Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις σοδειές των Ευρωπαϊκών Χωρών
Συμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο αμπελώνας του Cornelius Dönnhoff στην περιοχή Nahe της Γερμανίας είναι συνήθως γεμάτος σταφύλια αυτή την εποχή. Οι αμπελώνες του είναι σχεδόν γυμνές αφού οι παγετοί του Απριλίου κατέστρεψαν την πρώιμη ανάπτυξη, και δεν είναι σίγουρος για το πώς θα αποδειχθούν οι λίγοι καρποί που έχουν ενώ παρόμοια είναι η εικόνα σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών της Ευρώπης.
Η φετινή ασυνήθιστα υγρή άνοιξη και με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν αφήσει τους αγρότες από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι γεύσεις και το μέγεθος των συγκομιδών τους, ενώ ο νότος μάχεται με άλλη μια σοβαρή ξηρασία.
Η παραγωγή μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συρρικνωθεί κατά το 1/10, η έλλειψη φράουλας ωθεί τις τιμές σε ορισμένες περιοχές σε υψηλότερα επίπεδα και η Ιταλία αγωνίζεται να συγκομίσει αρκετές ελιές για την παραγωγή λαδιού.
Τα γεγονότα αποτελούν υπενθύμιση της αυξανόμενης πρόκλησης που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, με επιπτώσεις που ενδεχομένως θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια
Ο Lambert van Horen, ανώτερος αναλυτής της Rabobank επεσήμανε ότι «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι έκαναν οι καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα οι έντονες βροχοπτώσεις, στις ρίζες των οπωροφόρων δέντρων ,αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις συγκομιδές του επόμενου έτους».
Ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της ηπείρου που είναι η Πολωβνία ενδέχεται να δει τη συνολική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση Fruit Union της Πολωνίας. Η ήπια αρχή της χρονιάς έκανε τα δέντρα να βλαστήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά επλήγησαν από ισχυρούς παγετούς τον Απρίλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την εκταμίευση του ποσού των 62 εκατομμυρίων ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό της ΕΕ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πολωνία, καθώς την Τσεχία και την Αυστρία, οι οποίες επίσης υπέστησαν δυσμενείς συνθήκες.
Παρόμοιες ψυχρές και υγρές περίοδοι έπληξαν τη Γερμανία, την συρρίκνωση των γεωργικών εκτάσεων όπως την συγκομιδή φράουλας που το 2024 αναμένεται να έχει ψαλιδιστεί περίπου το 1/4 του περσινού επιπέδου, με τις τιμές για τους καταναλωτές να είναι περίπου 4% υψηλότερες τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την Εταιρεία Πληροφόρησης Αγροτικής Αγοράς. Επίσης τα διάσημα λευκά σπαράγγια της δέχθηκαν επίσης πλήγμα.
Ορισμένοι αμπελουργοί και οπωροκαλλιεργητές έχασαν ολόκληρη τη σοδειά τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποθέματα για να τα πουλήσουν στους λιανοπωλητές. Αν και αρχικά δεν περιλαμβάνονταν στη δέσμη ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα εξετάζονται.
«Τα αμπέλια δεν μπορούν να αντέξουν έναν τέτοιο παγετό. Σε ορισμένες πλαγιές έχουμε απώλεια 100%», δήλωσε ο Dönnhoff από την περιοχή Nahe.
Η Γαλλία, επίσης, θα δει χαμηλότερους όγκους παραγωγής κρασιού σε ορισμένες περιοχές χάρη στον παγετό, σύμφωνα με την υπηρεσία προβλέψεων του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων της.
Δεν είναι μόνο ο παγετός που προκαλεί προβλήματα. Η Απουλία, στην «μπότα» της Ιταλίας, μάχεται με την ξηρασία εν μέσω καύσωνα φτάνει τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη είναι τόσο μεγάλη που φρούτα και λαχανικά έχουν καεί. Η παραγωγή του ελαιολάδου που είναι το πιο εμβληματικό προϊόν της περιοχής αναμένεται να μειωθεί πάνω από 50%.
Η παραγωγή σιταριού για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών έχει επίσης μειωθεί περισσότερο από το μισό λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου που αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο για τους αγρότες στις πιο σημαντικές γεωργικές περιοχές της Ιταλία τονίζεται ότι καιη χώρα της Ιβηρικής η Ισπανία, υποφέρει από ξηρασία τα τελευταία χρόνια, με τοπικές αναφορές να αναφέρουν ότι η παραγωγή μάνγκο της θα μειωθεί φέτος.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η έλλειψη ήλιου που έχει προβληματίσει τους καλλιεργητές φρούτων όπως οι φράουλες, οι ντομάτες και τα αγγούρια. Παρά το γεγονός ότι ο Μάιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε μια ιδιαίτερα υγρή έναρξη του καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις υπερδιπλάσιες του μακροπρόθεσμου μέσου όρου στο βαρύ γεωργικό νοτιοανατολικό τμήμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι σε εκείνες τις υπαίθριες καλλιέργειες που βασίζονται στην ηλιοφάνεια για να αναπτύξουν γεύση και χρώμα, όπως τα μήλα ή τα σταφύλια.
Τα επίπεδα ζάχαρης μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα ως αποτέλεσμα», δήλωσε η Kelly Shields, Τεχνική Διευθύντρια της Κοινοπραξίας Φρέσκων Προϊόντων (Fresh Produce Consortium), ενός παρατηρητή και υποστηρικτή του κλάδου.
Σύμφωνα με τον Joe de Ruse, διευθυντή γενετικής της Summer Berry Company «τα χαμηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η συγκομιδή ορισμένων καλοκαιρινών βασικών προϊόντων να γίνει αργότερα από το συνηθισμένο. Στην περίπτωση των φραουλών, το θετικό ήταν ότι βγήκαν μεγαλύτερες και πιο γευστικές λόγω της βραδύτερης περιόδου ανάπτυξης.»
Με πληροφορίες από το Bloomberg
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.