Και η ΚΕΔΕ στο πλευρό του ΦοΔΣΑ Ηλείας, ενάντια στο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα για τη Δυτική Ελλάδα
Την πλήρη αντίθεση τους στην επιχειρούμενη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα για όλη την Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, εξέφρασαν για μια ακόμα φορά με τον πλέον επίσημο και θεσμικό τρόπο, οι Δήμαρχοι της Ηλείας και σύσσωμα τα μέλη της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.
Οι δήμαρχοι της περιφέρειας συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να παρουσιάσουν στο πραγματικό του μέγεθος το πρόβλημα που δημιουργείται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, αν τελικά επιμείνει το Υπουργείο στη συγχώνευση.
Ο Δήμαρχος Ήλιδας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την εισήγηση εκ μέρους του Φορέα, επεσήμανε ότι: «Η απόφαση για την διατήρηση των ΦΟΔΣΑ ως έχουν είναι ομόφωνη και από τους 19 δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας, με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη.
Λέμε όχι στη συνένωση, αφού δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μια μεταρρύθμιση χωρίς το μίνιμουμ της κοινωνικής συναίνεσης. Το εργοστάσιο της Ηλείας, ο δικός μας ΦΟΔΣΑ το έφτιαξε. Είμαστε μέσα στους τέσσερις νομούς της χώρας που φτιάξανε πρώτοι μονάδες επεξεργασίας και περιμέναμε -όπως μας είχαν υποσχεθεί- ότι η Τριανταφυλλιά θα μετατραπεί από Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης για να μειωθεί το υπόλειμμα, το οποίο σήμερα εναποθέτουμε σε έναν ΧΥΤΥ που σε λίγο θα κορεστεί.
Έχουμε ήδη ετοιμάσει από τον περιφερειακό σχεδιασμό έναν άλλο μεγαλύτερο ΧΥΤΥ για να καλύπτει τις ανάγκες της Ηλείας και αντί αυτού βλέπουμε να έρχεται αυτό το νομοσχέδιο. Περιμέναμε να χρηματοδοτηθούμε για να κάνουμε ΚΔΑΥ και να μην μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα στην Αχαΐα, που το κόστος είναι τεράστιο και γι’ αυτό είμαστε σε επίπεδα κάτω του 10% στην ανακύκλωση.
Αφού δεν προχώρησε αυτό, είμαστε σε φάση να υπογράψουμε με την Κοινοπραξία ένα συμφωνητικό, προκειμένου να επεξεργάζεται στο εργοστάσιο και την ανακύκλωση των δήμων».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πηνειού και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Αλέξης Καστρινός τόνισε ότι: «Όταν είχε πρωτοέρθει το νομοσχέδιο, είχα πει στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι εγώ θα το καταψηφίσω, γιατί είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Όταν ενώνεται κάτι “παρά φύσιν”, η φύση είναι που το αποβάλλει σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία έχουν σοβαρό πρόβλημα, όπως είχε και η Ηλεία. Το βασικότερο όλων είναι ότι το εργοστάσιο που έχουμε φτιάξει εμείς είναι με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και με λεφτά ποιανού; Αν ήταν εξ΄ ολοκλήρου του κράτους ας το έπαιρνε και να το έκανε δικό του. Μας προβληματίζει γενικότερα αυτή η εμμονή.
Έχουμε μια Ηλεία που δείχνει ότι έχει περιθώρια ανάπτυξης με την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, έχει δύο λιμάνια, με τα F-35 στην Ανδραβίδα που θα έρθει μια ολόκληρη αμερικάνικη βάση. Τα απορρίμματά τους που θα πάνε; Αυτά τα λέω ενδεικτικά για να τονίσω ότι έγινε το δεύτερο κύτταρο, αφού το πρώτο σχεδόν το γεμίσαμε. Άρα, για να έχει περιθώριο και η επόμενη γενιά να ασχοληθεί με τα κοινά, πρέπει να της δώσουμε μια ευκαιρία να μην ξαναζήσει ζητήματα με τα απορρίμματα».
Η ΚΕΔΕ εν τέλει αποφάσισε να ζητήσει την επαναδιατύπωση του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν την κατάθεσή του, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου κατά τη συνεδρίαση μίλησε για λάθη και παραλήψεις κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου, φέροντας ως παράδειγμα τα όσα αναφέρονται για την Δυτική Ελλάδα και τη συγχώνευση των εδώ ΦοΔΣΑ, αλλά και τη Θεσσαλία.