην ελληνική ροκ μουσική ιστορία.

Νίκος Θεοδοσίου

Ο Νίκος Θεοδοσίου σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και στο Παρίσι. Στον κινηματογράφο είναι προσανατολισμένος στην σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε Φεστιβάλ. Έχει επεξεργαστεί και κατευθύνει εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογράφου για παιδιά, έχει κάνει εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια με θέμα την οπτικοακουστική παιδεία των νέων, δημοσιεύσεις σε περιοδικά κι έχει καθοδηγήσει κινηματογραφικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του Νεανικού Πλάνου (Ομάδα δημιουργών για την οπτικοακουστική έκφραση των νέων ανθρώπων) 1997, μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio (Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας) 2001-2020, ιδρυτικό μέλος της Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» 2014 και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Αρχειομαρξιστικές Μνήμες.

Το συγγραφικό έργο του εκτείνεται από τη λογοτεχνία ως την ιστορική έρευνα με ιδιαίτερη προσήλωση στην ιστορία των κινηματογράφων στην Ελλάδα.

Αλέκος Γαλανόπουλος

Ο Αλέκος Γαλανόπουλος γεννήθηκε στο Λαμπέτι Ηλείας, τελείωσε το σχολείο στον Πύργο και αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Επέστρεψε λόγω της μεγάλης του αγάπης προς την πόλη του το 1990 και από τότε εργάζεται ως επαγγελματίας οδοντίατρος, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάμπολλα οδοντιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρακολουθούσε πάντοτε με αμείωτο ενδιαφέρον τα δρώμενα της πόλης του. Πρόεδρος της ιστορικής ομάδας Ολυμπιακός Λαμπετίου. Από το 2011 αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας και από το 2014 πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας. Το 2018 με ιδιαίτερη επιτυχία διοργάνωσε το 18ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο και μια μεγάλη αθλητική εκδήλωση αγώνα μπάσκετ με την Εθνική Ελλάδος Παλαίμαχων με προπονητή τον αείμνηστο Γιάννη Ιωαννίδη, όπου τα χρήματα διατέθηκαν σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Τον Οκτώβριο 2024 διοργανώνει το Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο στον Πύργο, ένα πολυ μεγάλο γεγονός για την περιοχή μας. Από τις αρχές του χρόνου είναι Δημοτικός Σύμβουλος κατά πλειοψηφία και έχει οριστεί Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου.

Γιώργος Γκιντζίρης

Γεννήθηκε και ζει στον Πύργο. Είναι εκπαιδευτικός μουσικής σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας Τα Χρώματα Της Ήλιδας. Τίτλος της εισήγησής του: “Πολιτισμός & Εθελοντισμός”.

Το θέμα της ομιλίας του: «Πολιτισμός, Μουσικά Φεστιβάλ και ανάπτυξη στην Ηλεία».

Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου

Η Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου είναι δασκάλα και ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου. Έχει πάρει μέρος σε όλες τις παραστάσεις από το 1994, φτιάχνοντας σκηνικά και κοστούμια, παίζοντας σημαντικούς ρόλους, συμμετέχοντας στην ομάδα που επιμελείται το προγραμμα. Η Θ.Ο.Π. έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη του πυργιώτικου κοινού με πορεια 30 χρόνων, κυρίως με ελληνικό ρεπερτόριο. Τίτλος της ομιλίας της: Η μουσική είναι το πρόσχημα…

