Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mathisis 6Χ5 copy
giannikopoulos
droggitis

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Βγήκαν τα «μαχαίρια» – «Επί ποδός πολέμου» οι υποψήφιοι

pasokekoges24esoterikes

Ανεβάζουν «γκάζια» οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με αιχμές για τους αντιπάλους, περιοδείες ανά την επικράτεια και επιχείρηση – «γοητεία» για να κερδίσουν ψηφοφόρους.

Μπορεί η 6η Οκτωβρίου να αργεί ακόμα και ο καύσωνας να «καίει» τις αντοχές, ωστόσο, οι οκτώ υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ρίχνονται καθημερινά στη μάχη με όλο και μεγαλύτερη ζέση, ενώ τα «καρφιά» για τον αντίπαλο – κυρίως, για όποιον θεωρεί ο καθείς ή η καθεμία πως τον/την «απειλεί» περισσότερο – δίνουν και παίρνουν.Unmute

Την ίδια ώρα, η είσοδος της Άννας Διαμαντοπούλου στην προεκλογική κούρσα, προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έφερε «τα πάνω – κάτω», όπως διατείνονταν πολλοί, με την επιφύλαξη βεβαίως των προσεχών δημοσκοπήσεων, που θα είναι ουκ ολίγες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες τον Οκτώβριο.

Ανεβάζουν ρυθμούς οι υποψήφιοι, με αιχμές για τους εσωκομματικούς αντιπάλους, περιοδείες ανά την επικράτεια και επιχείρηση – «γοητεία» για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Γιατί όσο και να μην το παραδέχονται ακόμα και οι πολιτικοί του «εχθροί», το ΠΑΣΟΚ «πουλούσε, πουλάει και θα πουλάει». Και αυτό, όχι επειδή το «καλοβλέπουν» δεξιά κι αριστερά ως «βολικό εταίρο», αλλά πρωτίστως γιατί η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και θα γίνει 50 ετών στις 3 του Σεπτέμβρη, παρότι πέρασε από «σαράντα κύματα», είναι ίσως ο μοναδικός πολιτικός φορέας της μεταπολίτευσης που διατηρεί τους «μηχανισμούς» ενός κόμματος εξουσίας ακόμα κι όταν τα ποσοστά του γίνονται… μονοψήφια.

Υπάρχουν, βέβαια, μηχανισμοί και μηχανισμοί και ίσως γι’ αυτό η υποψήφια για την προεδρία, Μιλένα Αποστολάκη, διεμήνυσε πως «αν δεν περιοριστούν τα ‘στρατεύματα’ και οι ‘μηχανισμοί’, είναι πιθανό να έχουν μία βλαπτική επίδραση στην επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ».

«Πινγκ πονγκ» αιχμών μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα

Κατά τα λοιπά, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται στην Κύπρο, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, έχοντας σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι συνεχίζουν την εκστρατεία τους, βάλλοντας – όπως είναι αναμενόμενο – κυρίως εναντίον του σημερινού και εκ νέου υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτός ακριβώς είναι και ο βασικός προσανατολισμός του δημάρχου Αθηναίων και υποψηφίου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, αφού οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να «απειλεί» σοβαρά την «καρέκλα» του Νίκου Ανδρουλάκη, την ώρα που ο ίδιος αρέσκεται να καταγγέλει ότι δέχεται τα «πυρά» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επειδή θέλει να παραμείνει στον δήμο και να εκλεγεί και πρόεδρος κόμματος – κάτι για το οποίο δέχεται και εσωκομματική κριτική, αλλά και «βολές» από πολίτες.

