Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Διονύσης Καλαματιανός: «Πραγματικές και επαρκείς προσλήψεις στην Παιδεία, χωρίς καταργήσεις θέσεων»

kalamatianosd

Σημεία από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Τομεάρχη Παιδείας και Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σχεδίου νόμου για την Ακαδημία Αθηνών

Για τους δήθεν νέους διορισμούς της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, τόνισε:

«Ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, επικοινωνιακούς διθυράμβους για 10.000 προσλήψεις-διορισμούς στην εκπαίδευση.

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως; Εισάγετε τροπολογία που προβλέπει 3.278 νέες οργανικές θέσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, και την ίδια στιγμή καταργείτε ισάριθμες θέσεις από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δηλαδή, παίρνετε θέσεις από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τις μεταφέρετε στην Πρωτοβάθμια. Επομένως, δεν μιλάμε για νέες θέσεις, αλλά για ανακατανομή θέσεων.

Η κατάργηση οργανικών θέσεων δεν είναι απλό πράγμα και θα πρέπει να μας εξηγήσετε: πως και με ποια κριτήρια προβαίνετε σε μια τέτοια διαδικασία; Μιλήσατε με τους αρμόδιους φορείς να σας καταθέσουν τις απόψεις τους, αν συμφωνούν ή διαφωνούν; Μιλήσατε με τους Περιφερειακούς Διευθυντές, με τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα; Ζητήσατε την άποψη της ΟΛΜΕ;

Το μόνο που κάνατε ήταν να αναφέρετε στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ότι αυτές οι θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν χρειάζονται. Με ποιους διαβουλευτήκατε, πως προέκυψε ότι δεν χρειάζονται και σε ποια σχολεία ανήκουν αυτές οι θέσεις; Και γιατί δεν προχωρήσατε σε μια διαδικασία μεταφοράς αυτών των θέσεων εντός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου υπάρχουν πάρα πολλά κενά; Μήπως θα προχωρήσετε σε συγχωνεύσεις τμημάτων και κλείσιμο σχολείων για να μην υπάρχει ανάγκη για αυτές τις θέσεις;

Άρα, λοιπόν, δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις στην εκπαίδευση, αλλά ουσιαστικά κανιβαλίζετε μια βαθμίδα, δήθεν για να ενισχύσετε μια άλλη. Και γιατί λέμε δήθεν; Γιατί αυτά που ανακοινώσατε δεν αρκούν ούτε για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.»

Για την περικοπή πόρων στην εκπαίδευση και την ανακύκλωση της εκπαιδευτικής φτώχειας από πλευράς κυβέρνησης, σημείωσε:

«Από την τροπολογία διαφαίνεται ποια είναι η πραγματική σας πρόθεση. Γιατί επίσης στην αιτιολογική έκθεση αναφέρετε ότι με τις διατάξεις αυτές προβαίνετε σε εξοικονόμηση δαπάνης 2 εκατ. ευρώ. Άρα, λοιπόν, δεν αυξάνετε τη χρηματοδότηση στη Δημόσια Παιδεία, ίσα ίσα τη μειώνετε.

Την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε πουθενά θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών. Με ανοικτή επιστολή τους, δεκάδες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί τονίζουν ότι τα κενά είναι πάρα πολλά. Προφανώς, θα συνεχίσετε να προσλαμβάνετε αναπληρωτές.

Εμείς τονίζουμε διαρκώς ότι χρειάζονται πραγματικές προσλήψεις. Δεν είναι δυνατόν να ανακυκλώνετε την εκπαιδευτική φτώχεια, παίρνοντας οργανικές θέσεις από τη μια βαθμίδα και μεταφέροντάς τες σε μια άλλη. Γιατί αυτό κάνετε, καταργείτε οργανικές θέσεις βασικότατων κλάδων. Βλέπουμε στην τροπολογία ότι καταργείτε 500 θέσεις του κλάδου Φιλολόγων, 300 θέσεις του κλάδου Μαθηματικών, 300 θέσεις του κλάδου Φυσικών Επιστημών και ταυτόχρονα θα προσλαμβάνετε αναπληρωτές για να καλύπτουν κενά.

Επιπλέον, -αν πραγματικά οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών το προηγούμενο διάστημα ήταν 4.000- ακόμα και με τις 10.000 μόνιμες προσλήψεις που ισχυρίζεστε ότι θα κάνετε, θα καλύψετε ουσιαστικά το 10% των κενών και αναπληρωτές θα συνεχίσουν να προσλαμβάνονται. Επιτέλους, σταματήστε τον εμπαιγμό».

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds