Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους επτά δημάρχους της Ηλείας και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη

446915747 10233920769824623 3784473039617743337 n

Στο τραπέζι η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τα χρέη των ΟΤΑ σε λογαριασμούς ρεύματος και η πυροπροστασία

Η τοποθέτηση του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχαν στην Αθήνα οι επτά δήμαρχοι της Ηλείας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και τα χρέη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στους ΟΤΑ από το υψηλό κόστος ρεύματος.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, κατατέθηκαν οι προτάσεις των δημάρχων, με τον κύριο Σκυλακάκη να κάνει γνωστό ότι αναμένεται για τους πολίτες η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους για το ρεύμα σε 120 δόσεις -με την οφειλή να πηγαίνει απευθείας στην Εφορία- και για τους ΟΤΑ δόσεις με ορίζοντα αποπληρωμής τα 20 χρόνια, με πιθανότητα επέκτασης ακόμα και για επιπλέον 10 έτη.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποκάλυψε, ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης με ορίζοντα έναρξης το ερχόμενο Φθινόπωρο, είναι η ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά Περιφερειακή Ενότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα καταργηθούν οι κατά τόπους υπηρεσίες υδάτινων πόρων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη για τις καθημερινές ανάγκες των δημοτών.

Αυτός ο νέος φορέας αναμένεται να έχει Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα αποτελείται από τους δημάρχους της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε στα όσα ακούστηκαν δια στόματος του Υπουργού, τονίζοντας τα εξής:

«Πρέπει να δούμε ολοκληρωμένο το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο, αλλά και τον τρόπο που αυτό μπορεί να λειτουργήσει, όπως επίσης και τι προσωπικό θα έχει η ενιαία ΔΕΥΑ και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.

Μπορεί να είναι εφικτό, αν έχουμε τη διαβεβαίωση ότι αυτή η νέα υπηρεσία θα είναι στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό, που εμείς δεν διαθέτουμε αυτή τη στιγμή ως δημοτικές υπηρεσίες και -κυρίως- ότι θα μπορεί να βοηθάει τους Δήμους όποτε προκύπτει ανάγκη.

Πρέπει να δούμε τη μορφή του νομοσχεδίου και ακολούθως να πάρουμε εμπεριστατωμένη θέση. Δεν μιλήσαμε καθόλου για μελέτες και συντήρηση, αλλά ούτε και για την εισπρακτική πολιτική του νέου φορέα. Σε ότι αφορά τη διαδικασία του ορισμού ενός Διευθύνοντα Συμβούλου, θα γίνει διοικητικό συμβούλιο από τους επτά δήμους της Ηλείας για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Σοβαρό θέμα δεν είναι μόνο οι μελέτες, αλλά και η επίλυση των ζητημάτων της καθημερινότητας. Θα προσληφθούν τεχνίτες για να μην καθυστερούν οι αποκαταστάσεις των βλαβών και οι συνδέσεις των δημοτών με τα δίκτυα;

Στο κομμάτι των χρεών, ο υπουργός έκανε λόγο για άμεση επικοινωνία του με τον κύριο Λιβάνιο, με το σχέδιο να προβλέπει ρύθμιση τουλάχιστον για μια 20ετία.

Αν προχωρήσει ωστόσο η δημιουργία ενιαίας ΔΕΥΑ, θα παραμείνουν τα τοπικά τμήματα για την επίλυση θεμάτων καθημερινότητας και θα μεταφερθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός και η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών στην ενιαία υπηρεσία».

Επιπλέον, ένα ακόμα θέμα τη συνάντηση είναι αυτό της αντιπυρικής προστασίας, με τον Υπουργό να ζητά να του υποβάλλουν τα προγράμματα διαχείρισης οικισμών που συνορεύουν με δασικές εκτάσεις, προκειμένου στη συνέχεια να εκπονηθεί το σχέδιο που θα περιλαμβάνει και δασικούς συνεταιρισμούς, στους οποίους θα επιτρέπεται η ελεγχόμενη υλοτομία και η εκμετάλλευση της δασικής ύλης.

Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε είναι αυτό της χρηματοδότησης των δήμων από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών, με τον κύριο Σκυλακάκη να τονίζει την ανάγκη άμεσης υποβολής των τεχνικών δελτίων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και η χρηματοδότηση.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

This will close in 20 seconds