Έστα Παπαγεωργίου

Η Έστα Παπαγεωργίου γεννήθηκε και ζει στον Πύργο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ στα ΚΑΤΕΕ Πάτρας. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα που, ως μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζοϋπαλλήλων στα μέσα της 10ετίας του 1980, δημιούργησε Κινηματογραφική Λέσχη. Μετά από 10 χρόνια παρουσίας στα τραπεζικά, συνέχισε επαγγελματικά ως συνεργάτης σε αρχιτεκτονικό γραφείο. Η αγάπη της για τον πολιτισμό, που είχε μυηθεί από παιδί, την καθιστούσε ανήσυχο πνεύμα. Έτσι στο ξεκίνημα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους προσέφερε εθελοντικά, ειδικά στην τότε έντυπη εφημερίδα “Ζιζάνιο” και μετά στο εργαστήριο Zizanio News και Zizanio Radio, γράφοντας παραμύθια ως “Γιαγιά με το ένα δόντι”. Αρθρογραφεί στην Εφημερίδα Πρωινή με το ψευδώνυμο “Αστάθεια”, αλλά και ονομαστικά -πέραν της εφημερίδας- σε διάφορες ιστοσελίδες. Διατελεί βοηθός επιμελητή στον εκδοτικό οίκο Χάρτινοι Ήρωες, ενώ έχει εκδώσει το βιβλίο “Μικροϊστορίες… της στιγμής” στις ανωτέρω εκδόσεις. Στο Port Festival προσφέρει εθελοντικά από τις πρώτες χρονιές διεξαγωγής του και έχει οργανώσει εργαστήρια παραμυθιού.

Σάββατο 3 Αυγούστου

Κωστούλα Σακκά-Κυρίτση

Η Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας. Έκανε Μουσικές σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο (Παράρτημα Πύργου) και Ελληνικό Ωδείο (Παράρτημα Πατρών «Δημήτριος Σινούρης»). Κάτοχος Πτυχίου, Διπλώματος Πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών. Και στα δύο παραρτήματα δίδαξε ως καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών καθώς και στο Ελληνικό Ωδείο (παράρτημα βορείων προαστίων στο Μαρούσι) μέχρι το 2006. Συνεργάστηκε με τον Κων/νο Κυδωνιάτη σε κοντσέρτο και παρακολούθησε μαθήματα masterclass ως εκτελέστρια με τον πιανίστα MartimoTirimo. Συνεργάστηκε ως πιανίστα στη Σχολή Μπαλέτου της Δάφνης Καούκη στην Αμαλιάδα από το 1979-1984. Απο το 1988 είναι διορισμένη στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου.

Υπήρξε υπεύθυνη διοργάνωσης και υλοποίησης Μαθητικού Συνεδρίου για 6 χρόνια στην Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία με συμμετοχή 100 μαθητών/τριών από όλο το Νομό Ηλείας. Συμμετείχε ως αρχηγός αποστολής με 26 μαθητές /τριες στο πλαίσιο ανταλλαγής μαθητών στην Κύπρο μέσω Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από το 2006-2011 ήταν Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και πήρε Υποτροφία του Παν/μίου Αιγαίου ως Συντονίστρια προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Comenius από το ΙΚΥ. Συμμετείχε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ως υπεύθυνη συντονισμού δύο ομάδων μαθητών με θέμα το Περιβάλλον με συμμετοχή δέκα χωρών. Διετέλεσε Διευθύντρια στο Γυμνάσιο Βουνάργου το 2013-2014 και από το Μάϊο 2014 -Οκτώβρη 2018 Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Αγωγής ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας. Είναι υπεύθυνη της Χορωδίας Λυκείου Ελληνίδων παραρτήματος Πύργου από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Συνεχίζει την εκπαιδευτική της σταδιοδρομία ως παιδαγωγός και λειτουργός εκπαίδευσης, θωρακίζοντας τα παιδιά με ηθικές αξίες, υψηλά πρότυπα, καλλιέργεια ψυχής για κατάκτηση του ωραίου, με υπομονή, επιμονή, σοβαρότητα, αναγνώριση, επειδή η σχέση με τα παιδιά, όταν είναι αμφίδρομη, δίνει ΖΩΗ. Το θέμα της ομιλίας της: Η συμβολή της μουσικής στην πολιτιστική ταυτότητα και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Διομήδης Τόλιος

Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και κατάγεται από την Λαμπεία (Δίβρη) του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στην Πολιτιστική Διοίκηση από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως φιλόλογος, ως αρχαιολόγος στο ΥΠΠΟ και από το 2013 ως επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων. Μετά τη φοίτησή του στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης επέστρεψε το 2022 ως μόνιμος υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου και εργάζεται στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Τμήμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εφαρμόζει στην Ελλάδα τη σχετική Σύμβαση της UNESCO (2003). Ασχολείται ερασιτεχνικά με το τραγούδι (κλασικό και έντεχνο) και παίζει μουσική.