Ο κ. Δούκας, μετά τις δηλώσεις του περί του 13% «που πρέπει να υπερδιπλασιαστεί», κάτι που προφανώς πιστεύει πως ο ίδιος μπορεί να πετύχει, έστρεψε τα «πυρά» του στον κ. Ανδρουλάκη για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Έγινε μία συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της παιδείας για τα ιδιωτικά κολέγια. Έπρεπε ως ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα να πούμε ότι είμαστε υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας, τελεία και παύλα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας πως η θέση του κόμματος και του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα έπρεπε να είναι «σκανδιναβικά μοντέλα, ούτε σουηδικά μοντέλα, ούτε τίποτα» και υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος τα είχε πει ξεκάθαρα, πως «δεν πρέπει να κρυβόμαστε σε τέτοια θέματα».

Μ. Κατρίνης: Η υποψηφιότητά μου δεν είναι lifestyle ή μεταπολιτικής

katrinis2

Να στηρίξουν την υποψηφιότητα του στην μάχη διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚΚινήματος Αλλαγής και να κάνουν επιλογή ρήξης κάλεσε μέλη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου, Μιχάλης Κατρίνης.

Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση σε μπαράκι στην περιοχή του Λευκού Πύργου ο κ. Κατρίνης ζήτησε από τη βάση του κόμματος να προσέλθει στην κάλπη προκειμένου όπως είπε η μεγάλη συμμετοχή να δώσει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. 

katrinis5

«Να κοιτάξει μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Να γίνει αυτό που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μια μεγάλη και πολυσυλλεκτική παράταξη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. «Δεν κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Κινδυνεύει να συνηθίσουμε στην εικόνα ενός μικρομεσαίου κόμματος» είπε ο κ. Κατρίνης. Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του είπε ότι είναι μια υποψηφιότητα ρήξης και ελπίδας. «Δεν είναι υποψηφιότητα life style ή μεταπολιτικής με προσωπικά χαρακτηριστικά. Η υποψηφιότητα μου απαντά σε ζητήματα καθημερινότητας και στρατηγικής» σχολίασε ο κ. Κατρίνης. 

Περιγράφοντας το στόχο του σε περίπτωση εκλογής του είπε πως επιδίωξη του είναι η δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης που θα είναι εκλογική επιλογή απέναντι στον κ. Μητσοτάκη όχι με συμφωνίες και συγκολλήσεις. «Δεν συμβιβάζεστε με ένα κόμμα του 13% που παλεύει για τη δεύτερη θέση ή την τρίτη» τόνισε. Και συμπλήρωσε «οι πολίτες αναζητούν ένα κόμμα εξουσίας, μια παράταξη που είναι αντίπαλη στον κύριο Μητσοτάκη». 

katrinis DlzCe

«Ένα κόμμα ιστορικό όπως είναι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακούσει τα μηνύματα των πολιτών. Δεν συμβιβάζομαι και αρνούμαι να συνηθίσω στην εικόνα ενός κόμματος που αρκείται στη δεύτερη η τρίτη θέση» τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Το ΠΑΣΟΚ με γενναιότητα να πάρει απόφαση να ξεκινήσει συζήτηση και διάλογο με όμορες δυνάμεις που μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτική κυβερνητική πρόταση την επόμενη ημέρα». «Αυτό πρέπει να είναι το στίγμα του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος. Και συνέχισε «για τη δημιουργία μιας παράταξης εξουσίας βασική προϋπόθεση είναι η ρήξη».https://www.youtube.com/embed/9mpsacK80i4?si=HUuTUUSeICRo_8TF

Συνέχισε λέγοντας πως «Το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να αποδομείται και να υποκαθίσταται από τον ιδιωτικό τομέα». Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα. Δήλωσε πως είναι αντίθετος στην εξαήμερη εργασία και εστίασε σε ζητήματα καθημερινότητας. Ο κ. Κατρίνης ζήτησε από τη βάση του κόμματος να προσέλθει μαζικά στις εσωκομματικές κάλπες . Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Κατρίνης δήλωσε: «Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ρήξης και ελπίδας για ένα ΠΑΣΟΚ που δε συμβιβάζεται με ποσοστά 13-15%, με τη δεύτερη-τρίτη θέση. Για ένα ΠΑΣΟΚ που παίρνει πρωτοβουλία, για μια μεγάλη παράταξη, η οποία ναι μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση και να δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Βεβαίως, για ένα ΠΑΣΟΚ που δεν προσφέρεται ως πολιτικός έτερος της Νέας Δημοκρατίας. 

katrinis4

Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, η κοινωνική βάση της μεγάλης παράταξης να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως η Θεσσαλονίκη, η οποία πρέπει να είναι ένας αναπτυξιακός πόλος της χώρας που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες αλλά δυστυχώς έχει εγκαταληφθεί διαχρονικά από την πολιτεία, θα πρέπει το όραμα και το μοντέλο της περιφερειακής ανάπτυξης να πάρει σάρκα και οστά, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της πόλης και να δώσει ευκαιρίες και στη νέα γενιά, αλλά και στους κατοίκους να ζήσουν πιο ανθρώπινα με υποδομές υγείας και περισσότερους χώρους πρασίνου και περιβάλλοντος». 

katrinis

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Ευριβιάδης Ελευθεριάδης και Κωνσταντίνος Κοκολάκης, η αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Χριστίνα Αλίρη (που θεωρείται η «επιτελάρχισσα» του κ. Κατρίνη στην πόλη), ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Στέλιος Τσούλιας, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Σδούγγος, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Ξυλούρης, ο πρώην αντιδήμαρχος Κορδελιού Εύοσμου Κώστας Σωτηράκης, ο Φώτης Κουσόπουλος, ο πρώην βουλευτής Κοζάνης, Αλέκος Αθανασιάδης, ο Αλέξανδρος Παπουτσής, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Πετρίδης, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονικης Δήμητρα Αγκαθίδου, ο Γρηγόρης Σαρίδης, η Μαρία Παπαγεωργίου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Έλενα Τριανταφυλλίδου κ.ά.

Η απάντηση του Ανδρουλάκη και της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΣΟΚ

Στο θέμα των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ που πρέπει «να υπερδιπλασιαστούν», όπως είπε, την απάντηση έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το να εμφανίζεις ότι θα πάμε με μαγικό τρόπο σε ποσοστά άνω του 20%, απλά με ένα ‘φύγε εσύ, έλα εσύ’, ιδίως όταν δεν έχει επιτευχθεί ούτε το αναγκαίο βήμα στον τομέα που έχεις τη μεγαλύτερη ευθύνη, πρέπει να αξιολογηθεί από τους πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «και ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περαιτέρω τρεις μονάδες», ενώ δεν παρέλειψε να διαμηνύσει πως το ΠΑΣΟΚ «μπορεί να κάνει άλματα, με σχέδιο, όχι με θεωρητικολογία και υποσχέσεις άνευ περιεχομένου».

Όσο για την καθαρή, «τελεία και παύλα» στάση στο θέμα της δημόσιας παιδείας, την απάντηση στον Χάρη Δούκα, μάλλον την δίνει η ιστορία του κόμματος που διεκδικεί και ο ίδιος, αφού η αναθεώρηση του άρθρου 16 υπήρξε σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

Γι’ αυτό, το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη καταψήφισε το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «εμπορευματοποίηση που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και, εν τέλει, και το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ακόμα πιο ξεκάθαρη, άλλωστε, ήταν τότε η επίσης υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία είχε υπογραμμίσει πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι θέση του κόμματος και του συνεδρίου του και, ως εκ τούτου, είχε διαφωνήσει με την απόφαση Ανδρουλάκη.

Γερουλάνος: Συνεργασία και σύνθεση απόψεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ

Και ενώ μετά τον Νίκο Παπανδρέου, και ο νέος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, ο ίδιος διαμηνύει πως «η επόμενη μέρα απαιτεί συνεργασία και σύνθεση απόψεων όλων των προοδευτικών δυνάμεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, τόσο για το καλό της χώρας όσο και για το καλό του χώρου».

