Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
locomotive gif output g3t4JV

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στη Δυτική Ελλάδα: Νέο μέλος στην ομάδα των Αργυροπελεκάνων με πομπό της Δυτικής Ελλάδας

pelekanos
investment red long banner

Μία ακόμα επιτυχημένη αποστολή δακτυλίωσης και σήμανσης ολοκλήρωσε πριν λίγες ημέρες η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στη Δυτική Ελλάδα. Το νέο μέλος της ομάδας των Αργυροπελεκάνων που έχουν σημανθεί με δορυφορικό πομπό από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ είναι… «γέννημα θρέμμα» Μεσολογγίτης ενώ, όπως αποδείχθηκε, είναι και παλιός «γνώριμος» της ομάδας μας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, Ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ταξίδεψε ως την προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας για την υλοποίηση δράσης δακτυλίωσης και σήμανσης Αργυροεπελεκάνων στο πλαίσιο του διεθνούς Προγράμματος Pelican Way of LIFE. Με τη βοήθεια τοπικών συνεργατών, τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να παγιδεύσουν ένα αρσενικό πουλί, στο 3ο έτος της ηλικίας του, το οποίο -όπως διαπιστώθηκε- έφερε κίτρινο δακτυλίδι με μαύρα γράμματα.



Το συγκεκριμένο δακτυλίδι μάς αποκάλυψε πως, τον Μάρτιο του 2022, ο ίδιος Αργυροπελεκάνος είχε σημανθεί και πάλι στην Κλείσοβα από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, ως νεοσσός τότε. Με δεδομένο ότι ο εντοπισμός και η δακτυλίωση ενός Αργυροπελεκάνου είναι μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία, το γεγονός ότι είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε ξανά το ίδιο άτομο, ενήλικο πλέον, είχε ιδιαίτερη σημασία για όλα τα μέλη της ομάδας που αποφάσισαν να το ονομάσουν «Λίλο»!

Η σήμανση του «Λίλο» με δορυφορικό πομπό θα μας επιτρέψει να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις του μέσω τηλεμετρίας, ενώ οι ειδικές ετικέτες που φέρει στα φτερά του, λευκές με μαύρα γράμματα (M13), επιτρέπουν την ταυτοποίησή του ακόμα και από μακρινή απόσταση.

Ο «Λίλο» προστίθεται στην παρέα των Αργυροπελεκάνων που φέρουν πομπό, όπως ο «Μαΐστρος», ένας πελεκάνος από το Μεσολόγγι που σημάνθηκε με πομπό το 2021 και έκτοτε μας έχει δώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κατανόηση του τρόπου τροφοληψίας, αναπαραγωγής αλλά και των μετακινήσεων του δυτικού πληθυσμού του είδους που, από ό,τι προκύπτει, δεν καλύπτει μεγάλες αποστάσεις, ταξιδεύοντας συχνότερα από τον Αμβρακικό μέχρι και το Κοτύχι.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε δακτυλιωμένους Αργυροπελεκάνους, παρακαλούμε ενημερώστε την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί μαζί με σχετικές φωτογραφίες στο:

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

GIANNIKOPOULOS ELAIOTRIBIO 2X5 copy(1)

This will close in 20 seconds