Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpant boll
auto moto news gr logo

60 εταιρείες ελέγχουν το 80% του ελληνικού στόλου

-Κι επειδή ήρθε ο λόγος στη ναυτιλία θέλω να επισημάνω ότι στον κλάδο οι μεγάλοι γίνονται κολοσσοί και οι μικρομεσαίοι αργοσβήνουν. «Τι, πώς, γιατί», θα μου πείτε. Κοιτάξτε, το στατιστικό το βρήκα ενδιαφέρον, αφορά την ελληνόκτητη ναυτιλία και είπα να το αφήσω στο τραπέζι του dark room, να το διαβάσετε για να πάρετε μία εικόνα για τα μελλούμενα. Η ετήσια έρευνα της Petrofin καταγράφει μια σταθερή τάση: οι μεγάλοι όμιλοι της ελληνικής ναυτιλίας ενισχύουν την κυριαρχία τους, ενώ οι μικρομεσαίοι σταδιακά συρρικνώνονται. Το 2024 ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε σε χωρητικότητα κατά 2,9% φτάνοντας τα 488,6 εκατ. DWT και τα 6.708 πλοία, όμως ο αριθμός των εταιρειών μειώθηκε σε 588. Οι εταιρείες με 25+ πλοία έφτασαν τις 60αριθμός-ρεκόρ, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 80% του ελληνόκτητου στόλου. Αντίθετα, οι μικρότεροι πλοιοκτήτες πιέζονται από το κόστος, τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και την αύξηση των τιμών, γενικώς. Η εικόνα γίνεται σαφής: η ελληνική ναυτιλία παραμένει ανθεκτική και αναπτυσσόμενη, αλλά με ολοένα πιο συγκεντρωμένη ισχύ στα χέρια λίγων δυνατών παικτών.

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

odeio 2025

This will close in 20 seconds