Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

soly antono rqd
topintzis plaiso
anthoulis 2x5 new 1

Η «ευλογία» του χρέους υπό βρετανικό δίκαιο

-Χθες αποδομήθηκε ένα ακόμη «αντιμνημονιακό παραμύθι». Η υπαγωγή του ελληνικού χρέους στο αγγλικό δίκαιο που κάποιοι θεωρούσαν «προδοτική» παραχώρηση στους πιστωτές της χώρας, αποδείχτηκε τελικά η μεγαλύτερη προστασία του ελληνικού Δημοσίου. Η Ελλάδα κέρδισε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας την υπόθεση επαναγοράς των GDP-linked warrants. Ήταν τίτλοι ονομαστικής αξίας άνω των 62 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη σειρά τίτλων συνδεδεμένων με το ΑΕΠ που έχει ποτέ εκδώσει κυρίαρχο κράτος. Η αγγλική δικαιοσύνη έκρινε σε χρόνο-ρεκόρ, λιγότερο από έναν χρόνο από την κατάθεση της αγωγής. Αν η υπόθεση κρινόταν από ελληνικά δικαστήρια, μια δεκαετία δεν θα ήταν αρκετή. Το δεύτερο μάθημα αφορά τον ΟΔΔΗΧ. Ορισμένοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές (VR Capital, Wellington Management, Pharo Management) αμφισβήτησαν την επαναγορά των τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο, ισχυριζόμενοι ότι η τιμή κτήσης ήταν -36% χαμηλότερη από την αγοραία. Αντί να υποχωρήσει στις πιέσεις και τις απειλές για τη «φήμη» της Ελλάδας, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να ζητήσει «αναγνωριστική απόφαση» από τα βρετανικά δικαστήρια που αποδείχθηκε ο «πλέον αποτελεσματικός» τρόπος επίλυσης, αποφεύγοντας κατακερματισμένες διαδικασίες και αντιφατικές αποφάσεις. Σπάνια η διαχείριση δημοσίου χρέους αντιμετωπίζεται με τέτοια νομική πυγμή και επαγγελματική ψυχραιμία. Το τρίτο μάθημα είναι πολιτικό: η ανάπτυξη δεν πρέπει να τιμωρείται. Τα GDP warrants σχεδιάστηκαν ώστε η Ελλάδα να «μοιραστεί» τους καρπούς της ανάκαμψης με τους πιστωτές. Με την επαναγορά των 156 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο εξαγόρασε τους τίτλους στα 25 σεντς του ευρώ, κλείνοντας υποχρεώσεις που έφταναν ως το 2042 – και γλιτώνοντας επιβαρύνσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου είναι εφέσιμη εντός τριών εβδομάδων. Οι αντίδικοι δεν παρέστησαν. Αλλά η ουσία έχει ήδη κριθεί.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos