
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «MERCI CHEF» – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Merci Chef!»: Έλληνες και Γάλλοι Σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους !
Για δεύτερη χρονιά η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν μια εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου 2025 με σκοπό να αναδείξουν και να ενισχύσουν τους γαστρονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα.
Με τη συμμετοχή 9 βραβευμένων Σεφ από τη Γαλλία
Και 20 Ελλήνων και Γάλλων Σεφ που ζουν στην Ελλάδα
Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τα βιογραφικά των Γάλλων προσκεκλημένων Σεφ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή 16 Μαρτίου 2025
12:00 – 17:00│Εστιατόριο Athénée
BRUNCH Α ΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ Παρουσία του Γάλλου Σεφ Gauthier DENIS του εστιατορίου L’Ousteau de Baumanière -3 αστέρια Michelin και του Έλληνα Σεφ του Αρτοποιείου «Το Τρομερό Παιδί» Στέφανου ΛΙΒΑΝΙΟΥ.
📍 : Athénée, Βουκουρεστίου 9 & Πανεπιστημίου Αθήνα
Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – κρατήσεις 210 3251430
Από τις 12:00 │ SymposioFestival Βαρβάκειος Αγορά
ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ « SYMPOSIOFESTIVAL »
Η Ελλάδα και η Γαλλία συναντιούνται συνδυάζοντας γαστρονομία και μουσική.
16h30│Χαιρετισμός της Πρέσβειρας της Γαλλίας κας LaurenceAUER, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη ΔΟΥΚΑ
Στρείδια από την Γαλλίδα Σεφ βραβευμένη MOF στον τομέα της αλιείας Eulalie RUS και από τον Σεφ του εστιατορίου «Nyx– Académias Hotel» Δημήτρη ΚΟΤΣΑΛΗ
Μπουγιαμπέσα από τον Γάλλο Σεφ του εστιατορίου «Pourquoi pas» JulienHENNOTEκαι την Σεφ του εστιατορίου «Annie Fine Cooking» Κωνσταντίνα ΚΑΣΠΑΡΙΔΟΥ
Ταρτάρ – Carpaccio : μαρινάδες από τον Γάλλο Σεφ Stéphane JAKIC (Σχολή Ferrandi), και τον Σεφ του « Elounda beach » Albert HAZMA
Ψάρια και Λαχανικά στο μπάρμπεκιου από τον Γάλλο Σεφ του εστιατορίου « L’Auberge Ostape »JohnARGAUD και τον Σεφ του εστιατορίου « Hervé » – 1 αστέρι Michelin Γρηγόρη ΚΙΚΗ.
Κρέπες από τον Sous-chef της Πρεσβείας της Γαλλίας Τάσο ΒΛΑΧΙΩΤΗ
Croissant Bar από την Délifrance: Φτιάξε το δικό σου κρουασάν
Μακαρόν με υπογραφή των Σεφ Στέλιου ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ, Ophélie BARES, Alain CHARTIER, Gauthier DENIS, Arnaud LARHER, Gilles MARCHAL. Την παρασκευή των μακαρόν επιμελείται ο Σεφ Δημήτρης ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ.
📍: Βαρβάκειος Αγορά, οδός Αθηνάς
Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Είσοδος ελεύθερη, κατανάλωση επί πληρωμή
Κρατήσεις : Hasapika Central Market (216 0707026)
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025
09:00 – 18:00│GelatoMio, Ασπρόπυργος
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ 1η μέρα:Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον βραβευμένο « MOF » ΣεφAlainCHARTIER. Διοργάνωση: εταιρεία La Fruitière – Grèce FRULATTI.
📍: Gelato Mio, Λεωφόρος Νάτο, Ασπρόπυργος
Ιδιωτική εκδήλωση, συμμετοχή κατόπιν εγγραφής / Επί πληρωμή
16:00│Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
WEBINAIRE «Comme des chefs 2025 – Η Γαλλική Ζαχαροπλαστική»:Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον Σεφ ζαχαροπλαστικής Gilles MARCHAL σε σπουδαστές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των επαγγελματικών σχολών Σ.Α.Ε.Κ., στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Comme des chefs 2025», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
📍: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31 – Athènes
Απευθύνεται στους μαθητές των επαγγελματικών σχολών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό «Comme des chefs 2025».
16:00 – 18:00│Πρεσβεία της Γαλλίας.
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με θέμα «Μαγειρική & διατήρηση των πόρων της θάλασσας»
Ευαισθητοποίηση του κλάδου της εστίασης στις προκλήσεις της βιώσιμης αλιείας
Συντονισμός: ElisabethVALLET, Διευθύντρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης « EthicOcean ».
Συμμετέχουν:
– Eulalie Rus, Σεφ Βραβευμένη με τον τίτλο MOF στον τομέα της αλιείας
– Julien Hennote, βραβευμένος με 1 Αστέρι Michelin
– Stéphane Jakic, καθηγητής γαστρονομίας (Σχολή Ferrandi)
– Νίκος Βελισσαρόπουλος, διευθυντής της σχολής Le Monde
– Margaux Gairin-Michaux, εκπρόσωπος της εταιρίας Caviar Sturia
– Παύλος Παυλίδης, επαγγελματίας ψαράς
– Κωνσταντίνος Στεργίου, καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
– Killian Papadimitriou, υδατοκαλλιεργητής (εταιρία Philosofish)
– Θάλεια Τσιχλάκη, δημοσιογράφος γεύσης, κριτικός γαστρονομίας
Θα ακολουθήσει υπογραφή της Χάρτας Ethic Océan από την Διευθύντρια της « Ethic Ocean » Elisabeth VALLET και τον Σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας Jean-Marie HOFFMANN
Ελληνικά – Γαλλικά (ταυτόχρονη μετάφραση)
📍: Πρεσβεία Γαλλίας, Βασιλίσσης Σοφίας 7 –Αθήνα
Είσοδος μόνο με πρόσκληση
19:00 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος– AuditoriumTheoAngelopoulos
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: « «Délicieux, Το Πρώτο Εστιατόριο» », ιστορική κομεντί του Eric Besnard
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους JohnARGAUDΣεφ του εστιατορίου «l’Auberge Ostape», JulienHENNOTE βραβευμένου Σεφ με 1 Αστέρι Michelin του εστιατορίου « Pourquoi pas » και Γρηγόρη ΚΙΚΗ Σεφ του εστιατορίου «Hervé».Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Τάνια ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Το Βήμα.
Γαλλική ταινία με ελληνικούς υπότιτλους.
📍: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31 – Athènes
Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων
Τρίτη 18 Μαρτίου 2025
09:00 – 18:00│ GelatoMio, Ασπρόπυργος
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ 2η μέρα:Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον βραβευμένο « MOF » Pastry ChefAlainCHARTIER. Διοργάνωση: εταιρεία La Fruitière – Grèce FRULATTI.
📍: Gelato Mio, Λεωφόρος Νάτο, Ασπρόπυργος
Ιδιωτική εκδήλωση, συμμετοχή κατόπιν εγγραφής / Επί πληρωμή
11:00│Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ»
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ με τον Σεφ Δημήτρη ΚΟΦΙΝΑ
Παρασκευή και διανομή χυμών και κρουασάν παρουσία της επικεφαλής σίτισης Ελπίδας Παπαδοπούλου, με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Délifrance και την υποστήριξη τηςAirFrance. Η εταιρία Robot-Coupe θα δωρίσει στο νοσοκομείο έναν αποχυμωτή σε συνεργασία με την εταιρία. EMKO Koutelas.
12:00 │ Κατάστημα Nora’sDeli
ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Δημιουργίες από τον Σεφ Stéphane Jakic με στόχο την ανάδειξη των γαλλικών προϊόντων.
📍: Nora’s Deli, Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι Αθήνα
Εκδήλωση για επαγγελματίες – μόνο με πρόσκλησ
15:00 │ Πρεσβεία Γαλλίας
ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΧΑΒΙΑΡΙΟΥ STURIA ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Το χαβιάρι Sturia είναι ένα 100% γαλλικό χαβιάρι που παράγεται στην Ακουιτανία (Aquitaine). Συνδυάζει παράδοση και ανθεκτικότητα. Συνοδεία σαμπάνιας Moët-Hennessy.
📍: Πρεσβεία Γαλλίας, Βασιλίσσης Σοφίας 7 Αθήνα
Εκδήλωση για επαγγελματίες – μόνο με πρόσκληση
19h00 – 21:00│Académias Hotel στο Plato Lounge bar
« AFRENCHAFFAIRE » ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΑ
Παρουσία των προσκεκλημένων Γάλλων Σεφ
📍: Académias Hotel, Ακαδημίας 38 & Ομήρου Αθήνα
Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Δωρεάν – πληροφορίες : 210 367 0000
20:00 │ Εστιατόριο Annie – FineCooking
ΔΕΙΠΝΟ 8 ΧΕΡΙΑ (Dîner à huitmains)από 4 γυναίκες Σεφ: τις Γαλλίδες ΣεφEulalieRUSκαιOphélieBARÈS, την Σεφ του εστιατορίου Annie – Fine Cooking Κωνσταντίνα ΚΑΣΠΑΡΙΔΟΥ, και τηνΕλληνίδα Σεφ Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Οι 4 Σεφ θα ετοιμάσουν ένα μενού 6 σταδίων στο εστιατόριο Annie – Fine Cooking που παρουσιάζεται ανάμεσα στις προτάσεις του οδηγού Michelin.
📍: Annie – Fine Cooking, Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος – Αθήνα
Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – Κρατήσεις : 210 9213690
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.