Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Αναφορά για την συντήρηση του βυζαντινού ναού της Αγίας Τριάδας στη Δίβρη

avgerino ilia

Αναφορά στην Βουλή, προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ζητώντας να γίνει αυτοψία στον βυζαντινό ναό της Αγίας Τριάδας στη Δίβρη (Λάμπεια) από την αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί επιστημονικά η κατάσταση του ναού και να δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες συντήρησης, όπως αυτές προκύψουν από την εν λόγω αυτοψία.

Η κα. Αυγερινοπούλου, μαζί με την αναφορά, κατέθεσε και την σχετική επιστολή του Συλλόγου Διβριωτών Αθήνας, για την παρατηρούμενη φθορά λόγω υγρασίας και απουσίας συντήρησης στο εσωτερικό του βυζαντινού ναού. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, στο μνημείο πραγματοποιήθηκαν μόνο κατά την δεκαετία του 1960 αναστηλωτικές και στερεωτικές εργασίες από την Διεύθυνση Αναστηλώσεως του ΥΠΠΟ. Υπήρξε επίσης μία μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών για την αναστήλωση των εικόνων ενώ έχει ενταχθεί και στο Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.

Παράλληλα, έχουν αποκατασταθεί οι πλάκες στην στέγη του, μετά από χρηματοδότηση από τους Συλλόγους Διβριωτών Αθήνας και Πάτρας του χωριού και την τότε δημοτική σύμβουλο κ. Μαρία Πατσή, προ πενταετίας. Ο ναός, επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου, χρήζει άμεσων εργασιών συντήρησης, καθώς η υγρασία έχει επιφέρει εμφανή φθορά στο εσωτερικό του και στις τοιχογραφίες όπως επίσης και φούσκωμα των εξωτερικών τοίχων του.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848

This will close in 20 seconds