Παράλληλα, ο κ. Γερουλάνος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η χώρα και η διακυβέρνησή της χρειάζονται συνέχεια. «Προφανώς, θα χρειαστούν μεγάλες πολιτικές αλλαγές σε ότι αφορά, για παράδειγμα, τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί και την μονοδιάστατη εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χτίσουμε πάνω σε ό,τι θετικό έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Και προσέθεσε πως σκοπεύει να «συμβολίσει» αυτή τη συνέχεια από τώρα και για αυτό, θα τιμήσει όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που έχει διαφωνήσει με κάποιους σε κομβικές τους επιλογές.

Τα «πυρά» στην Διαμαντοπούλου και οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Απανωτά «πυρά», όμως, δέχεται και η Άννα Διαμαντοπούλου και, μάλιστα, πριν καλά-καλά ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή στάθηκε η πρότασή της για την παρουσία εθελοντών δικηγόρων στις εσωκομματικές εκλογές, με στόχο, όπως υποστηρίζει, «να ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία μιας πολύπλοκης διαδικασίας, να προσθέσει αξιοπιστία, από την οποία έχουμε όλοι να κερδίσουμε».

Εξάλλου, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει, απαντώντας εκ των προτέρων σε όσους υποστηρίζουν ότι κάνει δεύτερες σκέψεις για την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας, «δεν πρόκειται για νέα πρόταση, πρόκειται για πρόταση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου το 2016, η οποία είχε γίνει δεκτή από την επιτροπή (σ.σ. ΕΔΕΚΑΠ), μέλη της οποίας είναι ακόμα ενεργά».

«Τις τρεις προηγούμενες φορές που το κόμμα έκανε εκλογές, ήξερε πώς να κάνει τη διαδικασία, η κυρία Διαμαντοπούλου μπορεί να μην ήταν τότε στον χώρο και να μην ήξερε, αλλά γνωρίζουμε πώς γίνονται οι εκλογές», ήταν το «φαρμακερό» σχόλιο του υποψηφίου για την προεδρία Μιχάλη Κατρίνη.

Περί ταυτότητας και άλλων «δαιμονίων»

«Δεν γίνεται να μπαίνουμε σε ένα κόμμα και να βγαίνουμε στη σύνταξη», είχε ήδη σχολιάσει η Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στην ερώτηση γιατί έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τόνισε πως δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη σοσιαλδημοκρατική της ταυτότητα. «Όσοι το βλέπουν μόνο μέσα από την κομματική ζωή, θέλουν μικρό ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να μεγαλώσουμε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας όλοι μαζί για τη σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα και όχι ελάτε πίσω», σημείωσε.

Γεγονός είναι, βέβαια, πως υπήρχε μία περίοδος, κατά την οποία είχε αφαιρέσει τη λέξη «ΠΑΣΟΚ» από το βιογραφικό της, αλλά δεν ήταν και η μόνη μεταξύ των υποψηφίων προέδρων…

Και επειδή πολλοί της χρεώνουν μια πολιτική προσέγγιση με την Νέα Δημοκρατία, καθώς η υποψηφιότητά της σηματοδοτεί την σύνδεση με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, η ίδια ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Mega: «Με ενδιαφέρει ένα μεγάλο, κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Δε με ενδιαφέρει η κυβερνητική συνεργασία με κανένα κόμμα», ενώ χαρακτήρισε «συνωμοσιολογία, ότι εγώ θα το κάνω αυτό, για να πάω μετά και να γίνω δεκανίκι».

Το βέβαιο είναι πως, με την 6η Οκτωβρίου να απέχει δυόμιση μήνες, οι οκτώ υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε. Ας ευχηθούμε, αυτή την εσωκομματική διαδικασία, να καταφέρουν να την κάνουν ενδιαφέρουσα και ουσιαστική για να αφορά και τους πολίτες, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

 

olymbionnews24viber image 2024 09 13 09 51 10 447

 

This will close in 20 seconds