Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης του Δάσους Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, στο Λάππα Αχαϊας

ληθλκθ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που βρίσκεται στο Λάππα, Αχαΐας.

Το Κέντρο Πληροφόρησης εγκαινίασε με τον καθιερωμένο αγιασμό ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β’, ενώ χαιρετισμό στους προσκεκλημένους απηύθυναν η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης και εκ μέρους του ΟΦΥΠΕΚΑ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β΄.

Στιγμιότυπο από τη κοπή της κορδέλας των εγκαινίων του ΚΠ

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας, οι Δασάρχες Πύργου και Αμαλιάδας, εκπρόσωποι του τοπικού συλλόγου γυναικών Λάππα «Μελισσάνθη», ανάδοχοι & συνεργάτες της ΜΔ καθώς και πλήθος κόσμου.

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό του Κέντρου Πληροφόρησης από τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με την ξενάγηση των προσκεκλημένων, εντός  του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης, από εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου και υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ), όπου παρουσίασε τις αρχές σχεδιασμού της έκθεσης και το θεματικό της περιεχόμενο.

Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα».

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό του Κέντρου Πληροφόρησης από τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄

Το Κέντρο Πληροφόρησης

Το Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας και στεγάζεται σε οίκημα του 20ου αιώνα, ιδιοκτησία  του Βασιλικού Κτήματος Μανωλάδος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ‘’Έργο Τέχνης’’ με Υπουργική Απόφαση του 1982.

Ο ανακαινισμένος εκθεσιακός χώρος του ΚΠ

Στόχος του Κέντρου Πληροφόρησης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με το Δάσος Στροφυλιάς  – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και του φυσικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του. Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών, μέσω των εκθεμάτων και του εντυπωσιακού εποπτικού υλικού,αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Οθόνες αφής με πολυμεσικές εφαρμογές, προβολές σε οθόνες, εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο .

Το παιδικό τμήμα του ΚΠ

Το Κέντρο Πληροφόρησης είναι ανοιχτό για το  κοινό  από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό της ΜΔ. Η επίσκεψη στο ΚΠ για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία μπορεί να συνδυαστεί με περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο. Στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν 8 πεζοπορικές διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας και 4 ποδηλατικές με σήμανση. Για σχολικές μονάδες& συλλόγους πραγματοποιείται οργανωμένη περιήγηση με την συνοδεία στελέχους της Μονάδας Διαχείρισης, όπου δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να νιώσουν κάτι από την μαγεία των υγροτόπων και να παρατηρήσουν  τα πουλιά του Εθνικού Πάρκου με κιάλια και τηλεσκόπια.

Για περισσότερες πληροφορίες και οργάνωση περιηγήσεων απευθυνθείτε στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2693031939, 31651 & 31959 και στο email[email protected].

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds