Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να μπορούν να μειώσουν την αντίληψή τους για το πόσο άγχος μπορούν να αντέξουν ακολουθώντας μια μεσογειακή διατροφή, δήλωσε η Λίνα Μπεγκντάτς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγείας και Ευεξίας.
«Το άγχος είναι γνωστό ότι είναι πρόδρομος συναισθηματικής δυσφορίας και έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει το ψυχικό άγχος. Ως εκ τούτου, ένα στοιχείο του γρίφου μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να συνδέεται με μείωση των αρνητικών στοιχείων της αντιληπτής πίεσης και ενίσχυση των θετικών χαρακτηριστικών της,» δήλωσε η Μπεγκντάτς.
Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό κέντρο, η Μεσογειακή Διατροφή βασίζεται σε φυτά με υγιεινά λίπη και περιλαμβάνει κυρίως ολικής αλέσεως τρόφιμα και ποικιλία φυσικών χρωμάτων. Αυτή η διατροφή, κατά την άποψή του, διαφοροποιείται σημαντικά από τη Δυτική Διατροφή, η οποία είναι γνωστή για τη υψηλή συγκέντρωση επεξεργασμένων τροφίμων χαμηλής ποιότητας και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Επιπλέον, εξήγησε ότι, ενώ η Μεσογειακή Διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη της τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία, ελάχιστα είναι γνωστά για την επίδρασή της στην αντιληπτή πίεση, δηλαδή την αντίληψη του πόσο άγχος έχει ένα άτομο σε μια δεδομένη στιγμή.
Για να το δοκιμάσουν αυτό, η Μπεγκντάτς και οι φοιτητές της διεξήγαγαν έρευνα σε πάνω από 1.500 άτομα, ρωτώντας τους για τα είδη τροφίμων που κατανάλωναν και αξιολογώντας τα επίπεδα αντιληπτού άγχους τους. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση στοιχείων της Μεσογειακής Διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αντιληπτού άγχους και ψυχικής δυσφορίας, ενώ η κατανάλωση στοιχείων της Δυτικής Διατροφής συσχετίζεται με αντιληπτό άγχος και ψυχική δυσφορία.
Η ερευνήτρια σημείωσε ότι οι περισσότερες μελέτες για τη διατροφή και το άγχος επικεντρώθηκαν στο πώς το άγχος επηρεάζει την επιλογή και την ποιότητα της διατροφής. Η Μπεγκντάτς και η ομάδα της μελετούν διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου και των συμπεριφορών σε σχέση με τα διατροφικά πρότυπα.
Η μελέτη «Επιπτώσεις των Μεσογειακών και Δυτικών διατροφικών προτύπων στην αντιληπτή πίεση και ψυχική δυσφορία» έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Nutrition and Health.
Πηγή:mercacei.com,olivenews
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.