Η Ιερή Εκεχειρία
«Ο Ίφιτος και οι Ηλείοι πρέπει να ανανεώσουν τους Ολυμπιακούς αγώνες». Έτσι απάντησε ο θεός Απόλλωνας στο βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο όταν κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. ζήτησε από το μαντείο των Δελφών να του πει τι έπρεπε να κάμει για να σωθεί η Ελλάδα, που μαστιζόταν τότε από εμφυλίους πολέμους και αρρώστιες. Έτσι η ανανέωση των Ολυμπιακών Αγώνων προβλήθηκε σα θεϊκή αξίωση και πραγματοποιήθηκε από τον Ίφιτο.
Την ίδια εποχή ο Ίφιτος της Ήλιδας, ο μυθικός νομοθέτης της Σπάρτης Λυκούργος και ο Κλεισθένης της Πίσας, εσύναψαν μια συνθήκη διαρκείας, την Ολυμπιακή Εκεχειρία, που έμεινε σεβαστή απ’ όλους τους Έλληνες και ίσχυσε σαν κανόνας Διεθνούς Δικαίου ακόμα και στις δραματικότερες συρράξεις του αρχαίου κόσμου.
Με τη συνθήκη αυτή η περιοχή της Ολυμπίας και της Ήλιδας ανακηρύχτηκε χώρα ιερή και απαραβίαστη, απαγορεύτηκε η είσοδος του στρατού και γενικά ενόπλων στο έδαφός της, δεν μπορούσε να εκτελεστεί θανατική ποινή και νομοθετήθηκε να σταματούν οι πόλεμοι και οι εχθροπραξίες. Έτσι οι αθλητές, οι αντιπρόσωποι των πόλεων και οι πολυπληθείς προσκυνητές μπορούσαν ανεμπόδιστοι και ασφαλείς να φτάσουν στην Ολυμπία, να δουν τους πολυθρύλητους αγώνες και να ξαναγυρίσουν στις πατρίδες τους.
Χάρη στο θεσμό αυτό το ιερό της Ολυμπίας απέκτησε κύρος, φήμη και δύναμη να επιβάλλει την ειρήνη σ’ όλον τον ελληνικό κόσμο για χάρη της μεγάλης γιορτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ηλείοι, σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο, γνώρισαν, τουλάχιστον ως τον 5ο π.Χ. αιώνα, ευημερία, ευδαιμονία και πυκνότητα πληθυσμού, ακριβώς επειδή κρατούσαν έτσι τη χώρα τους επί μακρά χρονικά διαστήματα έξω από πολεμικές διαμάχες.
Η μεγάλη όμως σημασία του θεσμού της εκεχειρίας, δηλαδή της προσωρινής ειρήνης, ήταν ότι αποσκοπούσε περισσότερο από την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των Αγώνων, στη δημιουργία συνθηκών για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ελληνικών πόλεων- κρατών. Ο συνδυασμός της προώθησης της ειρήνης και της συναδέλφωσης, με τα πιο μεγάλα ιδανικά του αθλητισμού – την ευγενή άμιλλα, τον ανταγωνισμό με ίσους όρους, την τίμια μάχη και την άθληση του σώματος-, συνθέτουν την ολυμπιακή ιδέα, τον Ολυμπισμό, όπως τον εννοούσαν και τον εφάρμοζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Είναι αυτό ακριβώς που ο ποιητής Κωστής Παλαμάς τραγούδησε στον Ολυμπιακό του Ύμνο: «Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού…».
Να τολμήσουμε στην ευχή, ότι: «Και ΣΗΜΕΡΑ, που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται και ζει καθημερινά τον εφιάλτη καινούργιου ολοκαυτώματος, δεν επιβάλλεται να θεσπιστεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, με ποινή, στις περιπτώσεις παραβάσεως, τον, δια παντός ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ από τους Αγώνες της χώρας που δε σέβεται τη συμφωνία των Ολυμπιακών Αγώνων; Πώς και πότε θα φθάσει σ΄ αυτή τη δύναμη η Ολυμπιακή Ιδέα; Μήπως όταν αποφασιστεί η ΕΠΑΝΟΔΟΣ των Ολυμπιακών Αγώνων στην έδρα τους; Την ευλογημένη από τους θεούς και τη Φύση Ολυμπία;
http://ekecheiria.ilei.sch.gr/istorika_ekexeirias.htm
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.