Μανώλης Χριστοδούλου

Ο Μανώλης Χριστοδούλου είναι κανονίστας και συνθέτης με έδρα την Αθήνα. Οι επιρροές του από τις μουσικές της ελληνικής, αραβικής, της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και worldmusic, Ethnic Jazz μπορούν να φανούν στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ “Dawn”. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε να παίζει πιάνο, μελετώντας δυτική κλασική μουσική, αλλά και ελληνική παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική. Μετά το 2009 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα. Σπούδασε επίσης στο ιστορικό κονσερβατόριο της Κωνσταντινούπολης “ITU”, παρακολουθώντας μαθήματα θεωρίας της ανατολικής μουσικής, καθώς και κανονάκι από διάσημους Τούρκους μουσικούς και οργανίστες. Είναι ένας από τους ιδρυτές του συγκροτήματος Dysanatolia που κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “After a longtime” το 2021. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος ΚωΓιαΜαν – Koyaman καθώς και της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει συμμετάσχει στη σύνθεση του βραβευμένου ντοκιμαντέρ ArgoNavis. Το 2021 συμμετέχει παίζοντας μουσική στο Εθνικό Θέατρο (Το αγόρι στο θεωρείο), ενώ έχει συνθέσει μουσική για θέατρο (Σκηνή 22) και έχει συμμετάσχει στη σύνθεση της μουσικής στην τηλεοπτική σειρά «Ψυχοκόρες». Το 2023 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ “Dawn”. Έχει παίξει και συνεργάζεται με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, όπως η Αρετή Κετιμέ (με την οποία συμπράττει το τελευταίο διάστημα) και έχει συμμετοχή σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ και μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, τη Γερμανία, την Ισπανία καθώς και στην τουρκική και ελληνική κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Παναγιώτα Ιωάννου

H Παναγιώτα Ιωάννου είναι πολυβραβευμένη ποιήτρια με 24 λογοτεχνικά βραβεία διεθνή και πανελλήνια και Πρόεδρος της Ομάδας Τέχνης Δούρειος Ίππος, μιας ομάδας που εδώ και 20 χρόνια παρουσιάζει παραστάσεις ρεπερτορίου των μεγαλύτερων θεατρικών συγγραφέων και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό.

Τζίμης Ευθυμίου

Ο Τζίμης Ευθυμίου είναι εικαστικός, συγγραφέας, μαθηματικός. Διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.Είναι ιδρυτικό μέλος του Ορίζοντας Γεγονότων (2007), με έδρα στο Ν. Ηλειας. Ένα Καλλιτεχνικό Δίκτυο με δράσεις σε όλη την Ελλάδα και αντικείμενο την πολιτιστική αναγέννηση. Το θέμα της ομιλίας του: “Ο συλλογικός πολιτισμός σαν μέθοδος για μία αειφόρο ανάπτυξη”.

Σταύρος Τσιπολίτης

Ο Σταύρος Τσιπολίτης είναι στρατιωτικός και υπηρετεί στη ΣΕΤΤΗΛ. Έχει διατελέσει πρόεδρος Συλλόγου Γονέων σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο με σκοπό να προσφέρει με τις γνώσεις και την εμπειρία του, προς όφελος των παιδιών. Ήταν μέλος της Π.Ε.Δ.Η. (Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας) με ενεργό δράση, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο που είχαμε πρόβλημα με τα σκουπίδια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Επίσης στηρίζει με κάθε ευκαιρία κάθε τι καλό που γίνεται στην περιοχή μας: επικεφαλής των εθελοντών στην Αφή της Φλόγας στην Αρχ.Ολυμπία με εθελοντές από Πύργο και Αμαλιάδα, επικεφαλής των εθελοντών στον Πύργο του Μαραθώνιου Ολυμπίας, εθελοντής στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, σε δρομικά events, κά. Πάντα πίστευε ότι ο εθελοντισμός είναι προαπαιτούμενο ώστε να αναπτυχθεί η πόλη μας και ότι θα πρέπει να βάζουμε το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ. Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα εθελοντισμού του Δήμου Πύργου κ. Βασίλης Λιακόπουλος, του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του συντονιστή του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου μαζί με τον Γιώργο Καραμάνη (Αρχηγός 1ου Συστήματος Προσκόπων Πύργου) ώστε να οργανώσουντο γραφείο και να κάνουν δράσεις για την ανάπτυξη της πόλης μας. Στο 11ο Port Festival θα βρίσκονται με το περίπτερο του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου για να μας παρουσιάσουν τις δράσεις τους και ως ομιλητής ο Σταύρος θα προσπαθήσει να αναπτύξει τον σημαντικό ρόλο του εθελοντή για την ανάπτυξη του δήμου μας.

Κυριακή 4 Αυγούστου

Θανάσης Ζήκας

Ο Θανάσης Ζήκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε μεταξύ Βορρά και Πάρου. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική με μια ιδιαίτερη ροπή στην σύνθεση. Αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην οργανοποιία με την οποία ασχολείται ενεργά μέχρι και σήμερα κατασκευάζοντας χειροποίητες κιθάρες και άλλα παραδοσιακά όργανα. Παράλληλα, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς στο χώρο, παίζοντας με τον πατέρα του τραγουδοποιό Γιώργο Ζήκα. Το 2015 ιδρύσανε μαζί με την Εύη Σεϊτανίδου, το κιθαριστικό ντουέτο «Καντινέλια» με το οποίο περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, παίζοντας τις δικές τους συνθέσεις αλλά και παραδοσιακές μουσικές από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο τους album και είναι ήδη στο post production του 2ου LP που αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2024.

Μιμίκα – Δήμητρα Βλάσση

Η Μιμίκα – Δήμητρα Βλάσση γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και σε ηλικία 8 ετών ήρθε στον Πύργο Ηλείας, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με μια μικρή διακοπή 4 ετών για σπουδές.

Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία και ακολούθησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Έχει εργαστεί στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και είναι Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Οι πολλαπλές απαιτήσεις του λειτουργήματος του εκπαιδευτικού και η αναγκαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης στο πλαίσιο της ταχέως μεταβαλλόμενης κοινωνικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας την οδήγησαν να αναζητήσει κατάρτιση με σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα μέσω της φοίτησης της στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών με ειδίκευση στην Κοινωνική Εργασία. Επιπλεον, έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και έχει αποκτήσει πιστοποιημένη γνώση σε παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά κ.α ζητήματα. Ως Εκπαιδευτικός και Κοινωνική Λειτουργός αποβλέπει στην προώθηση της κοινωνικής μεταβολής και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την ενδυνάμωση των μαθητών σε καθολικό επίπεδο μέσω της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων και με άξονα τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συλλογικής ευθύνης και του σεβασμού της ετερογένειας. Για το σκοπό αυτό, αποβλέπει στην κοινωνική συνοχή και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας μέσω της καλλιέργειας της αγάπης για το συνάνθρωπο και για τον τόπο μας. Έτσι, υπηρετεί τη συναρμογή των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών ώστε να γαλουχηθούν οι νέοι μας με σεβασμό προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους και με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της διεθνοποίησης.

Η κοσμοθεωρία της ερείδεται στην ακράδαντη πίστη της στη δύναμη της νέας γενιάς η οποία για να παραχθεί είναι απαραίτητο να δοθεί το βήμα στους νέους να εκφραστούν συμμετέχοντας σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου τους με το δικό τους δημιουργικό, ανανεωτικό, προοδευτικό, αισιόδοξο και καινοτόμο τρόπο…

Το θέμα της ομιλίας της: Ο παιδαγωγικός ρόλος των φεστιβάλ τέχνης για τη νέα γενιά ως φορέας διαμόρφωσης ατομικής και συλλογικής ταυτότητας με απότοκο την κοινωνική και οικονομική μεταβολή.

