Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

2ο Γυμνάσιο Πύργου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ffff

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου.

Στην αρχή η Διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Μπαντούνα αναφέρθηκε στον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, στη μοναδικότητά της, στον πλούτο, στην πλαστικότητα και στην ακριβολογία της. Σημείωσε ότι αποτελεί τη ζωντανή σύνδεσή μας με το παρελθόν, την ιστορία, την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας.

Ακολούθως η κ. Κωνσταντίνα Χέλη, φιλόλογος έκανε μια σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του Δ. Σολωμού, παρουσίασε τις περιόδους της ελληνικής γλώσσας και ανέδειξε τη διαχρονικότητα και την εξέλιξή της από τον Όμηρο μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια έγινε προβολή βίντεο με ετυμολογικά παραδείγματα, διαβάστηκαν από τους μαθητές λέξεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό, ενώ έχουν ρίζα Ελληνική. Αναδείχθηκαν επιβιώσεις της αρχαίας ελληνικής που χρησιμοποιούνται και σήμερα για να δοθεί έμφαση και βαρύτητα στον λόγο μας. Επίσης, έγινε προβολή βίντεο του «Όρκου του Ιπποκράτη» σε Ερασμική προφορά με τη μετάφρασή του και παρουσιάστηκαν λέξεις με ελληνική ρίζα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες επιστήμες όπως Ιατρική, Μαθηματικά, Βιολογία κ.α.

Η κ. Ασπασία Κουκλαμάνη, μαθηματικός αναφέρθηκε στη σύνδεση των μαθηματικών με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και στην επιβίωσή της σε όρους και έννοιες της μαθηματικής επιστήμης, δίνοντας παραδείγματα λέξεων στα μαθηματικά. Τέλος, ακούστηκαν απόψεις ξένων πνευματικών ανθρώπων για τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για τον ρόλο και το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας, η γνώση και η κατανόηση της σημασίας της και της προσφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό. Την ευθύνη για την εκδήλωση είχε η εκπαιδευτικός φιλόλογος κ. Κωνσταντίνα Χέλη.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds