Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Διονύσης Καλαματιανός στη Βουλή: «Θα τολμήσετε να καταργήσετε και το ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία;»

kalamatianosdion

Το ζήτημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία φέρνει εκ νέου στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για το μέλλον του θεσμοθετημένου -από το 2019- Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), όπως προβλέπεται στο άρθρο 36 του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ Α 70/07.05.2019).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με τον ν. 4610/2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεψε τη δημιουργία τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία, της Μουσειολογίας στον Πύργο, της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα και του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Στη συνέχεια, όμως, με αποφάσεις της κυβέρνησης ΝΔ, η Μουσειολογία και η Γεωπονία, που λειτουργούσαν,  έκλεισαν, ενώ για το ΤΕΦΑΑ υπήρξε αναστολή της έναρξης λειτουργίας του, που είχε οριστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Ο Ηλείος Βουλευτής επισημαίνει ότι το ΤΕΦΑΑ είναι ένα Τμήμα που με τη λειτουργία του μπορεί να προσδώσει αθλητική και πολιτιστική υπεραξία, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά και σε ολόκληρη τη Χώρα. Η σύνδεσή του με την Ολυμπία και συνεπακόλουθα με τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού, μπορεί να το καταστήσει σημείο αναφοράς. Παράλληλα, εγγυάται την προσέλκυση του διεθνούς αθλητικού, πολιτιστικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού και αθλητισμού. Ορθά, η αιτιολογική έκθεση του ν. 4610/19, χαρακτηρίζει σημαντική την ίδρυση του ΤΕΦΑΑ, καθώς η σύνδεσή του με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά δύναται να ανοίξει προοπτικές για περαιτέρω εξέλιξη και ίδρυση ακόμη και ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Με τη θεσμοθέτηση Γυμναστικής Ακαδημίας στον τόπο των Ολυμπιακών Αγώνων διορθώθηκε μια διαχρονική παράλειψη και ένα λάθος της Ελληνικής Πολιτείας για δεκαετίες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναμένεται να φέρει νομοσχέδιο που θα καταργεί Πανεπιστημιακά Τμήματα, που είχαν ιδρυθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε ανασταλεί μετέπειτα η λειτουργία τους από την κυβέρνηση της ΝΔ, μεταξύ αυτών και το ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία. 

Προκειμένου να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το μείζον αυτό ζήτημα που έχει αναστατώσει τις Ηλείες και τους Ηλείους, ο Διονύσης Καλαματιανός απευθύνει προς τον αρμόδιο υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  • Σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάργηση του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα τον Πύργο; Εάν ναι, με ποιο σκεπτικό; Δεν πιστεύει πως πρέπει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων;
  • Εάν τελικά διατηρηθεί το Τμήμα, πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί και σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του και να αποκτήσει -παράλληλα- παγκόσμια ακτινοβολία;

Σε δήλωσή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε: «Δυστυχώς, φημολογείται πως η κυβέρνηση προωθεί και την κατάργηση του ΤΕΦΑΑ στον τόπο μας. Εάν ισχύσει αυτό, τότε θα χαθεί και η τελευταία ανώτατη εκπαιδευτική δομή στην Ηλεία, ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα που συνδέεται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, έχοντας άμεση σχέση με την παγκόσμια κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας. Επομένως, η παραμονή και λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία αποτελούν σημαντική προτεραιότητα, καθώς θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αθλητική, πολιτιστική, ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο του νομού, αλλά και ολόκληρης της Χώρας. Απαιτείται εγρήγορση, για να μην επιτρέψουμε να υπάρξει μια ακόμα απώλεια για τον τόπο μας.»

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

like us on facebook logo iliakanea

This will close in 20 seconds