Νικόλας Αναστασίου

Ο Νικόλας Αναστασίου είναι ιστορικός και μουσικός. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, πήρε πτυχίο Ιστορίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Μεταπτυχιακό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Ως μουσικός έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στη σύνθεση και τη ζωντανή εκτέλεση soundtrack σε παραστάσεις θεάτρου και χορού. Ως ιστορικός έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Επίσης έχει συμμετάσχει στην επιμέλεια ιστορικών συγγραμμάτων, ενώ πρόσφατα επιμελήθηκε το σύγγραμμα «Ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσης», Το ημερολόγιο πολέμου του Κεβόρκ Μαδανιάν, το οποίο εκδόθηκε από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη (Ηράκλειο, 2023). Επί του παρόντος βιοπορίζεται κυρίως από τη μουσική και την επιμέλεια συγγραμμάτων. Επιπλέον έχει μεταφράσει λογοτεχνικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά έκδοσης. Το προσεχές διάστημα θα εστιάσει στην κυκλοφορία προσωπικών του συνθέσεων (μουσική-στίχοι).

Γιώργος Αδαμόπουλος

Ο Γιώργος Αδαμόπουλος είναι MSc Δομοστατικος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με Master στην Τοπική Ανάπτυξη και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από το 2018 έχει ιδρύσει το Τεχνικό Γραφείο Μελετών adamopoulos+partners ενώ αργότερα ίδρυσε την Κατασκευαστική εταιρία Develop EC ΙΚΕ με έδρα την Αθήνα και τον Πύργο. Τα τελευταία χρόνια έχει μελετήσει και κατασκευάσει πληθώρα έργων στην περιοχή της Ηλείας, της Αττικής, των Κυκλάδων, της Θεσσαλίας, της Μεσσηνίας και του Ιονίου. Πρόσθετα ασχολείται με τη μουσική όπου τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά σε πληθώρα συναυλιών ως ερμηνευτής ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου και κιθάρας. Διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με το στιχουργό, ποιητή και ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Τζουανόπουλο. Έχει τραγουδήσει στο δίσκο ‘’Εγώ ζητάω ουρανό’’ προσωπική του δισκογραφία το τραγούδι ‘’Σ’ αγαπώ φωνάζω’’ σε στίχους Γιάννη Τζουανόπουλου και μουσική Ευρυπίδη Νικολίδη, σε ντουέτο με τη Χριστίνα Μαραγκόζη. Έχει ερμηνεύσει σε επανεκτέλεση το τραγούδι ‘’Σαν τα περιπολικά’’ το οποίο κυκλόφορησε από τη Heaven του Ομίλου ANT1. Tέλος δισκογραφεί το τραγούδι ‘’ Ο Δρόμος’’ σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Γιάννη Τζουανόπουλου ενώ θα κυκλοφορήσει μία νέα προσωπική του δισκογραφία με το τραγούδι ‘’Από αγάπη θα πεθάνω’’ (Γιάννης Τζουανόπουλος, Δημήτρης Δημόπουλος) σε συμμετοχή στο δίσκο της Γιώτα Γιάννα. Άλλες του συνεργασίες μεταξύ άλλων είναι με τους: Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Γιάννα, Λάκη Χαλκιά, Μαρία Σουλτάτου Θέμη Αδαμαντίδη, Σοφία Βόσσου, Πέτρο Γαϊτάνο, Μανώλη Καραντίνη, Λιζέτα Νικολάου, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Λαϊκή ορχήστρα Μουσείου «Βασίλης Τσιτσάνης». Τέλος είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπρασπιτιωτών από το 2012, ενώ είναι εν ενεργεία πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου και πρόεδρος της Επιτροπής Υπεύθυνης για την Ανασυγκρότηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Αρχαίας Ολυμπίας.

