Η Χεζμπολάχ είναι σε θέση να πλήξει όλο το Ισραήλ
Χεζμπολάχ: Το οπλοστάσιο που διαθέτει και η σύγκριση με το Ισραήλ
Η Χεζμπολάχ είναι από τις βαριά οπλισμένες παραστρατιωτική στον κόσμο.
Υποστηριζόμενη από το Ιράν και με έδρα τον Λίβανο, η σιιτική ισλαμιστική μη κρατική ομάδα έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τις 8 Οκτωβρίου.
Οι διασυνοριακές εχθροπραξίες δημιούργησαν το φάσμα μιας περιφερειακής σύρραξης και προκάλεσαν έντονες διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Αν και δεν μπορεί να συγκριθεί με τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ, το όλο και πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο Ισραήλ και τους συμμάχους του στην περιοχή.
Η Χεζμπολάχ είναι σε θέση να πλήξει όλο το Ισραήλ
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, το Ισραήλ διαθέτει έναν πολύ ανώτερο στρατό από τη Χεζμπολάχ, αλλά η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές έως και 500 χιλιόμετρα. Αυτοί θα πρέπει να παρακάμψουν το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ για να προκαλέσουν ζημιά.
Πηγή: Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών -Γράφημα: Lou Robinson και Rachel Wilson, CNN
Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το στρατηγικό βάθος της Χεζμπολάχ. Η παραστρατιωτική ομάδα αποτελεί μέρος ενός άξονα μαχητών υπό την ηγεσία του Ιράν που εκτείνεται στην Υεμένη, τη Συρία, τη Γάζα και το Ιράκ. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες έχουν αυξήσει σημαντικά τον συντονισμό τους από τον Οκτώβριο, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς. Ο άξονας αυτός είναι γνωστός στο Ισραήλ ως «δακτύλιος της φωτιάς».
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών, οι εταίροι της Χεζμπολάχ στην περιοχή έχουν εμπλακεί σε μια υποβόσκουσα σύγκρουση με το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Οι Χούθι της Υεμένης έχουν ρίξει σποραδικά πυρά κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μια αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και κατά του Ισραήλ.
Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα-ομπρέλα σκληροπυρηνικών σιιτικών φατριών, έχει επίσης εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον θέσεων των ΗΠΑ στη χώρα αυτή. Ο άξονας έχει εξαρτήσει την παύση αυτών των εχθροπραξιών από την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επαναπροσδιοριζόμενος ως «υποστηρικτικό μέτωπο» για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπως περιγράφεται από ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ είναι περικυκλωμένο από ομάδες μάχης που υποστηρίζονται από το Ιράν
Η Χεζμπολάχ έχει ισχυρές συμμαχίες με τον άξονα μαχητικών ομάδων υπό την ηγεσία του Ιράν που εκτείνεται στη Γάζα, την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ, με το Ιράν να παρέχει όπλα και εκπαίδευση στη Χεζμπολάχ. Οι ομάδες αυτές έχουν αυξήσει τον συντονισμό τους μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή
Πηγές: Atlantic Council, Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο των ΗΠΑ, Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αξιωματούχοι των Χούθι, Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. -Γράφημα: Henrik Pettersson, Nadeen Ebrahim, Eliza Mackintosh και Lou Robinson, CNN
Η πολεμική δύναμη της Χεζμπολάχ αναδύθηκε από τα συντρίμμια της εισβολής του Ισραήλ στη Βηρυτό το 1982. Εκείνη την εποχή, ήταν μια ασύνδετη ομάδα ισλαμιστών μαχητών που υποστηρίζονταν από τη νεοσύστατη Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ακολούθησε μια αλματώδης άνοδος της στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος της ομάδας. Το 2000, οι αντάρτες της ανάγκασαν τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, τερματίζοντας μια κατοχή που κράτησε περισσότερο από 20 χρόνια. Το 2006, επέζησε από έναν πόλεμο 34 ημερών με το Ισραήλ που προκάλεσε καταστροφές στο Λίβανο.
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Συρίας που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο τη δεκαετία του 2010, πολέμησε για λογαριασμό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς κατέστειλε βάναυσα τις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης και προκάλεσε τεράστιο αριθμό νεκρών αμάχων. Καθώς πολεμούσε στα χαρακώματα αυτού του σχεδόν δεκαετούς πολέμου, η Χεζμπολάχ απέκτησε εμπειρία στον πόλεμο των πόλεων και εδραίωσε τις συμμαχίες της με άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και πολεμούν στη Συρία. Απελευθέρωσε επίσης μια ζωτικής σημασίας οδό εφοδιασμού όπλων μεταξύ του Ιράν και του Λιβάνου, μέσω των εταίρων της στο Ιράκ και τη Συρία, ενισχύοντας περαιτέρω το οπλοστάσιό της.
Το εκτεταμένο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ είναι ίσως η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική ομάδα στον κόσμο, με ένα οπλοστάσιο που είναι πιο εξελιγμένο και καταστροφικό από τη Χαμάς. Όμως εξακολουθεί να μην υπερτερεί έναντι του στρατού του Ισραήλ.
Ρουκέτες και πύραυλοι 120.000-200.000
Η Χεζμπολάχ συνέχισε να αποθηκεύει ρουκέτες και πυραύλους από την τελευταία σύγκρουσή της με το Ισραήλ το 2006.
Μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών (UAS)
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ προμηθεύονται, σχεδόν εξ ολοκλήρου από το Ιράν και χρησιμοποιούνται για επιτήρηση και για επιθέσεις σε στόχους.
Σημείωση: Αυτός δεν είναι ένας οριστικός κατάλογος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ και καλύπτει μόνο ό,τι είναι δημοσίως γνωστό.
Πηγές: Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, Στρατός των ΗΠΑ, Κέντρο Εξαγωγών του ιρανικού Υπουργείου Άμυνας, Υπηρεσίες Έρευνας Εξοπλισμού, Οπλικά Συστήματα
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς σύγκρουσής της με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί σε ασύμμετρο πόλεμο. Επιδίωξε να αυξήσει την πολιτική και στρατιωτική της ισχύ, ενώ παράλληλα προσπάθησε να εδραιώσει την αποτροπή, παρά τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ.
Αλλά η Χεζμπολάχ κινείται προσεκτικά. Η πρόκληση της πλήρους δύναμης πυρός του Ισραήλ θα μπορούσε να υποβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της παραστρατιωτικής ομάδας, να την γυρίσει χρόνια -αν όχι δεκαετίες- πίσω και να καταστρέψει μεγάλα τμήματα του Λιβάνου, ο οποίος έχει λυγίσει υπό το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης του.
Η Χεζμπολάχ έχει ήδη χάσει περισσότερους από 400 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων διοικητών, σε συνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ από τον Οκτώβριο. Περίπου 150 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN των δημοσίως διαθέσιμων στοιχείων. Ο αντίκτυπος στο Ισραήλ ήταν επίσης σημαντικός, με περισσότερους από 60.000 ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια συνοριακή περιοχή του και δεκάδες να έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και αμάχων.
Ο ισραηλινός στρατός υπερτερεί σημαντικά της Χεζμπολάχ
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει 30.000-50.000 στρατιώτες, αλλά νωρίτερα φέτος ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα ισχυρίστηκε ότι η ομάδα του διαθέτει περισσότερους από 100.000 μαχητές και εφέδρους.
Σημείωση: Τα στοιχεία της Χεζμπολάχ βασίζονται σε εκτιμήσεις.
Πηγή: Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών.
Καθώς οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα συνεχίζονται, η Χεζμπολάχ προσπάθησε, με κάποια επιτυχία, να υπονομεύσει το περίφημο σύστημα πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, γνωστό ως Iron Dome. Έχει προσπαθήσει να το κάνει αυτό επιτιθέμενη στις πλατφόρμες του και κατακλύζοντάς το με σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μικρού βεληνεκούς, προκειμένου να ανοίξει δρόμο για άλλα βλήματα να φτάσουν βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος.
Πώς λειτουργεί ο σιδερένιος θόλος του Ισραήλ, τα 4 βήματα
Το κινητό σύστημα αεράμυνας αποτελείται από 10 συστοιχίες που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων ελιγμών, με κάθε πύραυλο να κοστίζει περίπου 40.000 έως 50.000 δολάρια. Η στρατηγική τοποθέτησή τους παρέχει ένα αμυντικό φράγμα έναντι ρουκετών, όλμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για έως και 60 τετραγωνικά μίλια κατοικημένων περιοχών και το Ισραήλ έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι το ποσοστό επιτυχίας υπερβαίνει το 90%.
Ανίχνευση
Το ραντάρ εντοπίζει έναν εισερχόμενο πύραυλο σε απόσταση 2,5 έως 43 μιλίων ή 4 έως 70 χιλιομέτρων από την μπαταρία και στέλνει πληροφορίες σχετικά με την πορεία του πυραύλου στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου.
Πρόβλεψη
Το κέντρο ελέγχου υπολογίζει τη θέση πρόσκρουσης και προβλέπει εάν ο πύραυλος πρόκειται να πλήξει κατοικημένες περιοχές.
Αξιολόγηση
Το σύστημα στοχεύει τους πυραύλους που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις αστικές περιοχές και τις υποδομές κατά την αντιμετώπιση πολλαπλών ταυτόχρονων απειλών, αγνοώντας τους πυραύλους που είναι πιθανό να πλήξουν ακατοίκητες περιοχές ή τη θάλασσα.
Αναχαίτιση
Το σύστημα ελέγχου συνδέεται με έναν εκτοξευτή που εκτοξεύει έναν πύραυλο για την καταστροφή του πυραύλου, εάν η αναχαίτιση κριθεί δικαιολογημένη.
Οι πιθανότητες επιβίωσης της Χεζμπολάχ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ εξαρτώνται από το αν θα μπορέσει ή όχι να ξεγελάσει αυτά τα συστήματα, τα οποία τους τελευταίους μήνες αναχαίτισαν χιλιάδες εναέρια όπλα από το Ιράν, τη Γάζα και το Λίβανο.
Το εκτεταμένο αμυντικό σύστημα του Ισραήλ
Ένα πολυεπίπεδο αμυντικό σύστημα σε συνδυασμό με μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας, καθιστούν πολύ δύσκολο για τους πυραύλους να φτάσουν στους προβλεπόμενους στόχους τους.
Ο σιδερένιος θόλος
Εύρος: 70 χλμ.
Μέγιστο υψόμετρο: 10χλμ.
Αμύνεται κατά πυραύλων επιφανείας-επιφανείας μικρού βεληνεκούς που χρησιμοποιούν πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας με έκρηξη-κατακερματισμό για την καταστροφή στόχων.
Μπορεί να εντοπίσει έως και 1.100 στόχους και το Ισραήλ έχει υποστηρίξει ποσοστό επιτυχίας 90%.
Η σφεντόνα του Δαβίδ
Εύρος: 300 χλμ.
Μέγιστο υψόμετρο: 15 χλμ.
Υπερασπίζεται βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους μεγάλου διαμετρήματος και πυραύλους κρουζ. Η αναχαίτηση γίνεται από έναν πύραυλο μήκους 4,6 μέτρων, ο οποίος δεν διαθέτει πολεμική κεφαλή, αλλά καταστρέφει τους στόχους πλήττοντάς τους απευθείας.
Μπορεί να εντοπίσει έως και 1.100 στόχους.
Σύστημα «βέλος»
Προστατεύει από βαλλιστικούς πυραύλους. Αποτελείται από δύο πυραυλικά συστήματα:
Βέλος 2
Εμβέλεια: 100 χλμ.
Θραυσματικές κεφαλές καταστρέφουν τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους.
Βέλος 3
Εμβέλεια: 2.400 χλμ.
Αναχαιτίζει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα, πριν επανέλθουν στην ατμόσφαιρα.
Λόγω της αυξανόμενης δύναμης της Χεζμπολάχ, ένας πιθανός ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου θα ωθούσε τη Μέση Ανατολή σε αχαρτογράφητα νερά. Η διπλωματική προσπάθεια για την αποτροπή του είναι πιθανό να συνεχιστεί με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα.
Πηγή: iefimerida.gr – Χεζμπολάχ: Το οπλοστάσιο που διαθέτει και η σύγκριση με το Ισραήλ – iefimerida.gr