Χρήστος Ασημακόπουλος

Ο Χρήστος Ασημακόπουλος μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός και εργάζεται στον κατασκευαστικό τομέα από το 2002. Αυτήν την περίοδο ζει και εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ενασχόληση με την μουσική ξεκίνησε από μικρή ηλικία και πιο συγκεκριμένα από 9 χρονών μαθαίνοντας κλασική κιθάρα για 6 χρόνια και συνέχισε να παίζει ηλεκτρικό μπάσο μέσω διαφόρων μουσικών σχημάτων, είτε ημι-επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά. Έχει υπάρξει μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων και έχει συμμετέχει σε συναυλίες σε Ελλάδα, Αγγλία, Ολλανδία, Ινδία, Λίβανο, Ιορδανία, Αίγυπτο και στα Αραβικά Εμιράτα. Ήταν ιδρυτικό μέλος των Χάσμα από τον Πύργο, των Carmody στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και των Carl and the Reda Mafia στα Αραβικά Εμιράτα με τους οποίους άνοιξε συναυλίες για τους Bon Jovi, Bastille, αλλά και Uriah Heep.

Ταξιάρχης-Ιωάννης Σαραντόπουλος

Είναι Γ.Γ. της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών και CEO της Culture and Prosperity sce. Ο κ. Σαραντόπουλος θα αναπτύξει την επιχειρηματική δραστηριότητα του φορέα Κ.ΑΛ.Ο. στην Ηλεία και στην Σάμο στον τομέα του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και του Τουρισμού μέσω της αξιοποίησης των εννοιών της Κοινωνικής Καινοτομίας, της Δημιουργικής Βιομηχανίας και του Δημιουργικού Τουρισμού. Επίσης θα τοποθετηθεί για την συμβολή της Culture and Prosperity s.c.e στην τοπική κοινωνία από το 2013 έως και σήμερα μέσω της λειτουργίας της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και την υποστήριξη της Μουσικής Παιδείας από το Μουσικό Εργαστήρι στα Κρέστενα, τον σχεδιασμό και την υποβολή Projects (έργων) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus plus για την υποστήριξη της κινητικότητας και επέκτασης γνώσεων της νεολαίας μέσω του Κόμβου Μεταφοράς Γνώσεων Central Knowledge Transferer HUB, την αξιοποίηση Εθνικών προγραμμάτων και την διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στους Δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως. Αξίζει να σημειωθεί η επιχειρησιακή εμπειρία και τεχνογνωσία του φορέα Κ.ΑΛ.Ο Culture and Prosperity s.c.e ο οποίος είναι: Συντονιστής Εταίρος της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών, Συνεργαζόμενο Μέλος του Ελληνικού Δικτύου Κοινωνικής Καινοτομίας και Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ηλείας για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD στην Π.Ε. Ηλείας, καθώς και η συμβολή του με την υποβολή προτάσεων στην Μελέτη για την Ανασυγκρότηση της Π.Ε. Ηλείας για θέματα που αφορούν την Κοινωνική Καινοτομία, τους Ψηφιακούς Νομάδες κ.α.

Συντονισμός – Παρουσίαση: Ελευθερία Μυλωνά

Η Ελευθερία Μυλωνά θα είναι η παρουσιάστρια – συντονίστρια του τριήμερου συνεδρίου. Μεγάλωσε στο Άργος και τα τελευταία 16 χρόνια ζει στον Πύργο Ηλείας. Είναι φιλόλογος ειδικής αγωγής, θεατρολόγος και υποδιευθύντρια του Ενιαίοου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Πύργου. Είναι μέλος του μουσικού σχήματος Tanque Harmonica ως τραγουδίστρια και ως στιχουργός, καθώς και μέλος της θεατρικής ομάδας “Δούρειος Ίππος”. Πρόσφατα, στα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα προστέθηκε ο χορός.

Βιβλιογραφία (ενδεικτικά)

Bourdieu, P. (1984). Distinction: A Social Critique of the Judgment of Taste. Cambridge: Harvard University Press.

Wagenaar, C. (ed). (2004). Happy Cities and Public Happiness in Post War Europe. Nai010 Publishers, Michigan, USA.

*Οι ομιλίες θα βιντεοσκοπηθούν και θα αναρτηθούν ξεχωριστά στο διαδίκτυο.

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

GIANNIKOPOULOS ELAIOTRIBIO 2X5 copy(1)

This will close in 20 seconds